Aquest augment de la inversió en el sector de la discapacitat se suma al recent increment del 22% en el mòdul de suport per a treballador als centres especials de treball

L’increment de tarifes, acordat amb les entitats representatives del sector, permet disposar de més recursos per millorar l’atenció a les persones discapacitades, anar recuperant l’impacte de la crisi en els nostres serveis i millorar les condicions de treball dels i les professionals d’aquest àmbit

visita del centre especial de treball del Grup Cooperatiu TEB
visita del centre especial de treball del Grup Cooperatiu TEB

El 23 de desembre es va publicar l’ordre per la qual s’actualitza el cost de referència de diferents serveis socials d’atenció a les persones amb discapacitat. L’increment de tarifes, amb efectes a 1 de gener de 2019, oscil·la entre l’1,2% i el 5% i s’aplicarà als següents serveis:

  • Servei d’atenció precoç per a infants de 0-6 anys: increment del 2%.
  • Centres de dia per a persones amb discapacitat física i intel·lectual: 2%.
  • Residències i llars residències per a persones amb discapacitat física i intel·lectual: 1,2%.
  • Serveis de teràpia ocupacional (2%) i serveis ocupacionals d’inserció (5%) per a persones amb discapacitat física i intel·lectual.
  • Llars residències i llars amb suport per a persones amb trastorn mental i problemàtica social: 1,2%.

Aquest increment de tarifes, acordat amb les entitats representatives del sector i que dona resposta a part de les seves reivindicacions, permet disposar de més recursos per millorar l’atenció a les persones discapacitades, anar recuperant l’impacte de la crisi en els nostres serveis i millorar les condicions de treball dels i les professionals d’aquest àmbit.

Amb aquest increment de tarifes, el Departament augmentarà la seva despesa en el sector de la discapacitat en 6 milions d’euros anuals que milloraran el finançament d’aproximadament 500 places de centres de dia per a persones amb discapacitats, 5.000 places de residències i llars residències per a persones amb discapacitats, 8.000 places de centres ocupacionals per a persones amb discapacitats (teràpia ocupacional + ocupacional d’inserció), 1.500 places de llars residències i llars amb suport per a persones amb trastorn mental, i 1,2 milions d’hores d’atenció que permeten atendre més de 41.000 infants amb necessitats de desenvolupament.

Pel que fa al serveis no gratuïts de la cartera de serveis socials (centres de dia i residències i llars residències) l’increment afecta tant al mòdul social que finança el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies com al copagament, l’import màxim del qual només s’aplica al 2% de les persones ateses.

 

Increment de 24 milions d’euros per als centres especials de treball

Aquesta ordre d’increment de tarifes dels serveis socials per a persones amb discapacitat es complementa amb l’increment de tarifes als centre especials de treball que el Departament ha realitzat recentment.

En total, per donar suport als CET i a les persones amb discapacitat que hi treballen, el Departament ha augmentat la seva inversió del 2018 al 2019 en 24 milions d’euros. Concretament:

  • S’ha incrementat el mòdul de suport per a treballador amb discapacitat en CET en un 22%, el mateix que ha incrementat el salari mínim interprofessional, possibilitant així la sostenibilitat d’aquests centres.
  • A més, s’ha incrementat en un 1,5% el mòdul de la subvenció per als equips de suport a les persones amb característiques especials.
  • Finalment, hem recuperat els ajuts als centres especials per a fer inversió i hem destinat 3 milions d’euros a projectes duts a terme durant els anys 2018 i 2019.

 

Increment de tarifes per al 2019 amb pressupostos prorrogats

Cal recordar que aquesta millora de tarifes en el sector de la discapacitat se suma a l’increment del 5,8% de la tarifa per atendre les persones de grau II de dependència en residències i centres de dia de gent gran, amb un impacte pressupostari de 14,2 milions d’euros anuals. I que aquests increments de tarifes per a l’any 2019 s’han realitzat en un context de pròrroga pressupostària.

De cara als propers anys el Departament negocia amb el sector de la dependència per recuperar les retallades de 2013, i alhora compassar l’evolució de les tarifes amb una millora de les condicions laborals, necessària per al sector. Però per aconseguir-ho, cal que  l’Estat desbloquegi el finançament de l’atenció a l’autonomia personal, congelat des de 2011, i que el Govern de la Generalitat pugui disposar de nous pressupostos. El conseller Chakir el Homrani, ha assegurat que “la voluntat del Departament és acordar amb el sector un full de ruta de 3 o 4 anys amb un sistema de preus que li doni més seguretat per poder assegurar l’atenció a les persones més enllà de les pròrrogues pressupostàries.” A més, El Homrani, ha recordat que, “si el Govern ha augmentat les tarifes dels serveis socials per a discapacitats amb pròrroga pressupostària, ho pot fer tothom”.

Malgrat la crisi i la contenció econòmica, entre el 2016 i el 2019, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet un esforç per millorar la dotació de serveis per atendre les persones més vulnerables i garantir els seus drets:

  • Increment d’un 8,8% de les places de residències de gent gran (2.419 places més) respecte el 2015, i se superen en un 15,6% les disponibles l’any 2010.
  • Increment d’un 4,7% de les places de centres de dia de gent gran (359 places més) respecte el 2015, i se superen en un 42,1% les disponibles l’any 2010.
  • Increment d’un 28,8% (925) i d’un 15,7% (419) de les persones ateses en places residencials i llars residències per a persones amb discapacitat respecte el 2015.
  • Increment d’un 6,5% dels infants atesos als CDIAP respecte el 2015, i d’un 33,9% en comparació al 2010.
  • Increment d’entre un 20% i un 60% sobre l’IRSC de la quantitat de diners de butxaca de les persones amb discapacitat que es beneficien d’un servei no gratuït. En el cas de les persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, aquest increment ha passat del 75% al 100% en el cas d’usuaris de llar amb suport i del 50% al 60% en el cas d’usuaris de llar residència.