Empresa i Treball

La consellera Chacón, durant la seva intervenció

ENERGIA

El Parlament dona llum verda el decret-llei de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables a Catalunya

query_builder   11 desembre 2019 16:48

event_note Nota de premsa

ENERGIA

El Parlament dona llum verda el decret-llei de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables a Catalunya

Foto grup
·     La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha defensat la necessitat de “transformar la manera com produïm i consumim l’energia”

·     La nova norma facilita i agilitza la instal·lació de sistemes d’autoproducció a les llars i en entorns urbans, i elimina restriccions per a la implantació d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques al país 

El Parlament de Catalunya ha convalidat avui el decret-llei de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables. El text, que ha estat defensat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, estableix un marc regulador més favorable per a la implantació d’energia d’origen eòlic i fotovoltaic a Catalunya, i soluciona diversos aspectes de la Llei de Canvi Climàtic que havien estat declarats inconstitucionals. El Govern va aprovar aquest decret-llei el passat 26 de novembre com a una primera mesura normativa urgent, en l’actual context d’emergència climàtica, per seguir avançant en la mitigació del canvi climàtic i en la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic.

La consellera Chacón ha recordat que amb aquest decret-llei “eliminem les barreres a la generació amb energies renovables; ho fem, a més, garantint que no tinguin un impacte ambiental, paisatgístic ni urbanístic; i dotem els ciutadans i les empreses d’eines més assequibles per ser els seus propis generadors d’energies renovables”. La titular d’Empresa i Coneixement ha argumentat que “cal transformar la manera com produïm i com consumim l’energia” per justificar la urgència de la mesura, i ha detallat que el cicle energètic és responsable d’un 72% de les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle de Catalunya.

La nova norma facilita i agilita la instal·lació de sistemes d’autoproducció a les llars i en entorns urbans, i elimina restriccions per a la implantació d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques al país. Així, amb la voluntat d’afavorir la implantació de sistemes d’autoproducció en els edificis i en l’espai públic de les ciutats, s’institueix el règim de comunicació prèvia per a les instal·lacions fotovoltaiques, que tampoc comptaran a efectes de remunta en els edificis i es podran ubicar en parcel·les no edificades (sempre i quan no tinguin més d’1 metre d’alçada). També és facilita la seva implantació en sòl no urbanitzable, sempre que es compleixin uns criteris ambientals i paisatgístics. “Volem apoderar el consumidor, posar-lo al centre de la transició energètica, i aquest decret proporciona la seguretat jurídica necessària”, ha reblat Chacón.

Coparticipació de tot el territori a l’aportació de renovables

A més, també s’obre el territori a ser co-partícip de l’aportació renovable al sistema energètic tot alleugerint el pes d’altres zones que històricament han acumulat la generació. Desapareixen la determinació de zones de desenvolupament prioritari per a l’energia eòlica i el model concursal per a la seva adjudicació, i també s’eliminen les ocupacions màximes per a les instal·lacions fotovoltaiques, i s’implementa un nou model de tramitació mitjançant una finestreta única que permetrà reduir fins als 13 mesos el procediment d’autorització d’una instal·lació.

Tots els projectes hauran d’ajustar-se al compliment de les figures de protecció ambiental, urbanística i paisatgística vigents, de manera que es garanteixi el màxim respecte amb l’entorn on s’emplacin. “Són les energies renovables les que s’haurajn d’adaptar al territori, i no el territori a les energies renovables”, ha deixat clar la consellera.

Nova Llei de la Transició Energètica

La consellera Chacón ha advertit que aquest decret-llei s’acompanyarà, en breu, de la tramitació de la Llei de la Transició Energètica i de la creació de l’Agència Catalana d’Energia. La llei tindrà com a funció assentar les bases de la transició energètica i establir-ne les estratègies a llarg termini, mentre que l’Agència Catalana d’Energia serà l’òrgan que ha de permetre coordinar i exercir la governança de la transformació del model energètic del país. Tota aquesta actuació està orientada a assolir els objectius establerts per la Llei de Canvi Climàtic i per les bases del Pacte Nacional per la Transició Energètica, el compliment dels quals exigiria disposar de 4.000 MW eòlics i 6.000 MW solars fotovoltaics instal·lats l’any 2030, d’acord amb les primeres estimacions de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

3  

Imatges

La consellera Chacón i el conseller Calvet, amb els representants del sector de les renovables

La consellera Chacón i el conseller Calvet, amb els representants del sector de les renovables 462

La consellera Chacón, durant la seva intervenció

La consellera Chacón, durant la seva intervenció 234

Gràfic resum del contingut del decret-llei

Gràfic resum del contingut del decret-llei 775

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia