La consellera Jordà avui al Fòrum Europa

La consellera d’Agricultura proposarà la celebració al Parlament d’un debat monogràfic sobre món rural, sector primari i despoblament

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha tornat a insistir avui en els reptes del sector agroalimentari català, centrats en dos grans eixos: posar en valor els aliments i garantir la cohesió territorial. En una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, la consellera ha assegurat que “estem fent una revolució en el món agroalimentari a partir d’una visió compartida amb el sector”. Jordà també ha anunciat que proposarà al Parlament la celebració d’un debat monogràfic sobre món rural, sector primari i despoblament.

Davant l’auditori del Fòrum Europa, la consellera ha fet un repàs de l’acció de Govern sobre les polítiques que reforcen el sector agroalimentari. Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació l’acció està articulada en dos grans eixos: el primer consisteix a posar en valor els aliments produïts a Catalunya i garantir que la població catalana tingui accés físic i econòmic a una alimentació sana, segura i de qualitat, d’acord amb les necessitats alimentàries per a dur una vida activa i saludable; el segon, i no menys important, és la cohesió territorial perquè per garantir la producció d’aliments és necessari tenir un territori cohesionat, actiu i dinàmic. D’aquesta manera, la consellera ha insistit que “cal que les zones rurals siguin font de riquesa i ocupació estable i de qualitat per combatre el despoblament en totes les seves cares”. I per poder desenvolupar d’aquests dos eixos, ha explicat que es fa aplicant dos grans principis: la cogovernança i la sostenibilitat.

Cogovernança i sostenibilitat

Segons Jordà la cogovernança és clau, ja quenomés fent les noves polítiques amb la participació activa dels agents econòmics, socials, ambientals, polítics i de la ciutadania en general garantirem un desenvolupament sostenible”.

La consellera, en aquesta setmana que se celebra la Cimera del Clima a Madrid, ha volgut tornar a posar en valor la visió estratègica de sostenibilitat transversal de les polítiques del Departament perquè els ecosistemes naturals i econòmics siguin resilients, forts i amb recursos per adaptar-se als canvis globals econòmics i ambientals. Amb reptes ambientals molt rellevants, el més important dels quals és el canvi climàtic, “hem de saber trobar un equilibri adequat entre generació de riquesa econòmica, satisfacció de les necessitats alimentàries de la població i sostenibilitat de les actuacions”, ha exposat.

La consellera ha volgut deixar clar que “hem de governar la política agroalimentària del país amb criteris d’eficiència, productivitat però també de sostenibilitat”.

La bioeconomia i com reforçar els territoris agrícoles

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU i l’Acord Climàtic de París han definit els majors reptes globals per a les futures dècades. Una part necessària de la resposta implicarà evolucionar cap a una bioeconomia circular.

És per això que Jordà ha explicat que “al Departament apostem per la bioeconomia entesa com la utilització innovadora, sostenible, inclusiva i eficaç dels recursos naturals. És, sens dubte, el motor biològic de l’economia circular que posem en marxa”. Segons la consellera, es tracta d’un motor que genera oportunitats per a la nostra economia, contribuint a reforçar la sobirania alimentària, la independència de recursos, l’enfortiment de la balança comercial i la creació de valor afegit.

En aquest sentit, ha explicat que es desenvoluparà una estratègia de bioeconomia d’ampli abast que inclogui tots aquells àmbits propis del Departament. Això també significa un repte per al sector agroalimentari que ha de sentir-se concernit i que, com ha explicat, apel·lant-los directament: “Ens trobaran per a caminar junts des de la cogovernança, perquè només des de l’empatia i les sinergies podrem donar les respostes necessàries com a país”.

Debat Monogràfic sobre el món rural

Finalment, Jordà ha explicat que Catalunya com a país i com a actor internacional ha de decidir sobre quin lloc vol ocupar en el context global agroalimentari, així com en la viabilitat i continuïtat del sector primari. Per això, la consellera ha anunciat que “proposaré al Parlament la celebració d’un debat monogràfic sobre món rural, sector primari i despoblament en el proper període de sessions”.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i https://twitter.com/agriculturacat

3  

Imatges

La consellera Jordà avui al Fòrum Europa

La consellera Jordà avui al Fòrum Europa 1573

Moment de la intervenció de la consellera Jordà al Fòrum Europa

Moment de la intervenció de la consellera Jordà al Fòrum Europa 2732

Fotografia de la intervenció de la consellera Teres Jordà

Fotografia de la intervenció de la consellera Teres Jordà 2292