Ferrocarrils

FGC

FGC inicia les obres d'allargament de les vies i les andanes de l'estació de Plaça Catalunya

query_builder   16 gener 2020 11:36

event_note Nota de premsa

FGC inicia les obres d'allargament de les vies i les andanes de l'estació de Plaça Catalunya

  • El projecte consisteix en incrementar la distància de seguretat en la parada dels trens, necessària per a les entrades automàtiques a l’estació
  • Els treballs inclouen també l’ampliació del vestíbul i la millora de l’accés a les andanes per optimitzar la capacitat i la funcionalitat de l’estació
FGC
Estació de Plaça Catalunya.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat avui les obres de millora de l’estació de Plaça Catalunya, de la línia Barcelona-Vallès, que es reconfigurarà per adaptar-la als requeriments de seguretat propis de les entrades automàtiques dels trens. El projecte inclou l’allargament de les vies i de les andanes així com l’ampliació del vestíbul. Aquesta actuació, que dota de més robustesa la xarxa ferroviària d’FGC, és necessària per a l’increment de freqüències que es produirà amb l’arribada progressiva de 15 noves unitats, fet que permetrà que en hora punta hi hagi trens a Terrassa (S1) cada 5 minuts, trens a Sabadell (S2) cada 5 min, a més dels trens al ramal Tibidabo (L7). Plaça Catalunya és la principal estació de la línia, amb 13 milions de validacions anuals.

Els treballs consistiran en allargar les vies actuals a l’estació fins a aconseguir una distància de 21,90 metres des del punt d’estacionament dels trens fins als topalls, a les vies 1, 2, 3 i 4. Aquesta distància és un requisit de seguretat necessari per al nou servei, ja que els trens entraran de manera automàtica a l’estació.

La nova configuració de les vies obliga a realitzar canvis en l’espai de l’estació. El vestíbul creixerà dels 470 metres quadrats actuals fins als 533. Aquesta ampliació generarà un espai de circulació més ampli per a l’accés i sortida dels usuaris i permetrà recol·locar elements funcionals de l’estació. Així, es desplaçarà la barrera tarifària i les màquines de venda de títols de transport, se substituiran els actuals ascensors i s’instal·laran noves escales fixes i mecàniques.

Per fer l’actuació d’ampliació del vestíbul és necessari ocupar dos carrils de circulació del carrer Pelai, així com part de la vorera entre el carrer Pelai (costat muntanya) i Pl. Catalunya. En una primera fase, compresa entre avui dijous, 16 de gener, i el diumenge 31 de maig, s’afectarà a la totalitat de la vorera a la cantonada C. Pelai-Pl. Catalunya. L’actual accés d’FGC es mantindrà. En una segona fase, entre l’1 de juny i el 4 de desembre, s’afectarà només parcialment la vorera, permetent així el flux de vianants.

L’execució de les obres s’ha programat de manera que es produeixi la mínima afectació tant a l’usuari com al servei i a les actuals entrades i sortides de l’estació. Els treballs que es duran a terme en diferents fases:

  1. Allargament de les vies 1 i 2 costat Rambles, amb andanes i nous topalls; enderroc de les escales actuals d’accés a l’andana (entrevia 1-2) i execució de dues noves escales mecàniques en substitució de les anteriors.
  2. Ampliació del vestíbul d’entrada costat Rambles.
  3. Trasllat de les barreres tarifàries i de les màquines de venda de bitllets des de la seva posició actual al nou vestíbul.
  4. Execució d’una nova escala fixa d’accés a l’andana (entrevia 1-2) costat Rambles.
  5. Nou ascensor entre el vestíbul costat Rambles i la planta andana.
  6. Allargament de les andanes de les vies 3-4 costat Bergara.

Les obres tenen un termini d’execució de 15 mesos i un pressupost de 4,1 milions d’euros.

Remodelació del vestíbul

 

FGC
FGC

Allargament de les vies 1 i 2

FGC
FGC
Allargament de les vies 3 i 4
FGC
FGC

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 895

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia