Cultura

FOTO

L'exposició 'Les campanes d'ús civil a Catalunya: cap a la concepció moderna dels temps' s'inaugura a Brussel·les

query_builder   20 gener 2020 09:57

event_note Nota de premsa

L'exposició 'Les campanes d'ús civil a Catalunya: cap a la concepció moderna dels temps' s'inaugura a Brussel·les

  • És una mostra organitzada pel Departament de Cultura que té com a objectiu posar en valor el patrimoni cultural, festiu i sonor de Catalunya
  • El 29 de febrer, a la seu de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, se celebrarà la Trobada Internacional de Campaners i Carillonistes per compartir experiències i projectes del món campaner arreu del món
Campana Llibertat de Bagà

L’exposició “Les campanes d’ús civil a Catalunya: cap a la concepció moderna dels temps” s’inaugura avui dilluns, 20 de gener, a la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, a Brussel·les, i està prevista la presència del president i eurodiputat Carles Puigdemont; la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Meritxell Serret; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco, i el director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d'àmbit internacional, Lluís Puig.

El Govern de la Generalitat va declarar, l’octubre del 2017, els tocs de campana com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional i la seva inscripció al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. L’exposició que avui es presenta a Brussel·les té com a objectiu donar a conèixer i posar en valor el patrimoni cultural, festiu i sonor de Catalunya.

La mostra, comissariada per Daniel Vilarrubias, està organitzada pel Departament de Cultura, a través de  la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i compta amb la col·laboració de l’Associació Medieval de Bagà. L'exposició, en català i anglès, serà a Brussel·les fins el 29 de febrer i passarà a itinerar després per diferents punts de Catalunya.

La mostra s’estructura en 9 apartats, on s’explica l’evolució de les campanes a través de la història, tant en la seva construcció, com en el seu ús i funció social. El darrer apartat està íntegrament dedicat a les maneres de fer sonar una campana. A la mostra es podran veure 10 campanes de diferents localitats de Catalunya, incloent la campana Llibertat de Bagà, que ha estat fosa expressament per acompanyar l’exposició.

El material gràfic de l’exposició es podrà consultar a la pàgina Exposicions itinerants de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i estarà a disposició de totes les associacions i entitats que vulguin mostrar-la.

Revalorització del món campaner

Les campanes i els campanars són elements de referència del patrimoni cultural i festiu de Catalunya, tant en l’àmbit civil com religiós. La seva conservació i transmissió passa també per la utilització i la recuperació dels tocs manuals: que les campanes segueixin tocant és reafirmar una identitat i una tradició mil·lenària. 

En les darreres dècades, amb la mecanització de les campanes, la tipologia de tocs s’ha anat reduint. Diverses associacions i campaners, però, s’han sumat a recuperar els tocs festius manuals en diades senyalades, i han anat creixent les accions i activitats de revalorització del món campaner en els últims anys. Així ho demostra la trobada de campaners de Catalunya a Os de Balaguer, instaurada l’any 1987 com un espai de trobada i reivindicació. A la jornada anual té lloc una mostra de tocs de diverses localitats catalanes, i altres activitats com la fosa de campanes, xerrades divulgatives, presentacions, etc.

Arrel de la trobada de campaners, el 1993 es va crear la Confraria de Campaners de Catalunya, i el 1998 veia la llum el primer número de la revista El Batall que edita la mateixa confraria. El 2004 a Os de Balaguer, el municipi de referència del món campaner, obria el Museu de la Campana. També, en les darreres dècades, s’han realitzat diversos inventaris de campanes i campanars de diferents comarques.

A banda de la trobada anual d’Os de Balaguer, a d’altres municipis catalans s’organitzen trobades, concerts, cursos, festivals i accions anuals o puntuals per posar en valor les campanes i l’activitat dels campaners.

Amb motiu de l’exposició a Brussel·les, el 29 de febrer, se celebrarà una Trobada Internacional de Campaners i Carillonistes, a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, a Brussel·les, per compartir experiències i projectes del món campaner arreu del món.

 

3  

Imatges

Cartell de la mostra

Cartell de la mostra 46

Cartell de la mostra en anglès

Cartell de la mostra en anglès 189

Campana de la 'Llibertat de Bagà'

Campana de la 'Llibertat de Bagà' 2028

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia