Ports

Ports de la Generalitat

La Generalitat executarà obres d'emergència a sis ports per un import estimat de 7 MEUR

query_builder   27 gener 2020 14:55

event_note Nota de premsa

La Generalitat executarà obres d'emergència a sis ports per un import estimat de 7 MEUR

  • Les actuacions d’emergència es faran als ports de Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i les Cases d’Alcanar, que han patit afectacions causades per la borrasca Gloria

L’empresa pública Ports de la Generalitat, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, durà a terme obres d’emergència per un valor estimat en 7 milions d’euros als sis ports catalanes que han patit més danys a conseqüència de la borrasca Gloria. El Comitè intern i els tècnics d’obres de Ports de la Generalitat es van reunir divendres passat en caràcter d’urgència per planificar les obres d’emergència a executar en els ports de les Cases d’Alcanar, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Palamós.

Palamós

L’estació marítima és l’edifici on es fan els controls dels passatgers i dels tripulants dels creuers internacionals que fan escala al port de Palamós. El temporal va rebentar dues finestres i l’aigua va entrar amb virulència dins l’estació, provocant danys importants a l’interior. També es va veure afectat un local on hi ha els vestuaris dels estibadors. Aquest dimarts començarem els treballs de neteja a l’estació marítima. Després, es farà una obra d’emergència per poder donar servei tant als estibadors com a l’activitat de creuers que iniciarà la temporada a mitjans d’abril.

Així mateix, la zona de la Pedrera, on s’emmagatzemen les mercaderies i alguns concessionaris hi tenen magatzems està molt malmesa, a causa dels forts ultrapassaments que han desplaçat blocs de protecció i peces d’escullera.  L’actuació servirà per reforçar i reparar les estructures que protegeixen el vial i les naus comercials. A més, s’hauran de reparar les naus d’emmagatzematge de Ports de la Generalitat. Dijous passat va començar la neteja de la zona que tenia restes de l’onatge.

Cal dir que un tripulant del mercant MANISA STAR, de nacionalitat filipina, va caure dimarts passat a la nit a l’aigua del port, però continua desaparegut.

Sant Feliu de Guíxols

En aquest port s’han produït ultrapassaments a l’inici i final del dic d’abric, la qual cosa ha provocat desplaçaments de blocs de formigó a la punta del dic. S’ha de fer  una actuació d’emergència per col·locar nous blocs de formigó a l’extrem del dic, al costat de la bocana del port. També s’ha de reparar el far, tot un símbol de la vila. A més, es faran reparacions menors d’elements auxiliars com ara, baranes, part dels pantalans i instal·lacions de subministraments d’aigua i llum.

Blanes

La tercera alineació del dic de recer ha patit una afectació important a l’espatller que afortunadament no ha comportat danys humans. L’energia constant dels cops de mar va col·lapsar més de 20 metres longitudinals d’espatller i va fer un esvoranc a l’escullera. El dijous passat es va iniciar una primera actuació d’emergència per tapar l’esvoranc fet pel temporal excepcional de llevant, que finalitzarà aquest dilluns. Així, s’està reomplint l’esvoranc amb peces d’escullera per evitar que l’obertura es faci més gran i per tal d’assegurar el recer del port. Un cop feta aquesta primera actuació, ja es treballa amb la segona actuació d’emergència que s’executarà quan es tingui la solució tècnica més idònia per reparar la part de l’espatller afectada.

L’Ametlla de Mar

Un cop feta la primera avaluació dels danys, se sap que el fort onatge i els ultrapassaments han afectat parts del dic de recer i el morrot (part final del dic a la bocana). Ara, es farà un estudi tècnic per actuar d’emergència i reforçar les peces de pedra de l’escullera exterior del dic. També hi ha hagut danys menors en el subministrament elèctric i moltes restes del mar per sobre dels molls, que ja s’estan netejant.

L’Ampolla

El port ha patit molts ultrapassaments pel temporal i la zona portuària es va inundar per l’increment del nivell de l’aigua del mar i pel torrent que va baixar a causa de les fortes tempestes. Un cop feta una primera avaluació dels danys, s’han detectat afectacions estructurals al dic de recer que afecten l’espatller, el morrot i l’escullera exterior i als molls per la qual cosa es farà una actuació d’emergència. Prèviament, es farà un estudi tècnic en caràcter d’urgència i després s’executaran les mesures que indiqui l’estudi tècnic.

Les incidències de caràcter menor han estat les casetes dels pescadors amb filtracions d’aigua i danys estructurals, el subministrament elèctric, la pèrdua de torretes de serveis i les restes de mar que ha portat l’onatge per tot el port, motiu pel qual s’han iniciat les tasques de neteja. També hi ha hagut dues embarcacions enfonsades.

Les Cases d’Alcanar

Després d’una primera avaluació, s’ha vist que el dic ha quedat afectat a la part final o morrot per la qual cosa s’executarà una actuació tècnica d’emergència aportada per un estudi tècnic. L’estudi ens indicarà quina és la millor solució tècnica per reforçar la part del dic afectada. També hi ha hagut  una embarcació enfonsada i moltes afectacions de restes del mar portades pel temporal que ja s’està netejant la zona portuària.

Actualment, Ports de la Generalitat té en licitació un projecte per fer un assaig en una piscina de models del port i l’estudi que se’n derivarà, i que servirà per buscar  solucions a un port que és vulnerable als temporals. L’objectiu és millorar l’agitació interior davant dels temporals que afecten el port.

27 de gener de 2020

3  

Imatges

Afectació a l'espatller del port de Blanes

Afectació a l'espatller del port de Blanes 77

Temporal al dic de recer del port de l'Ampolla

Temporal al dic de recer del port de l'Ampolla 222

Temporal al dic de recer del port de l'Ametlla de Mar

Temporal al dic de recer del port de l'Ametlla de Mar 119

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 244

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia