Territori

Girona ACA temporal embassament

Calvet: "Aprofitant la treva meteorològica desembassem de manera controlada els embassaments del Ter"

query_builder   22 gener 2020 15:54

event_note Nota de premsa

Calvet: "Aprofitant la treva meteorològica desembassem de manera controlada els embassaments del Ter"

  • S’adopta aquesta decisió perquè els embassaments puguin absorbir la pluja prevista per les pròximes hores

 

  • Des d’aquest migdia i durant les properes hores s’incrementarà gradualment el cabal d’aigua des de Susqueda en 50 m3/s, fins assolir els 260 m3/s
ACA Girona embassaments temporal

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat avui a Girona, que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) incrementarà gradualment el cabal de sortida de la presa de Susqueda (fins ara estava alliberant entre 20-30 m3/s) per incrementar la capacitat d’emmagatzematge dels embassaments del Ter. Calvet s’ha reunit amb l’alcaldessa, Marta Madrenas, per analitzar els efectes del temporal al municipi, en especial pel que fa als cabals del Ter i l’Onyar. El conseller ha exposat que “cal desembassar aigua del sistema Sau-Susqueda, que aquest matí ha arribat al 93%; hi ha entrat molta aigua i el nivell està tan alt que ens deixa molt poc marge de maniobra”. A més, “tenint en compte que les previsions metereològiques indiquen pluja intensa a partir de mitja tarda, és imperiós treure m3 del sistema”.

 

Damià Calvet ha explicat que s’ha començat a desembassar aprofitant la baixada de cabals aigua avall i que en aquests moments no plou en aquesta zona. Es preveu que es duguin a terme increments graduals de 50 m3/s, fins assolir un cabal de sortida de 260 m3/s. Així, es podrà incrementar la capacitat  dels embassaments de Sau i Susqueda d’absorbir la pluja prevista per les pròximes hores. També és previst gestionar els cabals entre Sau i Susqueda.

 

Sau està al 93% (154 hm3) i Susqueda a prop del 89% (206 hm3), disposant d'un resguard conjunt de 38 hm3. Cal tenir en compte que abans de l’episodi (aquest dilluns), el sistema Ter estava al 68%, amb 271 hm3 i un resguard per assumir 127 hm3. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha indicat que “estarem atents a l’evolució de la climatologia, el desembassament i els cabals del Ter i de l’Onyar, que els tenim monitoritzats, per poder-los tenir controlats en tot moment i gestionar-ho correctament dins l’emergència”.

 

Abastament garantit

 

D’altra banda, en contacte amb els responsables dels abastaments d’aigua del Maresme (Consell Comarca del Maresme) i de la Selva (Consorci de la Costa Brava i Ajuntament de Blanes), cal  informar que l’abastament està garantit i que les instal·lacions estan funcionant de manera correcta després de ser desallotjades de manera preventiva.

 

ATL, en coordinació amb l’ACA, està aportant aigua de la dessalinitzadora de la Tordera --en un règim de funcionament del 25%-- cap a la potabilitzadora de Palafolls i Blanes, mentre que Lloret i Tossa disposen de recursos hídrics propis.  La previsió és incrementar de 300 a 700 m3/s per garantir l’abastament al màxim.

 

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 541

Fotografia

Fotografia 667

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 204

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia