Interior

Govern

Conseller Buch: "Demanem a la població molta precaució i autoprotecció i evitar qualsevol element de risc"

query_builder   20 gener 2020 15:12

event_note Nota de premsa

Conseller Buch: "Demanem a la població molta precaució i autoprotecció i evitar qualsevol element de risc"

foto

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presidit aquest matí, el comitè tècnic de dels plans NEUCAT, INUNCAT i VENTCAT que fa el seguiment del fenomen meteorològic advers que afecta Catalunya des d'ahir diumenge.

El conseller ha destacat que “estem davant d’un episodi excepcional i insòlit que durarà quatre dies, per tant demanem a la població molta precaució i autoprotecció i evitar qualsevol element de risc”.

En aquesta línia, Buch ha explicat que “tenim tots els serveis activats i reforçats”  i ha demanat a tota la ciutadania “seguir tots els missatges que difongui el Govern de la Generalitat així com informar-se a  través dels mitjans de comunicació de l’evolució de la situació meteorològica”.

A la reunió del comitè tècnic també ha participat la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, el director Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, i  comandaments i tècnics del telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència Catalana de l’Aigua, Creu Roja, Ferrocarrils de la Generalitat, Adif, Renfe, Endesa, Carreteres d ela Generalitat i Carreteras del Estado.

 Es mantenen totes les alertes activades per l’episodi de vent, onatge, neu i pluja

Segons el Servei meteorològic de Catalunya, es tracta d’un temporal excepcional i insòlit pel mes de gener, per la combinació de quatre fenòmens de risc: Vent, onatge, neu i pluja. La neu ha començat aquest matí afectant les comarques de les Terres de l’Ebre i punts de l’interior de Girona i Catalunya Central tal i com estava previst. Amb el pas de les hores es preveu que la cota vagi pujant i es puguin mantenir les precipitacions en forma de neu en aquestes comarques.

Durant tot el dia, el vent seguirà bufant fort i afectarà al litoral i prelitoral amb ratxes per sobre dels 80 km/h i valors sostinguts, així com fort onatge a tot el litoral amb valors per sobre dels 7 metres.

Demà dimarts estarà marcat per pluges sostingudes i abundoses especialment a les comarques de l’extrem nord-est, comarques interiors de la Catalunya Central, així com l’extrem sud. A més, la neu podrà seguir caient a les cotes altes tant de la Catalunya central i extrem sud com també el Pirineu i prepirineu. 

Trucades al 112 i serveis dels bombers

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 14 hores un total de 2.204 trucades (1.631 incidents) pel temporal.

Les comarques amb més trucades han estat el Maresme (708) i el Barcelonès (659). En aquestes dues comarques s’han atès gairebé el 65% de totes les trucades.

Els municipis amb més trucades han estat Barcelona (469), Mataró (326) i Badalona (89).

Segons els Bombers de la Generalitat, la situació és complicada per la simultaneïtat de serveis per vent, especialment a les comarques del litoral central. Des de l’inici de l’episodi i fins les 12h del migdia, els Bombers de la Generalitat han atès 960 avisos per vent, majoritàriament incidències per retirar arbres, elements inestables de façanes i del mobiliari urbà.

Per regions d’Emergència:

  • R.E. Metropolitana Nord: 669
  • R.E. Girona: 133
  • R.E. Metropolitana Sud: 120
  • R.E. Centre: 26
  • R.E. Lleida: 5
  • R.E. Tarragona: 4
  • R.E. Terres de l’Ebre: 3

Per l’episodi de temporal de vent, pluja i neu, els Bombers de la Generalitat han reforçat els parcs de bombers funcionaris i obert 18 parcs de bombers voluntaris. També ha ampliat el personal de les sales de control i el nombre de comandaments de guàrdia. 

Departament d’Educació

A causa del temporal Glòria -que ha deixat en les darreres hores nevades en alguns punts del territori i ha afectat amb fortes ventades- algunes escoles i instituts del país han tancat aquest matí i també s’ha suspès una ruta escolar.

Un total de 27.807 alumnes s’han vist afectats pel tancament de centres i 169 per l’anul·lació de rutes escolars. D’aquests, 27.334 han estat al Maresme i Vallès Oriental; 180 a Badalona; i 293 a la Terra Alta.

Plans d’emergències municipals

Una trentena d’ajuntaments han informat al CECAT de Protecció Civil de l’activació dels seus plans d’emergències municipals.

També diversos ajuntaments han tancat avui parcs i jardins per recomanació de Protecció Civil davant les alertes meteorològiques.

Assistències mèdiques

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha fet un total de 13 assistències mèdiques des d’ahir a causa del vent. D'aquestes, 4 han estat lleus i la resta menys greus. Totes les assistències han requerit trasllat menys 1.

Els ferits han estat bàsicament per la caiguda d’objectes a sobre de vianants o vehicles, accidents de trànsit i la caiguda d’alguna persona a la via pública.

Les comarques on hi ha hagut aquestes incidències han estat sobretot el Maresme (Mataró, Pineda, Arenys i Palafolls), i també a Barcelona, Sant Quirze, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

Incidències de trànsit: 9 carreteres afectades

- VENT (tallat)

BV-4024 Guardiola B.-Coll de Pal

- NEU (tallat)

C-44 Hospitalet de l’Infant

- NEU/GEL (precaució)

C-43 Gandesa

N-420 Gandesa

T-330 Arnes-Prat de Comte (cadenes)

T-334 Horta Sant Joan-Bot

TV-3531 Gandesa-Bot

TV-7231 Gandesa-Vilalba (cadenes)

Com a conseqüència de les previsions meteorològiques adverses per aquesta tarda, l'SCT restringirà a partir de les 14 hores  la circulació de camions pesants de més de 12 tones a la C-25 entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners. Per altra banda i si les condicions empitjoressin també es restringiria la circulació a vehicles pesants a la C-17 en la zona afectada.

Ferrocarrils de la Generalitat ha informat que les estacions de Vallter 2000 i Vall de Núria han decidit tancar preventivament les seves instal·lacions a causa de les condicions climatològiques adverses del temporal ‘Gloria’, que està afectant Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia