Direcció General de Comunicació

investigacio biomèdica

El Govern aprova una gran aliança dels centres de recerca en salut de Catalunya per potenciar aquest hub referent del sud Europa

query_builder   3 desembre 2019 14:10

event_note Nota de premsa

El Govern aprova una gran aliança dels centres de recerca en salut de Catalunya per potenciar aquest hub referent del sud Europa

  • Sota el nom d’Aliança IRISCAT, es crearà un espai de treball cooperatiu entre els 7 instituts de recerca i innovació vinculats a l’ICS, en una primera fase, i s’establiran els mecanismes d’incorporació futura d’altres centres
  • L’objectiu és aprofitar les sinergies dels instituts per potenciar i fer més competitiva la recerca translacional i clínica del sistema català de salut

El Govern ha aprovat avui la creació d’una aliança estratègica entre els instituts de recerca i innovació en salut vinculats a l’Institut Català de la Salut (ICS), en una primera fase, i obert a la incorporació futura d’altres centres del sistema català de salut. Aquesta estructura, que operarà inicialment sota la denominació d’Aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya), és un dels projectes estratègics del Departament de Salut per consolidar i potenciar aquest hub en R+I referent del sud d’Europa.

Els set instituts de l’ICS que participaran en aquesta fase inicial són:

  • L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
  • Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
  • Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
  • Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida)
  • Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
  • Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
  • Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol i Gurina)

 

L’acord de Govern preveu la creació d’un espai de treball cooperatiu entre els instituts de recerca i innovació del sistema català de salut que haurà de ser ratificat en els respectius òrgans de govern de cada centre. L’objectiu de l’Aliança IRISCAT és desenvolupar una estratègia coordinada per aprofitar millor els avantatges d’actuar de forma col·laborativa, així com l’alt nivell d’estàndards de l’organització assistencial i de recerca per millorar la recerca translacional i clínica del sistema català de la salut i, en conseqüència, la salut de la població del país.

També acorda la creació d’un Pla estratègic que, a més de definir les línies estratègiques de l’aliança, tindrà en compte també els mecanismes d’incorporació futura d’altres instituts de recerca i innovació del sistema català de salut.

L’Aliança IRISCAT és el resultat d’una reflexió estratègica i treball conjunt, iniciat des de fa mesos, entre el Departament de Salut, l’ICS i el Servei Català de la Salut (CatSalut).

Impacte de la recerca en salut a Catalunya

Catalunya té una vintena de centres i instituts de recerca en l’àmbit de la salut, on hi treballen aproximadament 6.750 persones amb dedicació íntegra a temps complet, de les quals pràcticament el 90% són persones investigadores o directament relacionades amb els processos de recerca.

Al nostre país, la recerca mou més de 300 milions d’euros anuals d’ingressos entre aportacions de la Generalitat, fons competitius, i fons no competitius i altres aportacions. L’impacte de la recerca en salut a Catalunya es tradueix, també, amb prop de 6.000 assajos clínics en curs i prop de 9.276 documents citables.

Ja al 2016, amb la vocació de situar Catalunya en un escenari d’avantguarda, el Departament de Salut va crear el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut, PERIS, 2016-2020, per tal de planificar i coordinar les línies generals de la recerca i innovació en salut de la Conselleria. Aquest Pla, que inclou convocatòries d’ajuts a la recerca per concurrència competitiva, haurà destinat en els darrers quatre anys uns 40 milions d’euros, aproximadament.

S’estima que cada euro que s’inverteix en recerca en ciències de la salut es multiplica exponencialment a curt i mitjà termini.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia