Direcció General de Comunicació

pressupost

El Govern aprova el Decret llei que permet formalitzar operacions d'endeutament i la concessió d'avals i garanties durant el període de pròrroga pressupostària

query_builder   21 gener 2020 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret llei que permet formalitzar operacions d'endeutament i la concessió d'avals i garanties durant el període de pròrroga pressupostària

  • El volum total d’aquestes operacions no podrà superar el límit autoritzat per la Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017

El Govern ha aprovat el Decret llei de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que permet a la Generalitat i a les entitats del sector públic formalitzar operacions d’endeutament mentre no s’aprovin els nous comptes, per poder fer front a les amortitzacions que vencen durant el 2020 i que per raó de la seva urgència no poden ajornar-se. El volum total d’aquestes operacions no podrà superar el límit autoritzat per la Llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, incrementat pels imports que es derivin dels programes d’endeutament que s’aprovin en aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària. Així mateix, es regulen l’atorgament d’avals i de garanties que seran necessàries per atendre les necessitats de finançament de l’any 2020.

Pel que fa a les operacions d’endeutament, el Decret estableix que l’ICF no podrà tenir un deute viu superior a 4.000 milions d’euros el 2020. També s’autoritza a ATL a subrogar operacions d’endeutament per un import que no pot superar els 374M l’any 2020. Així mateix, s’autoritza un conjunt d’entitats a formalitzar operacions que comportin un augment del seu endeutament respecte del que tenien autoritzat a 31 de desembre del 2019, per uns imports determinats: al Consorci Hospitalari de Vic per al procés d’integració de la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu, fins a un màxim de 5,6 milions d’euros; a l’entitat que assumeixi la prestació del servei de salut del futur Hospital Universitari Sant Joan de Reus, fins a un màxim de 53,9 milions d’euros; al Parc Científic de Barcelona, fins a un màxim de 30,5 milions d’euros; i a la societat Fira 2000 SA, que no podrà superar el seu endeutament fins a un màxim de 38,2 milions d’euros.   

Sobre els avals, s’autoritza el Govern a avalar operacions de crèdit de l’empresa pública d’Infraestructures.cat. L’acord també permet a l’executiu català avalar les bestretes reemborsables concedides per l’Administració de l’Estat al Parc Científic de Barcelona i al Consorci Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, en virtut de les convocatòries dirigides a parcs científics i tecnològics fetes des de l’any 2000, per uns imports màxims de 55,5 milions d’euros i 6,2 milions d’euros, respectivament. Es manté vigent la línia d’avals de 25 milions d’euros, aprovada per la Llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2015, per facilitar l’externacionalització de les seccions de crèdit d’aquelles cooperatives agràries, inscrites al Registre General de Cooperatives, que voluntàriament ho decideixin.

La Generalitat podrà destinar 50.000.000 euros a avalar les entitats del sector públic afectades per la nova normativa de l’IVA i podrà concedir un aval a Circuits de Catalunya, SL, per garantir l’organització del gran premi de la Fórmula 1 l’any 2020 i, per un import anual màxim de 24.8 milions de dòlars americans. També s’autoritza l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) a avalar la concessió de préstecs a estudiants universitaris per finançar la matrícula universitària. L’import màxim d’aquesta operació no pot superar els 4 milions d’euros euros.

Pel que fa a les garanties, s’autoritza el Govern a concedir garanties a favor de l’ICF per valor de 123,6 milions d’euros com a màxim, perquè aquesta entitat de crèdit pugui formalitzar convenis amb els diferents departaments i empreses públiques com l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que li permetin atorgar préstecs per finançar projectes culturals; empreses de l’economia social; empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura;  per fomentar el comerç i el desenvolupament del sector industrial; o l’atorgament de préstecs per a la rehabilitació d’edificis d’habitatges amb comunitats de propietaris.

També s’autoritza als departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i de Territori i Sostenibilitat a iniciar la tramitació del projecte de mitigació del risc d’inundació al barri de la Salut del municipi de Salou, produït per l’activitat hidrològica del Barranc de Barenys.

Finalment, es fixen les condicions financeres, tant d’amortització com dels interessos a aplicar en les despeses relacionades amb la construcció del col·lector de salmorres de Llobregat.

Aquest Decret llei, que conté dos articles, una disposició addicional i una final, entrarà en vigor el mateix dia que surti publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia