President

Proclamació PIC 2019

El president Torra atorga a l'escriptor i activista kenyà Ngugi wa Thiong'o el Premi Internacional Catalunya 2019

query_builder   20 desembre 2019 13:32

event_note Nota de premsa

El president Torra atorga a l'escriptor i activista kenyà Ngugi wa Thiong'o el Premi Internacional Catalunya 2019

 

  • El jurat del guardó distingeix Thiongo “per la seva lluita per a la igualtat de les llengües” i per la “descripció sensible i despietada de la situació social i política del seu país”
  • El Premi és atorgat anualment pel Govern a aquelles persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món

 

Proclamació PIC2019
El president Torra durant l'anunci del guanyador del Premi Internacional Catalunya d'enguany. Autor: Jordi Bedmar


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha proclamat avui guanyador de la XXXI edició del Premi Internacional Catalunya l’escriptor i activista kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o, “per la seva distingida i arriscada obra literària i per la seva defensa de les llengües africanes, basada en la noció de l’idioma com a cultura i memòria col·lectiva”. Torra, que ha fet públic el nom del guardonat en el decurs d’una roda de premsa al Palau, ha volgut reconèixer especialment “la lluita per a la igualtat de les llengües” duta a terme per l’escriptor.

El Premi Internacional Catalunya l’atorga anualment el Govern i es concedeix a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

Tal i com ha explicat el president, en el cas de Ngũgĩ wa Thiong’o, un dels autors africans més “prolífics i reconeguts”, s’ha valorat com l’escriptor “barreja la profunditat de les tradicions africanes amb una descripció sensible i despietada de la situació social i política del seu país, Kenya”. En aquest sentit, Quim Torra ha destacat la tasca del guardonat com a assagista que, ha dit, “ha contribuït a la teoria del colonialisme i a la literatura testimonial”, aquesta última a través del gènere memorístic, combinant assaig i autobiografia “en un exercici magistral d’evocació personal i històrica”.

El president ha insistit en la vessant activista de Thiong’o i ha fet seves algunes de les reflexions fetes per l’escriptor, per qui “la millor resistència és la millor manera de mantenir-se viu” , que “pot prendre fins i tot la forma més petita, que és dir “no a la injustícia”, perquè “si creus que tens raó, et mantens ferm en les teves creences, t’ajuden a sobreviure”.

Un total de 74 candidatures provinents de 35 països han concorregut a l’edició d’enguany del PIC. Les candidatures han estat presentades per acadèmies; centres culturals o d’investigació i altres institucions semblants, i pels membres del jurat, el qual està format per personalitats rellevants del món de la ciència, les arts i la cultura.

El Premi, que té una dotació de 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra, d’Antoni Tàpies, es lliurarà el primer trimestre de l’any 2020. A més del president, hi ha intervingut en la roda de premsa la presidenta delegada del Premi, la lingüista Mary Ann Newman, que ha fet una glossa del guardonat.

 

 

2  

Imatges

President amb Mary Ann Newman

President amb Mary Ann Newman 1424

Foto president amb foto guanyador

Foto president amb foto guanyador 1782

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia