
- “L’increment en els ingressos permetrà invertir en educació, llars d’infants, universitats, salut, personal sanitari, desplegament de la llei de dependència i en infraestructures ferroviàries, entre d’altres”, ha reivindicat
- El cap de l’Executiu, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda del Departament d’Empresa i Coneixement, ha concedit 6 premis d’artesania i 16 Diplomes de Mestre Artesà
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha valorat aquesta tarda que l’acord fet públic avui entre el Govern i el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem en matèria d’ingressos “és un primer pas cap a l’aprovació d’uns pressupostos de país que implicaran un increment d’ingressos, que faran possible, abordar i reprendre inversions absolutament necessàries i cabdals per a Catalunya”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha deixat clar que aquest augment “permetrà invertir en educació, llars d’infants, universitats, salut, personal sanitari, municipis, desplegament de la llei de dependència i infraestructures ferroviàries, entre d’altres”.
El president ha fet aquestes declaracions aquesta tarda en el lliurament dels Premis Nacionals d’Artesania 2019 i els Diplomes de Mestre Artesà, on ha posat en valor que “la producció artesana manté el país viu” i ha destacat “la dedicació, perseverança, qualitat i creativitat” dels artesans, afirmant que des del Govern es vol preservar i protegir el seu “caràcter identitari únic”.
L’acte, que s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, també ha comptat amb el parlament de la consellera Chacón, que ha felicitat els guardonats i ha afirmat que “avui és un dia per celebrar la importància de l’ofici amb majúscules, per fer visible la feina, el talent i la creativitat que caracteritza el sector artesà català”. Així mateix, la consellera ha ressaltat que “l’artesania és un dels sectors amb més paritat del país”, una activitat econòmica que compta amb 8.000 empreses artesanes i que ocupa a més de 10.000 persones . Chacón també ha remarcat el compromís del Govern amb el sector, que treballa en diferents accions que aposten “per la formació i la captació de nou talent, la competitivitat i la internacionalització del sector, així com per potenciar l’artesania i el disseny posant l’accent en la seva contemporaneïtat”.
Els Premis Nacionals d’Artesania es convoquen anualment i reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que han excel·lit en la seva obra i trajectòria i han aportat elements d’innovació i prestigi en el sector.
Els premiats d’enguany són:
- Premi Nacional d’Artesania: Teresa Rosa Aguayo per la seva exitosa trajectòria professional i docent en la transmissió del coneixement de les tècniques tèxtils artesanals mitjançant el Taller Escola Tèxtil Teranyina.
- Premi a la millor Marca Artesana: Ball Pagès. SL per haver aconseguit una marca artesana jove i ben posicionada que no oblida la qualitat artesana del producte, l’embolcall i les noves tecnologies.
- Premi Prestigia: Fundición Artística Vilà, per la magnitud de les seves obres i l’impuls internacional que la seva tasca dóna arreu del món als escultors catalans.
Així mateix, en aquesta categoria, la Generalitat ha atorgat una menció especial a l’Ajuntament de Forallac per recuperar i posar en valor la tradició terrissaire i de fabricació de rajoles del municipi. - Premi Restaura: Chroma Restauració del Patrimoni Arquitectònic SL, amb Cristina Thió al capdavant de l’empresa, per la tasca realitzada en la recuperació i rehabilitació del patrimoni arquitectònic de Catalunya.
- Premi Impulsa: Belen Atienza i Bet Parramon, de bbintervencions, pel projecte de revitalització i dinamització del carrer de la Riera de Vic, projecte que ha culminat amb la presència de diversos tallers artesans i que ha comportat el reconeixement de la Generalitat de Catalunya com a Punt d’Interès Artesanal.
- Premi al Talent Emergent: Projecte Bossa Kiddo de Mireia Muntadas, de l’Escola Gaspar Camps d’Igualada, pel seu treball relacional de l’artesania del cuir amb el cinema, duent a terme una anàlisi acurada del missatge de l’univers del director Tarantino amb la recreació feta en forma de bossa.
Els 8 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà professional 2019 són els següents:
- Montserrat Ayala Lorente (Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental), en l’ofici de ceramista.
- Maria Mercedes Rius Font (Gelida, Alt Penedès), en l’ofici de ceramista.
- Esperança Cases Prats (Barcelona), en l’ofici de perfumista.
- Alireza Doustani Khazali (Barcelona, Barcelonès), en l’ofici de marqueter.
- Joaquin Bagan Cortés (Barcelona, Barcelonès), en l’ofici d’encastador.
- Gerard Gavaldà Maqueda (Borges del Camp, Tarragona) en l’ofici de picapedrer.
- Jordi Palà Arellano (Esparreguera, Barcelona) en l’ofici de marroquiner.
- Esther Chacón Ávila (Barcelona, Barcelonès), en l’ofici de tapissera.
Els 8 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà divulgatiu 2019 són els següents:
- Teresa Lladó Riba (Igualada, Anoia), en l’ofici de marroquinera.
- Teresa Pallarès Casals (Arnes, Terra Alta), en l’ofici de cerera.
- Olga Aloy Periago (Capellades, Anoia), en l’ofici de lacadora.
- Montserrat Quintana Solà (Barcelona, Barcelonès), en l’ofici de lacadora.
- Xavier Tomàs Domínguez ( Barcelona, Barcelonès), en l’ofici de rellotger.
- Maria Isabel Chiva Ibáñez, (Barcelona, Barcelonès), en l’ofici de joiera.
- Maria Gualde Escrivà ( L’Hospitalet de Llobregat, Barcelonès) en l’ofici de puntaire.
- Mercè Nadal Brunés ( Barcelona, Barcelonès), en l’ofici de ceramista.