La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha organitzat una jornada informativa sobre els ajuts del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) adreçada als potencials beneficiaris dels sectors de la pesca, l’aqüicultura i la comercialització i transformació de productes pesquers.
La convocatòria de mesures generals FEMP per aquest 2020 està dotada amb 6 M€ en ajuts, adreçats a fomentar una pesca i una aqüicultura sostenibles i a comercialitzar i transformar els productes pesquers. Es tracta d’ajuts cofinançats en un 75% per la Unió Europea i un 25% per la Generalitat de Catalunya. Aquestes ajudes poden dinamitzar més d’un centenar de projectes i poden generar una inversió d’uns 12 M€. El 36% de les ajudes convocades correspon a projectes destinats a fomentar un sector pesquer sostenible, el 28% a l’aqüicultura i el 36% a la comercialització i transformació dels productes pesquers.
El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, ha explicat també l’estat d’execució del FEMP i ha constatat el bon ritme del programa a Catalunya, amb el compliment continuat dels compromisos amb la Comissió Europea.
Garantir la competitivitat del sector pesquer i aqüícola és una de les prioritats de l’Estratègia Marítima de Catalunya (EMC) en el sentit de reforçar el sector primari com un dels puntals de l’economia blava del país. El FEMP és un dels instruments existents que poden afavorir la implementació de l’EMC2030 mitjançant les inversions en matèria de pesca i aqüicultura, la inversió per la millora dels processos de transformació i comercialització, o la recerca i recollida de dades, mitjançant l’Institut Català de Recerca per la Governança del Mar (ICATMAR), al servei de la gestió pesquera, entre d’altres.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació ha incorporat la tramitació electrònica de sol·licituds en els ajuts FEMP a fi d’agilitar i facilitar al màxim la tramitació a ciutadans/empreses. La tramitació telemàtica permet agilitzar el procés de tramitació, estalviar temps i diners en l’enviament de documentació, reduir el consum de paper i permetre el tràmit 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana.