Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa

Una massa d'aire més fred normalitza la temperatura després d'uns dies d'ambient primaveral

query_builder   5 febrer 2020 12:25

event_note Nota de premsa

Una massa d'aire més fred normalitza la temperatura després d'uns dies d'ambient primaveral

  • Dilluns la temperatura màxima va superar els 25 ºC al nord-est del país
  • L’Observatori Fabra de Barcelona va assolir una màxima de 22,4 ºC, la més alta en un mes de febrer dels seus prop de 107 anys de dades

La temperatura s’ha normalitzat per l’època de l’any a Catalunya després d’uns dies d’ambient inusualment càlid al febrer, tant de dia com de nit, amb valors que van tocar sostre el dilluns 3 al migdia. La màxima va superar els 20 ºC al litoral, prelitoral, moltes planes de l’interior i fins i tot en algunes valls del Pirineu, assolint els 25 ºC a diversos sectors del nord-est.

Els següents mapes il·lustren el canvi de massa d’aire que hem tingut les darreres hores. A l’esquerra, la topografia de 850 hPa (uns 1.600 m d’altitud) del dilluns 3 de febrer al migdia mostra un potent anticicló centrat a la península Ibèrica, amb una temperatura de 12-14 ºC a Catalunya (10 ºC per sobre del normal). A la dreta, el mapa d’avui dimecres a la matinada mostra l’arribada de la massa d’aire més fred impulsada pel vent del nord, amb una temperatura propera als 0 ºC a aquest nivell al Pirineu i inferior als 5 ºC arreu de Catalunya.

mapa


Rècords de temperatura màxima

El mapa de temperatura màxima del dilluns 3, elaborat a partir de les dades de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostra que 8 de les 146 estacions amb més de 10 anys de dades van mesurar un nou rècord de temperatura màxima de febrer. El valor més elevat de la jornada va ser de 26,4 ºC a Anglès (la Selva), no gaire lluny dels 25,8 ºC de Cabanes (Alt Empordà), 25,4 ºC de la Bisbal d’Empordà.

Mapa TXX

El dia abans, diumenge, l’estació de Portbou (Alt Empordà) ja havia superat el seu rècord de temperatura màxima de febrer. Així, al llarg de l’episodi han estat 9 les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades que han superat la seva temperatura màxima absoluta de febrer:  

Taula


Rècord a l’Observatori Fabra de Barcelona

L’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola a 411 m d’altitud i amb una sèrie de 107 anys, ha registrat un nou rècord de temperatura màxima de febrer. Concretament, els 22,4 ºC del dilluns 3 superen els 22,2 ºC assolits l’any passat, el dia 22 de febrer de 2019.

No és el cas de l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre), l’altra gran sèrie centenària del país, que dilluns va registrar una màxima de 25,4 ºC. És un valor molt elevat, però que queda lluny del rècord de febrer, els 27,1 ºC assolits també l’any passat, el 27 de febrer de 2019.

 

El precedent del 2019

Tot i els rècords de temperatura màxima registrats, els últims anys hem tingut alguns episodis que al conjunt de Catalunya han deixat valors superiors al febrer. Cal destacar especialment els del 26 i 27 de febrer de l’any passat, quan es van mesurar fins a 27 ºC al Baix Ebre i gairebé la meitat de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van superar la seva màxima absoluta de febrer. Ara bé, cal tenir en compte que aquell episodi es va produir a finals de mes, just al final de l’hivern climàtic, mentre que enguany som just al principi de mes.

 

Rècords de temperatura mínima

La temperatura nocturna ha estat especialment elevada als sectors enlairats i prop de la costa, però també a les fondalades, ja que malgrat la inversió tèrmica pràcticament no ha glaçat ni a les valls del Pirineu. Destaca la temperatura mínima mesurada a Portbou (Alt Empordà) el dilluns dia 3, ja que no va baixar dels 18,0 ºC. Aquell dia, 18 de les 146 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van registrar la seva temperatura mínima més alta en un mes de febrer.

Mapa

Considerant també el diumenge 2, al llarg de l’episodi 21 de les 146 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura mínima diària més alta en un mes de febrer (0-24 h UTC):

Taula Rècords


Temperatura positiva fins a més de 4.000 m d’altitud

Segons dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona, amb prop de 22 anys de dades, dilluns 3 al migdia es va mesurar la isoterma dels 0ºC a una altitud de 4.139 m, nou rècord de la sèrie de febrer, superant els 4.093 m mesurats el 02/02/2016.

A 850 hPa (uns 1.600 m d’altitud), un dels nivells de referència a la baixa troposfera, la matinada del dia 3 es van mesurar 13,6 ºC, més de 10 ºC per sobre de la mitjana de febrer a aquest nivell, que és de 2,8 ºC. El rècord en un mes de febrer data de 01/02/2016 a les 12h, amb 15,2 ºC.

 

5 de febrer de 2020

5  

Imatges

Mapa WRF

Mapa WRF 57

Mapa TXX 3 febrer

Mapa TXX 3 febrer 532

Taula Rècords TX 2-3 febrer

Taula Rècords TX 2-3 febrer 39

Mapa Rècords TNX 3 febrer

Mapa Rècords TNX 3 febrer 410

Taula Rècords TNX 2-3 febrer

Taula Rècords TNX 2-3 febrer 80

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 597

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia