El Pla Europa, aprovat el mes de novembre pel Govern de la Generalitat, és el document que fixa la visió catalana sobre la Unió Europea i és l’expressió del compromís europeista de Catalunya. La secretària ha explicat des de la Delegació del Govern davant la Unió Europea que el Pla pretén “acostar els ciutadans catalans a les institucions i als debats europeus”.

“Des de la societat catalana sempre hem mirat cap a la Unió Europea amb admiració i quan sentim que hi ha alguna cosa que no hi funciona volem contribuir de manera positiva a fer una Europa millor”, ha dit la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta, a l’acte de presentació del Pla Europa a Brussel·les. Borrell Porta ha explicat que “apostem per una Europa més social, més justa, i no només centrada en les qüestions econòmiques. És per això que hem dissenyat aquest pla”.
La secretària ha subratllat que “la societat catalana és profundament europeista”, i per aquest motiu “volem acostar els ciutadans a les institucions i els debats europeus” i alhora “volem una veu més forta dins d’Europa”. Ha explicat que la manera d'aconseguir-ho “és tenir un posicionament sobre les grans qüestions europees”.
Borrell Porta ha assegurat que amb el Pla Europa “reunim un posicionament de país”, que incorpora les aportacions del Govern de la Generalitat i de la societat civil. Segons la secretària, ara el que cal és “fer certa pressió cap a Europa per fer arribar la nostra visió”, que es resumeix en “una Europa inclusiva, més social, no només una Europa econòmica, sinó l’Europa dels pobles” i, en definitiva una Unió Europea que “integra en els seus debats el pensament de la gent”.

L’acte ha tingut lloc a l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la Unió Europea, a Brussel·les, i ha constat d’una conversa sobre la visió catalana dels grans reptes de la Unió Europea entre la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta, i la corresponsal del diari Ara a Brussel·les, Júlia Manresa. L’obertura ha anat a càrrec de la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, que ha presentat els grans eixos del Pla.
“Volem una Europa més federal, més descentralitzada i que reforci el principi de subsidiarietat que connecti el projecte europeu amb els seus ciutadans”, ha explicat la delegada Serret.
Serret ha volgut destacar que “el futur d’Europa és també el futur de Catalunya, i per això hi volem tenir veu”. Segons la delegada, “Europa és el nostre espai geogràfic i cultural natural” i ha explicat que “Catalunya és un soci proactiu a favor de la unitat europea, promovent la integració per mitjà de la diversitat, posant el benestar dels ciutadans al centre de les seves polítiques i defensant els valors i principis fonamentals de la Unió Europea”.