Direcció General de Comunicació

cereals

El Govern aprova el desenvolupament de l'Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2021-2030

query_builder   11 febrer 2020 13:30

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el desenvolupament de l'Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2021-2030

  • Aquest pla és una oportunitat per al sector agrari, forestal i pesquer de millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball amb gran valor afegit i la millora de la gestió de l’espai
  •  A Catalunya, la bioeconomia representava l’any 2016 un 4,6% del PIB i 193.000 llocs de treball

El Govern ha aprovat establir les bases de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya per al període 2021-2030 (EBC2030) amb l’objectiu que, en línia amb les previsions de l’Agenda 2030 de la ONU i en consonància amb l’Estratègia de la Comissió Europea, Catalunya disposi d’un document que reculli els principis que han de regir les polítiques en aquesta matèria.

 

El pla proposarà un seguit de mesures transversals que han de connectar el territori i el sector agroalimentari amb l’economia circular. Des de la gestió de les dejeccions ramaderes i la seva valorització com a fertilitzant d’excel·lència; a l’ús de la fusta provinent de la gestió forestal com a biomassa -per exemple, per a una caldera-, fins al pla d’acció interdepartamental per a l’aprofitament alimentari.

 

L’objectiu és donar sortida i posar en valor els subproductes de la indústria, la ramaderia, l’agricultura i del mar: posar en valor cadenes que ara mateix no tenen valor, per avançar cap a una economia més circular i cap a polítiques més sostenibles, d’acord amb les necessitats urgents d’adaptació i de mitigació davant l’emergència climàtica.

 

El desenvolupament d’aquest pla és una necessitat i oportunitat per al sector agrari, forestal i pesquer per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball amb gran valor afegit i la millora de la gestió de l’espai, i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials. Aquest pla també obre la possibilitat de generar noves activitats econòmiques en l’entorn rural que permetin atreure talent i potenciar l’equilibri territorial.

 

El Departament d’Agricultura liderarà amb la participació de la resta de departaments del Govern el procés de redacció de l’Estratègia, que haurà d’integrar i complementar les polítiques i estratègies relacionades amb la bioeconomia que s’han desenvolupat o que es desenvolupen a Catalunya.

 

En la redacció del pla, s’incentivarà la participació d’altres institucions que també tinguin un paper actiu en l’àmbit de la bioeconomia i d’empreses, centres de recerca, universitats i ciutadania, i es potenciarà la cogestió en la seva aplicació i desenvolupament.

 

Es preveu que l’Estratègia es desplegui en plans d’accions d’abast triennal, el primer dels quals serà d’aplicació en el període 2021-2023.

 

Fem créixer la bioeconomia catalana

 

Segons un primer document de diagnosi, encarregat pel Departament d’Agricultura al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), a Catalunya la bioeconomia representava l’any 2016 un 4,6% del PIB i ocupava 193.819 persones, cosa que suposa el 5,4% del total de llocs de treball. Amb la implantació de l’Estratègia, s’espera que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys.

 

Les noves mesures que impulsi el pla tindran com a condició imprescindible preservar la seguretat i la sobirania alimentàries. D’altra banda, la circularitat i la sostenibilitat hauran de ser principis intrínsecs de l’Estratègia.

 

El desenvolupament d’una estratègia que fomenti la bioeconomia s’ha d’interpretar com una oportunitat en benefici de l’economia del país, que ha de servir per trobar noves maneres de subministrar aliments, d’aprofitar i reaprofitar els productes i l’energia sense haver de recórrer a l’esgotament prematur que pateixen els recursos naturals, cada vegada més limitats, i de generar nous llocs de treball.

 

Així mateix, aquesta nova estratègia econòmica ha de contribuir a la mitigació del canvi climàtic, i a pal·liar-ne els efectes mitjançant l’adaptació millor i més eficient.

 

La recerca i la innovació han de jugar un paper fonamental i han de contribuir a generar noves propostes que permetin una transició a la bioeconomia catalana tan eficient i sostenible com sigui possible.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia