Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

El Servei Meteorològic de Catalunya presenta el producte pluja o neu al web meteo.cat

query_builder   11 desembre 2019 12:44

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya presenta el producte pluja o neu al web meteo.cat

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat,  presenta un nou producte web, elaborat per tècnics de l’SMC i pensat per discernir el tipus de precipitació. Aquest nou producte, que s’anomena “Pluja o neu”, es pot consultar a partir d'avui al web escriptori www.meteo.cat i pròximament al web mòbil m.meteo.cat.

El producte s’obté a partir de la combinació del camp de temperatura del termòmetre humit calculat a partir de les dades de la Xarxa d'Estacions Automàtiques (XEMA) i del camp de reflectivitat obtingut de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD).  S’observen tres colors diferenciats: el vermell que correspon a la pluja, el verd a l’aiguaneu i el blau a la neu. La frontera entre diferents tipus de precipitació es determina aplicant els llindars següents:

  • Si la temperatura del termòmetre humit és inferior o igual a 1.5 °C, la precipitació a la superfície es considera neu.
  • Si la temperatura del termòmetre humit és superior a 1.7 °C, la precipitació a la superfície es considera pluja.
  • Si la temperatura del termòmetre humit queda entre els dos llindars mencionats, la precipitació a la superfície es considera aiguaneu.

Cada color presenta diferents tonalitats, que corresponen a la intensitat de la precipitació, és a dir, a part de poder discriminar el tipus de precipitació també es pot apreciar la seva intensitat.

L’estimació automàtica del tipus de precipitació ha estat validada al llarg dels darrers dos anys amb les observacions dels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

 

Mapa


A partir d'avui es pot consultar al web www.meteo.cat, i l’animació s’actualitzarà cada 6 minuts com el radar meteorològic.

Aquest nou servei respon a l’objectiu de millora constant en els productes que el Servei Meteorològic de Catalunya ofereix a tots els seus usuaris, i al d’augmentar progressivament les dades obertes.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

11 de desembre de 2019

1  

Imatges

Mapa pluja o neu

Mapa pluja o neu 46

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 212

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia