Cultura

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, durant la roda de premsa de presentació dels actes de l'Any Josep Carner.

L'Any Josep Carner difon el nom i l'obra de l'escriptor en el cinquantenari de la seva mort

query_builder   10 febrer 2020 13:50

event_note Nota de premsa

L'Any Josep Carner difon el nom i l'obra de l'escriptor en el cinquantenari de la seva mort

  • El filòleg Jaume Coll és el comissari de la commemoració, que preveu la creació d’una càtedra sobre el poeta
  • L’obertura institucional de l’Any Josep Carner tindrà lloc el 26 de febrer al Palau de la Generalitat i hi participaran el president de la Generalitat i la consellera de Cultura
Any Carner

L’Any Josep Carner, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el cinquantenari de la mort de l’escriptor Josep Carner, s’ha presentat avui en una roda premsa en què han participat la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, i el comissari de la commemoració, Jaume Coll.

L’Any Josep Carner és una de les commemoracions decretades pel Govern per aquest 2020. Carner és una figura cabdal en la literatura catalana del segle xx i és considerat el “Príncep dels poetes”, renovador de la poesia, de la llengua i de la prosa. Per això, un dels objectius de l’Any és divulgar el conjunt de la seva obra, fent-la viva en la gent. La voluntat és promoure un seguit d’activitats i celebracions que durin més enllà del 2020, amb concerts, espectacles, noves publicacions, actes acadèmics i homenatges —tant a Catalunya com a Brussel·les, on va morir. Els actes inclosos en la commemoració de l'any Carner també estan relacionats amb el projecte 'Música i exili', que recull accions destinades a divulgar el llegat cultural, cívic i social de persones, que com el mateix Carner, el van haver de patir.   

El comissariat de l’Any Josep Carner ha estat encarregat al Dr. en Filologia Catalana i professor de Crítica del Text a la Universitat de Barcelona Jaume Coll, que des de 1998 és el marmessor literari de l’obra de Carner. A més d’editar alguns dels llibres més importants de l’autor, Coll ha publicat nombrosos estudis a l’entorn dels textos carnerians.

a consellera Vilallonga ha destacat que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), del qual Carner va ser membre de la Secció Filològica, tindrà un paper fonamental en la commemoració. “Es crearà una Càtedra Carner, que liderarà l’IEC, conjuntament amb la Universitat de Barcelona i amb mecenatge privat, i que servirà per difondre la figura i l’obra de Carner”, ha explicat.

El director de la ILC ha ressaltat que “l’elecció del comissari és la clau de volta que determina l’èxit d’una commemoració”. “En aquest sentit, l’elecció de Jaume Coll és inqüestionable: és la persona de referència de Carner a Catalunya”, ha afirmat.

Coll, per la seva banda, ha qualificat Carner de “figura de grandíssim prestigi “ i ha destacat que Carner “no és només poeta o periodista; també és home de teatre i va estar molt vinculat amb la música”. “Era un gran activista cultural”, ha ressaltat.

Poesia i molt més
L’obertura institucional de l’Any Josep Carner tindrà lloc el 26 de febrer, a les 18 hores, al Palau de la Generalitat i hi assistiran el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Entre les novetats amb motiu de la commemoració, s’ha triat un poema de Josep Carner per a la dotzena edició del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra cada 21 de març i que impulsa la Institució de les Lletres Catalanes. Com és costum, s’elaborarà un fullet amb el poema escollit i la seva traducció a vint-i-una llengües diferents, que es distribuirà arreu del territori del domini lingüístic.

Més d’una vintena de compositors clàssics han compost música amb la lletra dels poemes de Carner. Per això, la música tindrà un paper rellevant al llarg de la commemoració. A tall d’exemple, el Petit Palau del Palau de la Música oferirà un “Homenatge a Carner”; la soprano Núria Rial, acompanyada al piano per Francisco Poyato, oferirà un recital de poesies carnerianes musicades per compositors catalans, i el 6 de juny de 2021 s’oferirà a la Sala Gran del Palau de la Música El giravolt de maig, dirigida per A. Ros-Marbà.

D’altra banda, al febrer de 2021 se celebrarà un congrés internacional que tindrà Carner com a protagonista. L’organitzaran les dotze universitats amb estudis humanístics del domini lingüístic català, de Perpinyà a Alacant i de les Illes Balears a Lleida.

Pel que fa a les exposicions, una mostra itinerant presentada en forma de plafons il·lustrats, comissariada per Jaume Coll, narrarà la vida i obra de Carner i recorrerà les biblioteques i institucions que ho demanin. A banda, l’Institut d’Estudis Catalans, d’on Carner va ser primer secretari de la Filològica, prepararà una exposició sobre l’autor amb documents de l’arxiu propi i li dedicarà una vetllada en el cicle estiuenc “Música al Claustre”.

Quant a publicacions, els pròxims mesos sortiran diverses novetats: la traducció de Carner de Pickwick (Documents pòstums del Club d’aquest nom), editada per Enciclopèdia Catalana, o una nova edició, entre d’altres, de Nabí i La creació d’Eva i altres contes, per Edicions 62.

Activitats a biblioteques, centres educatius, el bateig d’un tren a Ferrocarrils de la Generalitat, una jornada pedagògica, conferències... són algunes de les desenes d’activitats que aniran produint-se i que podran consultar-se a la pàgina web de la commemoració (anyjosepcarner.cat) i al compte de Twitter (@AnyCarner) que s’han creat per a la commemoració.

 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Josep Carner

Dossier de premsa: Any Josep Carner
PDF | 332

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia