President

El president ha encapçalat l'acte commemoratiu de l'ICD

El president referma el compromís del Govern en l'erradicació de la violència masclista que cada any provoca 1.500 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual de les dones

query_builder   11 desembre 2019 21:16

event_note Nota de premsa

El president referma el compromís del Govern en l'erradicació de la violència masclista que cada any provoca 1.500 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual de les dones

El president ha reiterat la fermesa del Govern en la prioritat de lluitar per l'eradicació de la violència masclista (Fotografia: Rubén Moreno)
El president ha reiterat la fermesa del Govern en la prioritat de lluitar per l'eradicació de la violència masclista (Fotografia: Rubén Moreno)
  •  En la commemoració del 30è aniversari de l’Institut Català de les Dones, el cap de l’Executiu ha recordat que l’organisme “ha estat pioner en la lluita per aconseguir l’equitat de gènere”
  • Ha reiterat la fermesa del Govern en la prioritat de lluitar per l’erradicació de la violència masclista

 El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquesta tarda que “cada any es cometen a Catalunya 1.500 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual de les dones”. Ho ha fet en l’acte commemoratiu del 30è aniversari de l’Institut Català de les Dones (ICD), que s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i on ha agraït la tasca duta a terme per aquest organisme i totes les persones que hi han treballat “perquè sigui una realitat valorada”. “Gràcies per aquests 30 anys de reptes, de treball intens, de fites transcendents. Avui renovem i refermem el compromís per una igualtat efectiva entre dones i homes”, ha afirmat, recordant la tasca “pionera” de l’ICD per aconseguir l’equitat de gènere.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha reiterat la fermesa del Govern en la prioritat de lluitar per l’erradicació de la violència masclista. “La societat ha tingut el talent femení a l’ombra durant massa temps. I això també és violència contra les dones”, ha reblat.

El president també ha advertit que “sense la integració laboral plena de les dones en el mercat laboral serà molt difícil que tinguem igualtat laboral en aquest país” i ha recordat que les dones “continuen patint una bretxa salarial del 23,4%, gairebé un 25%, i això ha de ser una prioritat de canvi. Continueu ocupant només el 30% dels alts càrrecs, continueu sent les que patiu la temporalitat i les que rebeu les pensions més baixes”.

A l’acte també hi ha participat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha afirmat que han canviat moltes coses en 30 anys pel que fa als drets humans de les dones i l’empoderament femení però “no és suficient”. Després de repassar les fites històriques aconseguides pel moviment femení en aquestes tres dècades ( la campanya per la despenalització total de l’avortament i l’aprovació al Parlament de Catalunya de la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, una de les lleis més avançades d’Europa, entre d’altres actuacions), Budó ha dit que hem arribat al 2019 “l’any en què les dones hem dit prou. Perquè hem assolit progressos en la igualtat de dret, però encara ens queda lluny la igualtat efectiva entre dones i homes.”  Per això, ha afirmat que “seguirem lluitant” però ha defensat que “cal treballar conjuntament administracions públiques, entitats i societat civil amb l’objectiu d’una societat catalana on la igualtat entre dones i homes sigui per fi una realitat”.

La commemoració ha consistit en un diàleg entre la primera presidenta de l’ICD, Joaquima Alemany, i l’actual, Laura Martínez, que han analitzat les aportacions de la institució durant aquests 30 anys amb una conversa titulada “Encerts, límits i reptes de 30 anys de polítiques d’igualtat a Catalunya. Durant la conversa, Martínez ha denunciat “que per als mitjans de comunicació les dones no som el 50% de la població, ja que les quotes de representació que hi assolim oscil·len entre un 25 i un 30%”.

A més, també ha subratllat que “la principal prioritat de l’Institut és la reparació del dany causat a les dones que han patit violència masclista” i que cal parlar “de fer una prevenció més primerenca”. “Queda molta tasca per fer en el camí de la igualtat i el més greu és la violència masclista. Per aquesta raó cal un Pacte Nacional contra la Violència Masclista que sigui un acord estable mes enllà de partits, sindicats, patronals, entitats feministes, etc.”, ha reivindicat. “No podem oblidar que hi ha una extrema dreta que pretén invisibilitzar les desigualtats i aquestes violències", ha denunciat.

A continuació, també han conversat l’experta en història de l’ICD i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019, Marta Pessarrodona, i l’acadèmica de la UAB, Sara Moreno. A través del seu diàleg han abordat les polítiques d’igualtat que hi ha en l'actualitat.  

Dues exposicions commemoratives

Durant aquesta tarda han estat exposades al Pati dels Tarongers les exposicions “30 anys de feminismes” i “Fotoperiodistes. Mirades a les violències masclistes arreu del món”.

L’exposició “30 anys de feminismes” s’ha creat en el marc del 30è aniversari de l’ICD i recull alguns cartells realitzats durant aquests 30 anys en les diades del 8 de març i el 25 de novembre. Aquesta exposició ha estat comissionada per l’ICD i dissenyada per Emma Termes.

Pel que fa a “Fotoperiodistes. Mirades a les violències masclistes arreu del món”, aquesta mostra realitza un recorregut a través del treball de diverses dones fotoperiodistes i la seva visió particular de la vida de les dones i les violències que pateixen arreu del món. L’exposició ha estat comissariada per la fotògrafa Patricia Bobillo Rodríguez i s’incorporarà al catàleg de l’ICD com un recurs itinerant per tal que es puguin treballar les violències masclistes des d’una visió intercultural.

1  

Imatges

El president ha encapçalat l'acte commemoratiu del 30è aniversari de l'Institut Català de les Dones

El president ha encapçalat l'acte commemoratiu del 30è aniversari de l'Institut Català de les Dones 141

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia