- El conseller Alfred Bosch i la secretària Mireia Borrell han posat en valor les bones relacions entre el Govern i el Consolat General del Japó a Barcelona a l’acte de celebració al Recinte Modernista de Sant Pau
- Després de deu anys i tres plans aprovats, el Govern ja està treballant en el nou pla que ha d'emmarcar la relació entre 2020 i 2023
Catalunya i el Japó celebren enguany el desè aniversari del Pla Japó del Govern de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una eina de treball i coordinació impulsada pel Govern des del 2009 com a mecanisme de col·laboració permanent amb el país nipó. Davant d’aquesta data assenyalada, la Generalitat de Catalunya ha organitzat un acte de celebració dels 10 anys del Pla sota el títol ‘Catalunya-Japó: 10 anys d’oportunitats i èxits compartits’ al Recinte Modernista de Sant Pau. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha participat a l’acte, que també ha comptat amb la presència del cònsol general del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe. La secretària d’Acció Exterior i de la UE, Mireia Borrell Porta, i la directora general d’Afers Globals, Elisabet Nebreda, a més, han presidit la reunió plenària del Pla Japó que s’ha celebrat prèviament.
En la seva intervenció a la benvinguda de l’acte, el conseller Bosch ha destacat la utilitat del Pla per mantenir i reforçar les relacions entre el Japó i Catalunya, que, per al conseller, comparteixen “la capacitat d’invertir l’esforç individual i convertir-lo en col·lectiu”. En el marc de la celebració del seu desè aniversari, Bosch ha remarcat la importància que el Pla Japó continuï vigent i ha demanat als assistents “treball i complicitat” i “sumar els esforços individuals per avançar en un nou pla col·lectiu” que permeti “mantenir l’amistat amb el poble japonès durant molt de temps”. En aquesta línia també s’ha expressat el cònsol Naohito Watanabe, que ha desitjat que el proper Pla Japó “segueixi sent el marc sòlid de cooperació entre Catalunya i el Japó”.
Cap al Pla Japó 2020-2023
La continuïtat del Pla Japó al llarg d’una dècada plasma la voluntat de Catalunya de refermar el Japó com a prioritat, així com de consolidar la presència de Catalunya al Japó. Aquesta col·laboració s’ha reflectit en tres plans: el Pla Japó 2009-2011, el Pla Japó 2012-2015 i el Pla Japó 2016-2019. Actualment, el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat està treballant en l’elaboració del Pla Japó 2020-2023. Així ho ha explicat la secretària Mireia Borrell, que ha especificat ja s’han començat a posar les bases per aquest nou Pla, amb els mateixos objectius que els tres plans que el precedeixen: “Consolidar la prioritat del Japó per a Catalunya, estructurar la relació institucional i crear sinergies”.
Fent balanç de la relació, Borrell ha agraït el compromís de totes les persones que han participat en el Pla al llarg d’aquesta dècada i ha posat en valor “la bona relació del Govern amb el Consolat General del Japó a Barcelona” que ha permès un “impecable exemple de treball i esforç conjunt”. “Confiem en continuar entregant al Japó aquesta prioritat”, ha declarat Borrell, que ha recordat que neix de “la inversió empresarial japonesa a Catalunya als anys 70 i que encara avui és la major de l’estat espanyol”. Però els lligams entre Catalunya i el Japó transcendeixen els vincles comercials: s’estenen a l’educació, a la cultura, el turisme, la gastronomia o les noves tecnologies, entre d’altres àmbits de col·laboració.
Després de la benvinguda, Lluc López, professor de la UOC, ha fet el discurs inaugural sobre el present i el futur del Japó i les oportunitats a Catalunya. A continuació, s’ha celebrat un diàleg sobre les relacions en l’àmbit de l’empresa i el turisme i, finalment, sobre la col·laboració científica i universitària entre els dos països. A l’acte també s’ha presentat l’exposició ‘Candor i coratge’, organitzada per l’Arxiu Nacional de Catalunya en col·laboració amb el Consolat General del Japó a Barcelona en el marc del Pla Catalunya-Japó 2016-2019 sobre les relacions entre Catalunya i el Japó durant el segle XX.