• L’Agència de Residus de Catalunya atorga 2,5 milions d’euros
  • Prop d’un centenar d’ens locals i sis empreses obtenen les subvencions
  • Aquests ajuts provenen del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals

 

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar 2,5 milions d’euros en ajuts per fomentar la recollida selectiva dels residus municipals. Aquesta línia d’ajuts prové de la convocatòria de l’any 2019 que, inicialment, estava dotada amb un milió d’euros, però que es va poder ampliar.

Beneficiaris per demarcacions

En el cas de l’Alt Pirineu i l’Aran, hi ha quatre beneficiaris: tres consells comarcals i una mancomunitat de municipis, els ajuts dels quals cobreixen, en total, 30 municipis. L’import atorgat a la demarcació és de 249.000 euros.

Al Camp de Tarragona s’atorgaran 101.000 euros a cinc municipis, dos consells comarcals i un gran productor de residus i hi ha 31 municipis associats als esmentats beneficiaris.

A les comarques centrals s’atorgaran 366.000 euros a vuit beneficiaris, sis ajuntaments i dues mancomunitats de municipis i hi ha 42 municipis associats. A les comarques gironines s’atorgaran 415.500 euros a vuit beneficiaris, sis ajuntaments i dues mancomunitats de municipis i hi ha 42 municipis associats.

En l’àmbit metropolità de Barcelona és on s’atorgarà la partida superior, amb 1.093.000 euros a 32 municipis, un consorci municipal i quatre empreses, entre les quals, grans productors de residus com el Parc Sanitari Sant Joan de Déu o unes sales de cinema.

En total hi ha 45 entitats associades als beneficiaris. A la demarcació de Ponent s’atorgaran 137.000 euros a tres consells comarcals, dos ajuntaments i una empresa –un supermercat, gran productor– i hi ha 59 municipis associats als beneficiaris –entre els quals, la ciutat de Lleida– més l’esmentada companyia.

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’atorguen 137.000 euros a un consorci municipal i a un municipi i, en total, hi ha a 14 municipis associats als beneficiaris dels ajuts.

El retorn del cànons

El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta –la no separada selectivament– que envien als abocadors o a incinerar.