El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha promogut un acord amb les organitzacions empresarials del sector de la dependència per impulsar la formació i la qualificació professional en el sector.
En paraules del conseller Chakir El Homrani: “Organitzacions empresarials i administració ens posem a treballar conjuntament per impulsar la formació i la qualificació dels professionals de la dependència. Es tracta, també, de dignificar el treball de cures”.
Les diferents actuacions que es desplegaran en els propers mesos queden recollides en el conveni de col·laboració que aquest matí ha signat el conseller Chakir El Homrani amb els representants de l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència de Catalunya (ACAD), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), la Confederació (Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya) i l’Associació de Centres Socio-Sanitaris Catòlics de Catalunya.
Amb l’acord rubricat, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies vol donar resposta a les necessitats de formació i qualificació del sector, i també, a les inquietuds de les empreses del sector, que han expressat les dificultats que tenen a l’hora de trobar personal qualificat per desenvolupar les tasques relacionades amb l’atenció a la dependència
A partir dels perfils de les persones demandants d’ocupació inscrites al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Departament estima que unes 19.000 podríen treballar en el sector de la dependència. D’aquestes 7.000 ja tenen la formació necessària per exercir i 12.000 més podrien obtenir algun tipus d’acreditació provisional o excepcional segons la seva experiència.
Les actuacions recollides al conveni inclouen:
- Sessions formatives per formar i donar competències a les persones que vulguin treballar en aquest sector així com a les persones demandants d’ocupació que volen millorar la seva ocupabilitat.
- Sessions informatives amb les persones interessades per informar-les del perfil professional d’aquests llocs de treball i les característiques del sector a nivell laboral.
- Formació a persones que volen treballar en el sector però no tenen qualificació ni experiència professional. Fins el moment s’han programat una trentena de cursos perquè aquestes persones puguin obtenir un certificat de professionalitat.
- Informació als centres de formació professional per a l’ocupació de l’interès de les empreses signants del conveni d’acollir alumnes en pràctiques amb expectatives de contractació
- Promoció dels programes del SOC ‘Formació amb compromís de contractació’ i el ‘Programa 30+’ entre les entitats del sector.
Aquets dos programes subvencionen i fomenten accions formatives (en aquest cas relacionades amb la dependència) i, en el cas del primer, aquesta formació incorpora un compromís de contractació de les persones participants.
El Departament i les patronals treballaran de manera coordinada per canalitzar a través de les Oficines de Treball del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya la presentació de les ofertes laborals en el sector. Promoure la carrera professional del personal d’atenció a la dependència, vetllar per la seva estabilitat i per la millora progressiva de la qualitat laboral són també objectius compartits per les dues parts.