Direcció General de Comunicació

El Govern aprova l'Estratègia de lluita contra la corrupció amb 25 mesures per als propers dos anys

El Govern aprova l'Estratègia de lluita contra la corrupció amb 25 mesures per als propers dos anys

query_builder   15 gener 2020 14:37

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Estratègia de lluita contra la corrupció amb 25 mesures per als propers dos anys

  • L’Estratègia impulsarà, entre d’altres, un nou sistema de protecció de persones alertadores, formació als Mossos en lluita contra la corrupció i processos de selecció de personal directiu basats en mèrits

El Govern ha aprovat l’estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública, un seguit d’actuacions que s’aplicarà a l’Administració de la Generalitat i les entitats del sector públic. L’Estratègia és una iniciativa de la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; la Secretaria General de la Presidència, la Secretaria General del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; i la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

L’estratègia estableix 25 actuacions que s’implementaran en els propers 2 anys i tenen com a objectiu contribuir al model de transparència que defensa el Govern català. Per fer-ho possible es despleguen mesures per incrementar el rendiment de comptes, i facilitar la vigilància ciutadana de manera anònima.

Entre algunes d’aquestes actuacions, destaquen: un nou sistema de protecció de les persones alertadores de casos de corrupció, amb bústies de denúncia 100% anònimes; la col·laboració entre l’Agència Tributària i els Mossos per detectar casos de corrupció; la formació als Mossos d’Esquadra en la lluita contra la corrupció; més transparència: la publicació de les agendes de reunions del personal tècnic de major rang; i processos de selecció del personal directiu basats en mèrits i capacitats.

Per tal de garantir l’efectivitat de l’Estratègia, també queda aprovat un model de governança que assegurarà, per una banda, la realització de les mesures aprovades en el termini establert, i per l’altra, el rendiment de comptes del procés d’implementació i dels resultats. És per això que es crea el grup director i el grup executiu, el programa de suport i l’espai de participació ciutadana de seguiment.

El procés per elaborar aquesta estratègia és igual de rellevant que les mesures que aprova. S’ha tingut en compte l’experiència i coneixement de professionals i organismes específics d’aquest àmbit com l’Oficina Antifrau de Catalunya, i s’han analitzat les evidències internacionals a través de l’estudi que ha elaborat l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques, Ivàlua, per encàrrec de la Secretaria de Transparència i Govern Obert.

 

L’Estratègia parteix de l’encàrrec de l’11 de juny, del Pla de Govern Obert i del compromís del Govern de Catalunya amb l’Agenda 2030

A partir de l’Acord de Govern d’11 de juny de 2019, es va encarregar als departaments responsables de l’elaboració de l’Estratègia, un full de ruta que detallés mesures concretes per a la lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública. En el termini de sis mesos han acabat de coordinar aquesta estratègia entre departaments i han aconseguit el compromís de la resta de departaments del Govern per dur-la a terme.

L’estratègia forma part del Pla de Govern Obert, que inclou diversos objectius i actuacions en matèria de lluita contra la corrupció i el frau i d’impuls de la integritat pública, entre els quals destaca l’aprovació del pla de prevenció contra el frau i la corrupció 2019-2021. Així mateix, té previst el desplegament de l’ODS 16 de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, que contempla la lluita contra la corrupció a la fita «Crear unes institucions eficaces, responsables i transparents a tots els nivells». L’estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública s’inscriu en les recomanacions d’organismes internacionals, com l’OCDE, Transparència Internacional i també les Nacions Unides, que plantegen la necessitat d’abordar de forma estructural la lluita contra el frau i la corrupció.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia