Economia i Hisenda

Fotografia del vicepresident Aragonès, durant l'entrevista

Pere Aragonès: "A la mesa de negociació amb l'Estat s'haurà de parlar de referèndum, d'amnistia i de recuperació de drets i llibertats"

query_builder   8 gener 2020 11:26

event_note Nota de premsa

Pere Aragonès: "A la mesa de negociació amb l'Estat s'haurà de parlar de referèndum, d'amnistia i de recuperació de drets i llibertats"

 

  • Explica que en els propers dies es consensuaran els continguts concrets de la negociació i els representants de la delegació catalana, “que ha d’encapçalar el president de la Generalitat” 
  • Avança que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 es presentaran aquest gener, i que la despesa superarà en 2.900 M€ la dels darrers comptes
Fotografia del vicepresident Aragonès, durant l'entrevista

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha subratllat avui que a la mesa de negociació entre la Generalitat i el Govern de l’Estat s’haurà de parlar “de referèndum, d’amnistia i de recuperació dels drets i llibertats”. En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, el vicepresident ha explicat que en els propers dies es definiran els continguts concrets que s’abordaran a la mesa i els representats de la delegació catalana, “que haurà d’estar encapçalada pel president de la Generalitat”. També s’ha mostrat partidari que les propostes de la delegació catalana es consensuïn amb totes les forces independentistes.

Aragonès ha advertit que, a la negociació, “cadascú tindrà llibertat per fer les seves propostes i l’altra part tindrà l’obligació de valorar-les i analitzar-les; no pot despatxar-les d’entrada si no li semblen bé, perquè aleshores la negociació es bloquejaria”. Pel que fa al calendari, ha confirmat que la primera reunió de la mesa es produirà en el termini de 15 dies des de la celebració del primer Consell de Ministres o de la presa de possessió, i que, “a partir d’aquí, les parts aniran fixant el calendari”.

El vicepresident ha reconegut la dificultat d’una negociació “entre dues parts que tenen posicionaments molt allunyats”, però ha insistit que “s’ha de poder avançar”. “Ens trobem davant d’un camí no recorregut mai; és la primera vegada que seiem davant de l’Estat no per parlar de rodalies o de l’IRPF, sinó per tractar la qüestió de la sobirania”, ha remarcat.

 

Pressupostos 2020: 2.900 milions d’euros més en despeses

Durant l’entrevista, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda també ha anunciat que el Govern presentarà al Parlament el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 “durant aquest mes de gener”. Segons ha explicat, després d’arribar a un acord en matèria d’ingressos amb el grup parlamentari Catalunya en Comú Podem, l’acord pel que fa a les despeses “està pràcticament enllestit” i es presentarà “en els propers dies”.

Aragonès ha assegurat que els nous comptes “són un pas endavant”, ja que preveuen un augment de la despesa global per al conjunt de departaments de 2.900 milions d’euros respecte als comptes del 2017, els darrers aprovats. El vicepresident ha avançat algunes de les novetats que preveuen els nous comptes, com un increment de la despesa en Salut de 900 milions d’euros “per reforçar l’atenció primària i fer front al problema de les llistes d’espera”; la rebaixa del 30% de les taxes universitàries o la recuperació de la despesa en l’àmbit de les llars d’infants, “amb una aportació de 70 milions d’euros”.

 

“No té cap sentit inhabilitar algú per mantenir una pancarta 72 hores”

Preguntat sobre la decisió de la Junta Electoral Central d’inhabilitar el president Quim Torra per no retirar de la façana del Palau de la Generalitat la pancarta sobre la llibertat dels presos polítics, Aragonès ha recordat que aquesta decisió “no es basa en cap de les causes de cessament que preveu la normativa” i ha qualificat de “clara ingerència” la decisió de la JEC, “que s’atribueix unes competències que no té”. Pel vicepresident, “no té cap sentit que mantenir una pancarta durant 72 hores faci que s’inhabiliti el president d’un país”.

Aragonès també s’ha referit a la sentència del TJUE sobre la immunitat del vicepresident Oriol Junqueras. Ha afirmat que, “veient els antecedents de la justícia espanyola, no som optimistes respecte a la decisió del Tribunal Suprem, però la sentència del TJUE és clara i el posicionament del Parlament Europeu també”. Per tant, “hi ha raons poderoses per pensar que és possible que Oriol Junqueras sigui a Estrasburg el proper dilluns”, ha conclòs.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1183

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 252

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia