Territori

mini

El Departament de TES explica l'Agenda Urbana de Catalunya a Abu Dahbi

El Govern defensa el "multilateralisme urbà" al Fòrum Urbà Mundial de Nacions Unides

query_builder   10 febrer 2020 18:45

event_note Nota de premsa

El Departament de TES explica l'Agenda Urbana de Catalunya a Abu Dahbi

El Govern defensa el "multilateralisme urbà" al Fòrum Urbà Mundial de Nacions Unides

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat defensa la implicació de tots els agents socials i econòmics, i de tots els nivells de govern, en el desenvolupament de les agendes de desenvolupament urbà sostenible

 

  • El Govern català és present al 10è Fòrum Urbà Mundial de Nacions Unides amb la organització directa de dos actes, a més de la participació a l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals
imatge 1
Serra, segon per la dreta, al costat de Joan Clos, avui al Fòrum Urbà Mundial.

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha defensat el multilateralisme i el paper dels governs regionals en la redacció i el desplegament de les agendes urbanes al 10è Fòrum Urbà Mundial (WUF), que té lloc a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) fins el 13 de febrer.

 

El Fòrum Urbà Mundial és un fòrum tècnic no legislatiu, convocat pel Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat) des de 2002. És la principal plataforma internacional d’alt nivell per debatre el creixent procés d’urbanització que viu el món i les seves conseqüències.

 

Al Fòrum es debat, entre d’altres, el progrés en l’aplicació de la Nova Agenda Urbana, aprovada a nivell mundial el 2016 i que diversos països i regions transposen a la seva realitat mitjançant agendes urbanes pròpies. És el cas català, que es troba en ple procés de redacció de l’Agenda Urbana de Catalunya. Així, les agendes urbanes són els fulls de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les ciutats les properes dècades.

 

Respostes “integrades” per al desenvolupament urbà sostenible

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat dos actes en el marc del Fòrum Urbà Mundial, que s’han celebrat avui dilluns. Per una banda, ha impulsat el debat sobre La implementació de quatre plans estratègics a nivell subnacional dins de la unió Europea, on s’han exposat les agendes urbanes del govern basc, de la província autònoma finlandesa d’Åland, de la ciutat alemanya de Bonn i la mateixa Agenda Urbana de Catalunya.

 

El debat s’ha centrat en els objectius i reptes d’aquestes agendes, en els instruments que s’empren per dur-los a terme, els indicadors d’assoliment que es proposen o el tipus de procés de redacció i aplicació pel qual opta cadascuna. Així, el secretari Serra ha posat de relleu que “les agendes globals són instruments estratègics ideals per tractar la realitat actual, interconnectada, complexa i cada cop més urgent”, que demanda “respostes integrades” i “situar la ciutadania al centre de l’acció”.

 

Serra ha posat l’Agenda Urbana de Catalunya com a exemple d’aquest abordatge “multilateral”, atès que la redacta un òrgan col·legiat, l’Assembla Urbana de Catalunya, format per representants de tots els nivells de govern i del teixit econòmic, social i universitari. “El procés d’elaboració de l’Agenda segueix una metodologia que afavoreix el diàleg i la recerca d’àrees comunes” i “té en compte la ciutadania de la manera més integrada possible”, amb la presència d’entitats de la societat civil a l’Assemblea i l’impuls de diversos processos participatius, ha defensat Serra.

 

L’acte ha comptat amb la intervenció de la viceconsellera d’Administració i Planificació Territorial del govern basc, Arantza Leturiondo; del ministre de Desenvolupament del govern d’Åland, Alfons Röblom, i del director d’Afers Internacionals i Sostenibilitat Global de Bonn, Stefan Wagner. També hi ha pres part l’ex director d’ONU-Hàbitat, Joan Clos, i Shipra Narang Suri, coordinadora de la subdivisió de Planificació i Disseny Urbà d’ONU-Hàbitat.

 

El multilateralisme, també dels nivells de govern

 

L’altre esdeveniment organitzat pel DTES ha estat un debat sobre l’implementació de les agendes de desenvolupament urbà des d’una visió a diferents nivells: global, europeu i regional.

Imatge 2
Acte sobre els tres nivells de govern a l'estand de Catalunya.

Atès que el fenomen urbà és complex, l’elaboració d’agendes que guiïn el seu desenvolupament ha d’involucrar també nivells de govern diferents. “Els estats nacionals són actors privilegiats del multilateralisme però poden ser poc àgils per satisfer les necessitats dels ciutats”, ha exposat Serra. En canvi, “les ciutats i les regions tenen la capacitat d’actuar des de nivells més propers a la ciutadania”, tot i que “necessiten d’eines per fer més efectiva la seva acció”, ha comentat. Així, ha defensat “el multilateralisme urbà”.

 

En el debat han participat, a més del secretari Serra i Joan Clos, representants de la Unió per la Mediterrània i de l’organització mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

 

Presents a l’assemblea mundial de ciutats i governs locals

 

El secretari també va participar, dissabte, en l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals, una de les seccions en què es divideix el Fòrum Urbà Mundial per donar específicament veu a les administracions no estatals. En concret, a la taula rodona sobre l’ús de les noves tecnologies per part d’aquests nivells de govern per a beneficiar les seves comunitats.

 

Els representants de la delegació de Territori i Sostenibilitat també han pres part en dos actes organitzats pel Ministeri de Territori, Infraestructures, Transport i Turisme del Japó, com ara un debat sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i les smart cities o sobre la planificació territorial.  De la seva banda, el director de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Albert Civit, ha participat en el debat sobre els assoliments de l’Agenda Urbana Europea.

 

Per a més informació, podeu consultar aquest microsite.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 176

Fotografia 2

Fotografia 2 243

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 284

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia