Cultura

Vela

El fons documental de la Federació Catalana de Vela ingressa a l'Arxiu Comarcal del Maresme

query_builder   7 febrer 2020 14:49

event_note Nota de premsa

El fons documental de la Federació Catalana de Vela ingressa a l'Arxiu Comarcal del Maresme

  • Es tracta del primer fons de temàtica esportiva d’importància i interès nacional que ingressa a l’arxiu
  • La recuperació del fons, la seva documentació i conservació, forma part del projecte “Fem esport, fem arxiu” que impulsen la Generalitat de Catalunya i les diputacions catalanes per recuperar i difondre el patrimoni documental del món de l’esport
Vela

Els fons documental de la Federació Catalana de Vela ingressa a l’Arxiu Comarcal del Maresme, amb 619 unitats d’instal·lació que condensen la major part de la documentació que testimonia la trajectòria de la federació, de l’organització de competició, dels cursos de formació i de la tecnificació dels esportistes. La presentació del tractament del fons documental tindrà lloc aquesta tarda a les 18.30 hores a la seu de l’Arxiu Comarcal del Maresme, a Mataró.

El fons compta  amb un notable gruix de cartells i diplomes, així com també reportatges fotogràfics d’actes protocol·laris de l’entitat, de competicions i de seguiment de l’activitat esportiva. Es tracta del primer fons de temàtica esportiva d’importància i interès nacional que ingressa a l’Arxiu Comarcal del Maresme i el segon fons d’una federació esportiva de nivell català que ingressa a un arxiu comarcal. Anteriorment, al 2014 l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya va rebre el fons de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.

La documentació del fons és principalment de gestió i fruit de l’activitat de l’entitat. La documentació té una cronologia aproximada de 1971 a 2009. Encara que la Federació Catalana de Vela es constitueix l’any 1965, el document més antic que es té constància data de 1971. Una part de la documentació que es troba en aquest fons fa referència a la participació, organització i altres aspectes logístics en els Jocs Olímpics de 1992 a Barcelona.

Dins el fons també s’hi aplega la documentació de l’Escola de Vela i de les relacions amb altres federacions i institucions. Una de les sèries més interessants i destacades són els rànquings que recullen les classificacions dels esportistes en les competicions.

El Maresme és una comarca amb un especial arrelament quant a la pràctica de la vela esportiva i a les seves platges i ha un notable nombre de clubs de vela concentrant-s’hi un bon percentatge de la totalitat de clubs de vela del país. Aquest fet ha motivat que la Federació Catalana de Vela triés la seu de l’Arxiu Comarcal com a destí per la conservació i divulgació del seu fons.

La documentació de la Federació Catalana de Vela ha estat objecte de trasllats en múltiples ocasions. Quan estava ubicat en el seu primer emplaçament en el Moll de Gregal de la Vila Olímpica de Barcelona, va patir les conseqüències de trobar-se ubicat vora mar i un temporal marítim va malmetre gran part de la documentació. Aquest succés va provocar la pèrdua d’una part d’aquesta documentació, tot i els esforços.

L’any 2015 es va fer una primera aproximació del fons que va permetre l’elaboració del seu inventari i del reportatge fotogràfic sobre el fons. A inicis del 2018 es va dur a terme la segona part del tractament, classificant i ordenant la documentació cronològicament en capses de trasllat. També es va procedir a la identificació de les diferents tipologies documentals que va permetre agrupar-les en les unitats d’instal·lació, per després procedir al trasllat a l’arxiu comarcal, on es faria el tractament pertinent quant a conservació, digitalització i posada en línia del fons.

El projecte “Fem esport, fem arxiu”
El projecte “Fem esport, fem arxiu” impulsa la recuperació i difusió dels arxius de l’esport i promou el suport als clubs, entitats i federacions esportives de Catalunya. Un dels seus objectius és conscienciar els clubs esportius del valor del seu patrimoni documental i facilitar l’acció de recuperar, conservar i donar a conèixer la història de l’esport a Catalunya, mitjançant els arxius. Alhora, oferint el suport necessari per la gestió correcta d’aquests arxius.

És un projecte del Departament de Cultura, el Departament de Presidència, a través de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i la Diputació de Lleida, des dels àmbits d’arxius i esport, i el Consell Internacional d’Arxius, Secció d’Esports. 

Federació Catalana de Vela
La Federació Catalana de Vela es va constituir el 1965. És una entitat privada d'interès públic, civil i social constituïda per clubs, esportistes, tècnics, jutges i associacions esportives dedicades a la pràctica i el foment de l'esport de la vela en les seves diverses manifestacions. 

És l'organisme rector de la vela a Catalunya i s’encarrega d’ordenar, impulsar i dirigir l’activitat esportiva de la vela, i organitza les principals competicions de les diverses disciplines que es disputen a Catalunya.

L'objectiu de la Federació és convertir la vela a Catalunya en un esport gaudit per més gent, de pràctica més freqüent i durant tota la vida, a clubs i espais motivats i preparats per engrescar a la població en el gaudiment de la vela.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia