• La ciutat de Girona, alguns barris de Barcelona, sud del delta de l’Ebre, Montseny i Maresme, sectors que han superat els 100 mm
  • El temporal marítim ha estat dur a tot el litoral, amb onades de fins a 5 metres arran de costa

Un temporal de llevant ha afectat de ple Catalunya al llarg del dimecres 4 de desembre i les primeres hores del dijous 5, amb pluja persistent que ha acumulat més de 50 mm al litoral i prelitoral, llevat del de la Costa Daurada. Els màxims de precipitació, superiors als 100 mm, s’han localitzat al sud del delta de l’Ebre, al voltant del massís del Montseny, a la ciutat de Girona, a punts de la ciutat de Barcelona i a diversos sectors del Maresme, el Vallès, la Selva i zones pròximes.

Mapa PPT

El mapa anterior mostra la pluja acumulada entre el dimarts 3 de desembre al vespre i el dijous 5 fins a les 11 del matí i s’ha obtingut a partir de les dades de 280 pluviòmetres, 183 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 97 de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

S’hi pot veure com la precipitació s’ha concentrat a les comarques del litoral i prelitoral, com sol passar en aquest tipus de situacions, mentre que a Ponent i al Prepirineu ha sigut més minsa i fins i tot inapreciable al Pirineu occidental. El gradient és especialment visible en comarques com Osona.

Més de 100 mm a diversos trams del litoral i prelitoral

La taula següent mostra la pluja acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el dimarts 3 de desembre al vespre i el dijous 5 fins a les 11 del matí han recollit més de 100 mm:

 TAula PPT

Un dia excepcionalment plujós al desembre

Climàticament, el mes de desembre està entre els més secs de l’any a bona part de Catalunya, de manera que episodis de pluja tan abundant no són gaire habituals. De fet, els últims 8 desembres havien sigut molt secs a gran part del país. Així, la pluja acumulada ahir dimecres va ser la més abundant en un mes de desembre a 14 de les 90 estacions de la XEMA que tenen més de 20 anys de dades.

Destaca el cas d’Alcanar (Montsià), estació amb una sèrie de 28 anys, on els 118,1 mm de dimecres superen molt àmpliament els 48,9 mm del 10 de desembre de 1995, que fins ara havia estat el dia més plujós de la sèrie del darrer mes de l’any.

A la ciutat de Barcelona, dimecres l’Observatori Fabra va registrar el tercer dia de desembre més plujós de la seva sèrie de 106 anys. Amb 100,9 mm al llarg del dia pluviomètric (de 8 h a 8 h), només queda per darrere dels 194,8 mm del 5 de desembre de 1971 i els 119,2 mm del 14 de desembre de 1943.

A banda, cal destacar que l'estació de Canaletes (Alt Penedès) va recollir 90,2 mm al llarg de la jornada (0-24h UTC), essent el dia més plujós de tota la seva sèrie de 17 anys de dades, superant els 81,6 mm del 9 d’octubre de 2002.


Precipitació intensa a l’hivern

 

Durant els mesos hivernals, com ho és el desembre, podem tenir precipitació abundant, però rarament intensa. De totes maneres, al llarg de dimecres alguns xàfecs han descarregat fins a més de 20 mm en 30 minuts, superant així el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació. És el cas d’Amposta (24,4 mm) o Alcanar (22,4 mm), ambdues al Montsià. A la ciutat de Barcelona, les estacions de l’Observatori Fabra i del Raval van recollir fins a 18,7 mm i 18,4 mm en 30 minuts, respectivament.

Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, també destaquen valors màxims de més d’1 mm a punts del delta de l’Ebre i de la ciutat de Barcelona, com ara els 1,9 mm dels Alfacs (Montsià) o 1,4 mm a l’Observatori Fabra de Barcelona.


Tempestes mar endins

En general la pluja no ha anat acompanyada de tempesta a Catalunya, però dimecres al matí es van observar importants nuclis tempestuosos mar endins, entre les Balears i el litoral català. Concretament, entre dimarts al vespre i dimecres la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 9.476 llamps núvol - terra, dels quals només 4 van caure a Catalunya, ja que la gran majoria es van produir mar endins.


Ventada de llevant i gregal

Sense registrar-se valors excepcionals, al llarg de dimecres el vent de llevant i gregal es va fer notar arreu del país, amb ratxes màximes superiors als 50 km/h a moltes comarques i superiors als 70 km/h en alguns trams del litoral i a sectors elevats del prelitoral i Prepirineu, com es pot veure a la taula següent:

TAula VVX

Onades de fins a més de 5 m arran de costa

El temporal marítim ha estat molt dur a tot el litoral, amb maregassa generalitzada, essent un dels aspectes més destacats d’aquest episodi. Dimecres s’han observat onades de llevant que han assolit els 4 o 5 m arran de costa a localitats com l’Escala, l’Estartit, Badalona i Deltebre, segons dades dels observadors i vigilants de la XOM. En general cal retrocedir fins al temporal dels dies 21 i 22 de gener de 2017 per trobar-ne un de més important al conjunt de la costa catalana. En aquella ocasió es van observar onades de 4 a 6 m, puntualment fins a 7 m, un dels temporals més importants de les últimes dècades.


30 cm de neu a cotes altes del Ripollès

En l’àmbit pirinenc, la precipitació ha afectat gairebé exclusivament el sector més oriental, deixant al marge la resta de la serralada. Així, tenint en compte que la cota de neu s’ha situat al voltant dels 1.700 – 2.000 m, la nevada més important s’ha concentrat a les parts més altes del Ripollès. A la capçalera del Ter, zona més afavorida per la nevada, l’estació automàtica d’Ulldeter (2.410 m) ha mesurat 36 cm de neu nova, mentre que a la cota 1.999 s’han observat 15 cm. També ha nevat, però menys, a l’Alt Berguedà i la Cerdanya, on l’estació de Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló ha registrat 11 cm de neu nova.

Per sota dels 2.000 m el gruix de neu ha estat molt escàs. Per exemple, a Núria (1.971 m) la temperatura ha estat positiva durant l’episodi (+1 / +2 ºC), de manera que en molts moments queia aiguaneu o fins i tot pluja i el gruix gairebé no ha augmentat. El mateix ha passat als cims del Montseny, on l’estació de Puig Sesolles (1.668 m) ha registrat 125 mm de precipitació, probablement en forma líquida.

 

Temporal de llevant

La situació sinòptica causant del temporal es pot veure en els següents mapes corresponents al dimecres al migdia:

Mapes 500hPa i 850 hPa
  • La topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud), a l’esquerra, mostra la depressió freda deslligada del corrent general a nivells mitjans i alts que dies enrere ja havia provocat precipitació extremadament abundant en alguns punts del País Valencià. En la seva progressió cap al nord ha afectat de ple Catalunya.
  • La topografia de 850 hPa (a uns 1.500 m d’altitud), al centre, mostra un marcat flux de llevant, aportant aire molt humit i temperat del Mediterrani
  • El mapa de pressió en superfície, a la dreta, indica la posició de la depressió que es va reforçar al llarg de dimecres i que es va situar sobre les illes Balears, impulsant una important llevantada sobre el litoral català

 

 

Precipitació a la baixa

Aquest matí de dijous han seguit caient ruixats a diversos sectors del país, però la precipitació s’ha anat fent més dispersa. Tot i que la pluja recollida encara es pot incrementar lleugerament, s’han desactivat els avisos en relació amb l’acumulació de pluja. En canvi, segueix vigent l’avís pel mal estat de la mar, que es pot consultar al butlletí de predicció.

5 de desembre de 2019

4  

Imatges

Mapa PPT

Mapa PPT 361

Taula PPT

Taula PPT 45

TAula  VVX

TAula VVX 23

Mapes 500hPa i 850 hPa

Mapes 500hPa i 850 hPa 110

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 366