- La inversió superior als 1,8 MEUR ha fet possible integrar en un mateix espai els laboratoris de l’Agència, millorant l’operativitat i la coordinació de les activitats analítiques
- Anualment s’analitzen més de 16.000 mostres amb 428.000 paràmetres per a vetllar per l’estat de les masses d’aigua, les mostres preses a establiments industrials i depuradores, així com a la xarxa de proveïment Ter Llobregat
- Els resultats de les darreres anàlisis de l’aigua del Besòs després de l’incendi de Montornès del Vallès són “bons” amb nivells “molt residuals” dels compostos abocats
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de l’ACA, Lluís Ridao, entre d’altres autoritats, ha visitat avui el nou laboratori de l’Agència Catalana de l’Aigua a Abrera, que esdevindrà un espai de referència en el control de la qualitat de les aigües.
Amb una inversió superior als 1,8 milions d’euros, els treballs han permès integrar en un únic espai els laboratoris analítics de l’ACA, que fins ara es trobaven dividits en dos espais, Barcelona i Abrera, millorant l’operativitat i la coordinació de les activitats analítiques. Les obres, per tant, s’han centrat en ampliar l’espai, millorar la seva funcionalitat i poder acollir un major nombre de treballadors.
El conseller ha posat en valor que “amb aquest laboratori estem creant una estructura d’estat que analitza permanentment l’aigua de Catalunya, tant la que utilitzem, inclosa la d’ús industrial i la de les depuradores, com l’existent a la natural, tant superficial com subterrània o litoral”.
“D’aquí, i d’una bona xarxa de depuració d’aigües, en surt la seguretat de la nostra aigua d’aixeta o de l’aigua de les platges”, ha remarcat Calvet. Comptar amb “un bon sistema d’anàlisi i control de l’aigua ens permet actuar davant l’emergència climàtica” ha reblat el conseller.
Més de 16.000 mostres anuals
El nou laboratori de l’Agència Catalana de l’Aigua, que està ubicat dins del recinte de la potabilitzadora que gestiona ATL a Abrera, analitzarà més de 16.000 mostres anuals, de les quals s’analitzen 428.000 paràmetres, amb l’objectiu de vetllar per l’estat de les masses d’aigua, les mostres preses a establiments industrials i depuradores, així com a la xarxa de proveïment Ter Llobregat. La facturació anual de totes aquestes analítiques es podria quantificar en 4,5 milions d’euros.
Les noves instal·lacions serviran, principalment, per optimitzar l’activitat analítica de l’ACA, al mateix temps que obre la porta a investigar sobre contaminants emergents i abordar els nous reptes en la gestió de l’aigua en un context d’emergència climàtica. Actualment, el laboratori analitza més de 500 contaminants diferents.
Les analítiques de l’aigua del Besòs, “bones”
El conseller ha explicat que en aquest laboratori és on s’han analitzat les mostres d’aigua del riu Besòs després de l’accident de la planta de Montornès del Vallès. Així, els resultats de les segones mostres preses el passat dimarts, 10 de desembre, són “bons”, ha dit Calvet.
“L’afectació va ser important”, ha valorat el conseller, “però la naturalesa no persistent dels materials que van provocar l’afectació, que s’evaporen per si mateixos, i la pròpia depuració de les aigües, fa que ara estem amb unes mostres molt residuals de determinats compostos” abocats durant l’extinció de l’incendi.
El pla de xoc acordat entre el Govern, el Consorci del Besòs i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) incorpora “una metodologia de treball molt sistemàtica, amb 11 o 12 punts de mostreig continu i temporal” per controlar l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu, ha recordat Calvet. “Farem anàlisis al llarg de gener i febrer fins a tenir la seguretat que la funció ecològica del riu i la qualitat de l’aigua s’ha recuperat completament”, ha assegurat.
Amb independència del procés de recuperació del riu Besòs, l’expedient de responsabilitat ambiental que el Departament de TES ha obert a l’empresa que va patir l’incendi segueix endavant. “Estem determinant totes les afectacions, no només a l’aigua, també a la biodiversitat, a l’aire i a altres vectors, com el sòl”, ha dit Calvet. Llavors, “arribarem fins el final amb l’exigència de responsabilitats i amb la resolució d’aquestes afectacions ambientals”, ha emfasitzat.
1