Institut Català de les Dones

Mesa institucional per a l'Abordatge de la Violència Masclista al Camp de Tarragona

La presidenta de l'ICD adverteix sobre l'alt grau d'ocultació que hi ha encara de les situacions de violències masclistes

query_builder   9 desembre 2019 13:50

event_note Nota de premsa

La presidenta de l'ICD adverteix sobre l'alt grau d'ocultació que hi ha encara de les situacions de violències masclistes

  • Laura Martínez ha destacat que un 41% de les dones ateses pels SIAD de Tarragona travessaven situacions de violència masclista
  • La presidenta de l’ICD ha presidit la Mesa institucional contra les violències masclistes en la seva primera visita institucional a la demarcació de Tarragona
  • Posteriorment mantindrà una reunió amb representants de les federacions d’associacions de dones
Mesa institucional per a l'Abordatge de la Violència Masclista al Camp de Tarragona

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Òscar Peris, han presidit aquest matí la reunió de la Mesa institucional per a l’Abordatge de la Violència Masclista al Camp de Tarragona.

En la reunió, Laura Martínez ha donat a conèixer que des de gener a octubre a la demarcació de Tarragona “s’han rebut 580 trucades al telèfon 900 900 120 d’atenció a dones en situació de violència masclista, d’aquestes, un 97 % eren per violència psicològica, el 41% per violència física i l’11% per violència econòmica”.

També ha destacat que “els serveis d’informació i atenció a les dones de demarcació van atendre 2.662 dones l’any passat, de les quals un 41%, o sigui 1.080, van haver de ser ateses per travessar una situació de violència masclista”.

La presidenta de l’ICD ha subratllat que “la violència masclista actua en diferents àmbits i de diverses formes, els agressors l’exerceixen sobre les dones pel sol fet de ser dones, i hi ha un alt grau d’ocultació d’aquestes situacions”.

En aquest sentit, Martínez ha demanat “centrar els esforços en l’atenció d’aquestes dones que pateixen o han patit aquestes violències, però sense oblidar que hem de desenvolupar els recursos per a la seva recuperació i reparació, seguir treballant per la prevenció d’aquestes violències i aconseguir reduir al màxim els temps de detecció i intervenció”.

La presidenta de l’ICD ha exposat que “aquest any el Govern inverteix 30M€ en l’execució de les mesures del II Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista i tercer eix del Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat de Catalunya 2019-2022”. Com a exemples de mesures ha destacat que “en els darrers quatre mesos des de l’aprovació d’aquest Pla hem endegat un nou model d'abordatge de les violències sexuals, un nou model d'intervenció i treball en xarxa dels serveis d’informació i atenció a les dones, o una Guia d’ajuts per a dones en situació de violència masclista”.

En la Mesa d’avui s’ha informat del Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del govern de la Generalitat de Catalunya 2019-2022, aprovat el passat mes de juliol. I també s’ha posat sobre la taula el Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del Departament d’Interior. 

Reunió amb entitats

Posteriorment a la Mesa, Martínez Portell mantindrà la seva primera reunió amb representants de les federacions d’associacions de dones de la demarcació tarragonina: Antònia Llauradó, presidenta de la Federació de dones del Baix Camp; Carme Càrdenas, presidenta de la Federació de dones del Tarragonès; Rosa Llurba, presidenta de la Federació de dones de l’Alt Camp; Jerusalem Torra, representant de les entitats del Baix Penedès i Rosa Fosch, presidenta de la Federació de dones del Priorat.

Circuit contra la violència masclista

La Comissió Tècnica del Circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista del Camp de Tarragona estableix els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. L’estructura del circuit consisteix en la Mesa institucional (màxim òrgan de representació i decisió), la Comissió tècnica (òrgan gestor), els Equips tècnics referents (comarcals) i els plenaris (comarcals). Desenvolupa el Mapa de recursos i dissenya i implementa plans formatius específics per als diversos cossos professionals.

Hi participen els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en l’abordatge de la violència masclista per contribuir a l'erradicació de la violència masclista a partir d'un model d'intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció.

1  

Imatges

Mesa institucional per a l'Abordatge de la Violència Masclista al Camp de Tarragona

Mesa institucional per a l'Abordatge de la Violència Masclista al Camp de Tarragona 328

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia