- La Generalitat organitzarà una sessió de debat sobre les agendes urbanes que impulsen el govern basc, la ciutat alemanya de Bonn i la província autònoma finlandesa d’Åland, a més de l’Agenda Urbana de Catalunya
- El Departament de TES també impulsa un debat sobre el paper dels diferents nivells de govern en l’aplicació de les agendes urbanes en el si de l’estand de les administracions catalanes presents al Fòrum
El Govern català, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat, serà present al 10è Fòrum Urbà Mundial (WUF) que tindrà lloc a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) entre el 8 i el 13 de febrer amb l’organització de dos esdeveniments: una sessió de debat sobre quatre agendes urbanes que s’estan impulsant a la Unió Europea i una jornada sobre el paper dels diferents nivells de govern en l’aplicació d’aquests fulls de ruta que volen guiar el desenvolupament sostenible de les ciutats.
El Fòrum Urbà Mundial és un fòrum tècnic no legislatiu, convocat pel Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat) des de 2002. És la principal plataforma internacional d’alt nivell per debatre una de les qüestions més urgents del món actual, la ràpida urbanització i les seves conseqüències. A hores d’ara, el 55% de la població mundial viu en entorns urbans, un percentatge que anirà a l’alça els propers anys.
La desena edició del Fòrum, sota el lema Ciutats d’oportunitats: connectant cultura i innovació, comptarà amb 17.000 participants i 450 ponents de 168 països. És, doncs, un marc de primer nivell per a l’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques en polítiques públiques de desenvolupament urbà sostenible, que puguin fer front als diversos reptes de la urbanització des de diversos nivells de govern, més enllà dels estats. També és el context per debatre el progrés en l’aplicació de la Nova Agenda Urbana, aprovada a nivell global el 2016 i que diversos països i regions transposen a la seva realitat mitjançant agendes urbanes pròpies. És el cas català, que es troba en ple procés de redacció de l’Agenda Urbana de Catalunya.
En aquest context, la Generalitat hi serà present mitjançant el Departament de TES i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), i disposarà d’un estand compartit amb la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona. L’estand, que porta per lema Catalunya, quan les idees esdevenen accions, s’inaugurarà el diumenge, 9 de febrer.
L’estand acollirà actes organitzats per les administracions catalanes i s’hi podrà trobar informació sobre l’estructura urbana i territorial catalana i també sobre les aportacions de cada ens a l’Agenda Urbana de Catalunya.
Quatre agendes urbanes, a debat
A més, el Departament de TES organitzarà directament dos actes en el marc del Fòrum Urbà. Així, el dilluns 10 de febrer el Departament de TES organitzarà l’acte L’aplicació de quatre estratègies a llarg termini dins de la Unió Europea, que permetrà exposar les agendes urbanes de desenvolupament sostenible que del govern basc, de la província autònoma finlandesa d’Åland, de la ciutat alemanya de Bonn i la mateixa Agenda Urbana de Catalunya.
La sessió servirà per analitzar el paper dels governs regionals i locals en l’aplicació d’agendes urbanes que permeten avançar en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. El debat se centrarà en els objectius i reptes d’aquestes agendes, en els instruments que empren per dur-los a terme, els indicadors d’assoliment que es proposen o el tipus de procés de redacció i aplicació pel qual opta cadascuna.
L’acte al Fòrum Urbà Mundial comptarà amb la intervenció de l’ex director d’ONU-Hàbitat, Joan Clos, així com de Shipra Narang Suri, coordinadora de la subdivisió de Planificació i Disseny Urbà d’ONU-Hàbitat.
Per part del Departament de TES, el secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, exposarà l’estat dels treballs de l’Agenda Urbana de Catalunya, el document que guiarà el desenvolupament sostenible de les ciutats catalanes els propers anys. Precisament, el proper 17 de febrer tindrà lloc la segona Assemblea Urbana de Catalunya. És l’òrgan col·legiat, format per representants de totes les administracions catalanes i dels sectors econòmics, socials i universitaris, que redacta l’Agenda. En la seva segona sessió, s’exposarà ja un primer esborrany de l’Agenda, després d’un ampli procés participatiu.
Un apropament multinivell
L’altre esdeveniment organitzat pel DTES, i que tindrà lloc també el dilluns, 10 de febrer, a l’estand de Catalunya, serà un debat sobre l’implementació de les agendes de desenvolupament urbà des d’una visió a diferents nivells: global, europeu i regional.
Atès que el fenomen urbà és complex, l’elaboració d’agendes que guiïn el seu desenvolupament ha d’involucrar també diversos actors i nivells de govern diferents, a més de coresponsabilitzar els mateixos ciutadans. En el debat participaran, a més del secretari Serra i Joan Clos, representants de la Unió per la Mediterrània i de l’organització mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).
Finalment, el secretari Serra participarà demà dissabte, 8 de febrer, en l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals, una de les seccions en què es divideix el Fòrum Urbà Mundial per donar específicament veu a les administracions no estatals.
Els representants de la delegació de Territori i Sostenibilitat participaran igualment en actes paral·lels; en la visita a Masdar City, una ciutat ecològica i autoabastida amb energia solar, i en el lliurament del Premi d’Or dels World Habitat Awards 2019 a la Fundació Hàbitat3.
Per a més informació, podeu consultar aquest microsite
1