Territori

llosa cavall anoia aigua

Calvet: "L'activació de la xarxa de la Llosa del Cavall duplica la disponibilitat d'aigua a l'Anoia"

query_builder   27 desembre 2019 15:42

event_note Nota de premsa

Calvet: "L'activació de la xarxa de la Llosa del Cavall duplica la disponibilitat d'aigua a l'Anoia"

  • La conducció de més de 76 quilòmetres que uneix l’embassament de la Llosa del Cavall amb la xarxa de proveïment del Ter Llobregat, contribuirà a reduir les extraccions de l’aqüífer de Carme Capellades, actualment sobrexplotat

 

  • Aquesta nova infraestructura també millorarà el subministrament d’aigua a les comarques del Solsonès i el Bages

 

  • A curt termini es preveu que uns 15 municipis de diverses comarques puguin rebre l’aigua des de la Llosa
Llosa cavall igualada

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, del director de l’ACA, Lluís Ridao, del director de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat, Josep Andreu Clariana i de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, entre d’altres representants d’Ajuntaments de l’Anoia, ha oficialitzat avui l’arribada de l’aigua de la Llosa del Cavall a la capital de la comarca.

Aquesta nova infraestructura, que té una longitud de més de 76 quilòmetres, millorarà, de manera progressiva, el subministrament d’aigua a les comarques de l’Anoia, el Solsonès i el Bages, a municipis que fins ara no estaven connectats a cap xarxa d’abastament supramunicipal i que han tingut problemes d’abastament, tant en quantitat com en qualitat, havent de recórrer en alguns casos i de manera puntual al subministrament d’aigua mitjançant camions cisterna. El conseller ha posat en valor la millora que aquesta connexió suposarà per aquests territoris i especialment per a la comarca de l’Anoia: “La comarca disposarà a partir d’ara d’una triple garantia en el subministrament d’aigua: la connexió a la Llosa del Cavall que es posa en servei; la connexió al sistema Ter Llobregat a través de la xarxa ja existent d’Igualada fins a Masquefa -una connexió de la qual ja se’n serveix Castellolí- i la conneió a través de l’aqüífer Carme Capellades”.

 

El conseller ha remarcat també la bona qualitat de l’aigua de la Llosa del Cavall “ja que surt de la capçalera” davant “els problemes de qualitat que comportava l’aigua del Carme Capellades com a conseqüènica dels baixos nivells que té l’aqüífer per la seva sobreexplotació i per les condicions climàtiques, amb cada cop menys pluja, el que dificulta la seva recàrrega natural”. “Donarem la màxima qualitat a l’agua de boca de la gent d’Igualada” ha conclòs el conseller, ja que la xarxa de proveïment de la Llosa del Cavall aportarà aigua amb una gran qualitat organolèptica.

 

De la seva banda, l’alcalde, Marc Castells, ha destacat el fet que amb aquest pas “garantim ja per sempre el subministrament d’aigua. I aquesta és una notícia molt important perquè, alhora, liderarem la sostenibilitat en aquest territori”. En aquest sentit, ha destacat que l’aqüífer Carme-Capellades pateix una greu situació de sobreexplotació i que la connexió amb la Llosa del Cavall comportarà dues millores molt importants: “una és la garantia de subministrament amb una aigua de molta qualitat i l’altra és la contribució decisiva per a la recuperació de l’aqüífer, que podrà ser un gran banc d’aigua per al futur”.

 

Castellolí, un dels primers beneficiats

 

L’activació d’aquesta xarxa d’abastament d’aigua des de l’embassament de la Llosa del Cavall a la comarca de l’Anoia es va iniciar el passat mes de juny amb la connexió dels subministrament d’aigua al municipi de Castellolí, que durant el 2016 va tenir problemes per garantir el subministrament d’aigua al disposar de fonts d’aigua (pous) vulnerables. La canonada de derivació de Castellolí té una longitud de 6,6 quilòmetres i incrementa així la garantia en el subministrament d’aquesta localitat.

 

Recuperar l’aqüífer

 

És davant l’emergència climàtica, que “poder recuperar l’aqüífer i la seva funció ecològica” és un gran pas, ha reblat el conseller. I és que la nova xarxa de proveïment de la Llosa del Cavall obre el camí per a reduir la sobreexplotació de l’aqüífer de Carme Capellades, una massa d’aigua que fins ara s’ha erigit com la principal font d’abastament de la comarca de l’Anoia però que actualment es troba en situació de vulnerabilitat. De fet, el pla de sequera aprovat el 13 de desembre per l’ACA i pendent de l’aprovació per part del Govern, en cas d’estar actualment vigent i amb la comarca abastint-se només de l’aqüífer, hauria declarat la zona de l’Anoia en situació d’alerta, el que hauria comportat l’adopció de mesures de restricció del consum, ja que el Carme Capellades és un dels aqüífers que es troba a uns nivells més baixos de tot el territori català.

 

La comarca de l’Anoia s’ha abastit, històricament, de l’aqüífer de Carme Capellades. Aquesta reserva subterrània està sobreexplotada. Es constata en els darrers anys una tendència històrica piezomètrica (nivell del l’aqüífer) descendent, especialment des de finals dels anys 90, amb puntuals recuperacions arran de períodes de pluges.

 

Amb l’entrada en servei d’aquesta conducció s’incrementa la disponibilitat d’aigua a la comarca amb dues fonts d’abastament més, la de la Llosa del Cavall i el sistema Ter Llobregat, fent possible una millor garantia i habilitant una gestió flexible de l’aigua.

 

A curt termini es preveu que una quinzena de municipis de diverses comarques es connectin a la nova canonada.

 

La conducció, que al municipi de Masquefa es connecta amb la xarxa del Ter Llobregat, té un altre objectiu: millorar la garantia del subministrament d’aigua a la regió metropolitana de Barcelona, amb prop de 5 milions d’habitants.

5  

Imatges

Fotografia

Fotografia 262

Fotografia

Fotografia 850

Fotografia

Fotografia 1029

Fotografia

Fotografia 1041

Fotografia

Fotografia 409

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 199

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia