Empresa i Treball

Exposició al Centre d'Artesania Catalunya

ARTESANIA

Artesania Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona presenten la mostra "Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies"

query_builder   11 febrer 2020 12:32

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

Artesania Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona presenten la mostra "Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies"

Exposició al Centre d'Artesania Catalunya
Exposició al Centre d'Artesania Catalunya
  • Aquesta exposició coproduïda pel Museu del Disseny de Barcelona i Artesania Catalunya de la Generalitat presenta una selecció de 14 rajoles d’oficis dels segles XVII al XIX i les contraposa a objectes de 40 destacats creatius contemporanis que utilitzen tècniques artesanes per materialitzar els seus projectes.
  • Què tenen en comú un casquet del dissenyador Manuel Pertegaz de mitjans dels anys 40, un barret de Cristina de Prada del 2019 i una rajola d’ofici de barretaire del segle XVII?”. Aquesta exposició permet descobrir que tots ells són una mostra de la pervivència de les tècniques artesanals en la producció d’objectes contemporanis.
  • L’exposició s’inaugura el proper dia 20 de febrer  al centre d’Artesania Catalunya ( Banys Nous, 11) i es podrà  visitar fins el proper 26 d’abril.

 

Artesania Catalunya de la Generalitat i el Museu del Disseny de Barcelona presenten la mostra temporal Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies, una selecció de 14 rajoles d’oficis dels segles XVII al XIX i les contraposa a objectes de 40 destacats creatius contemporanis que utilitzen tècniques artesanes per materialitzar els seus projectes. L’exposició s’inaugura el proper 20 de febrer al Centre d’Artesania Catalunya ( 18.00 h. Banys Nous,11) i es podrà visitar fins el proper 26 d’abril.

“Què tenen en comú un casquet del dissenyador Manuel Pertegaz de mitjans dels anys 40, un barret de Cristina de Prada del 2019 i una rajola d’ofici de barretaire del segle XVII?” Tots són una mostra de la pervivència de les tècniques artesanals en la producció d’objectes.

Aquesta coproducció Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies parteix d’una selecció de  rajoles d’oficis dels segles XVII al XIX de gremis i col·legis barcelonins conservades al Museu del Disseny de Barcelona per explicar després com el món del disseny i de l’artesania contemporània han revisat algunes tècniques dels vells oficis.

En ella es pot descobrir com l’àmbit del disseny ha begut de l’artesania per idear i produir els seus objectes i com molts productes elaborats de forma artesana han incorporat també una reflexió en clau de disseny. En l’exposició es podran veure 56 peces de reconeguts creadors com el dissenyador de moda Manuel Pertegaz; el precursor del disseny industrial, André Ricard; l’especialista en disseny d’objecte i espais, Martín Azúa; l’artista plàstica y visual, Pepa Reverter; o els dissenyadors de vaixella Luesma & Vega. També comptarà amb peces de les reconegudes firmes Castañer o Cerabella, del guardonat dissenyador de joies Marc Monzó; de la barretaire Nina Pawlosky, i del vidrier Ferran Collado, entre d’altres.

Del referent del passat a l’actualitat del sector artesanal

Les rajoles d’oficis ocupen un lloc destacat en la ceràmica catalana entre els segles XVII i XIX. L’origen, com el seu nom indica es troba en la representació dels oficis més habituals a Catalunya, que els ceramistes reproduïen inspirant-se en auques, gravats i estampes. Per la seva qualitat són considerades les millors d’entre les existents a Europa i són molt valorades per museus i col·leccionistes. Les catorze que es presenten  pertanyen a la col·lecció del Museu del Disseny.

Les rajoles d’oficis són també un testimoni de la història i la vida popular, quan l’artesania tenia un gran pes a la societat. Avui, aquestes peces quadrades, de gairebé catorze centímetres per costat, de fons blanc i pintades amb diversos colors, mostren uns oficis que en algun dels seus aspectes encara perduren. Artesans actuals, fidels a la tradició però amb una mirada contemporània, elaboren objectes innovadors, arriscats i creatius.

Aquesta exposició vol mostrar l’esdevenir d’aquests oficis, ara en procés de canvi i d’actualització a la recerca de noves formes d’expressió, que han sabut adaptar-se als temps buscant nous públics i generar propostes funcionals que satisfan els nous gustos de la societat, així com destacats dissenys i propostes artístiques. La capacitat de l’artesà de culminar el procés creatiu i productiu, i el seu coneixement de les tècniques i els materials, dona a l’artesania una ductilitat i adaptabilitat poc freqüents en altres àmbits productors.

Comissariada  per Isabel Fernández del Moral (Museu del Disseny) i David Places (Artesania Catalunya), l’exposició selecciona 14 rajoles  que  reprodueixen més de 10 oficis tradicionals: Argenter, picapedrer, cerer, puntaire, sastre, calderer, cisteller, sabater, barretaire, torner, cerer o ebenista-fuster. Oficis i tècniques que connecten amb l’artesania i el disseny contemporanis.

Els 56 objectes creatius que es presenten a l’exposició i que es contraposen a les rajoles apropen, doncs, a mons no tan distants: el de l’artesà, el de l’artista o el del dissenyador. Una continuïtat que es troba en la fina línia que separa aquestes disciplines, una línia que les noves generacions d’artesans estan desdibuixant cada cop més.

Els 25 dissenyadors i dissenyadores amb obra a les col·leccions del Museu del Disseny i que exposen a la mostra són: Taller de joieria J. Roca, Asunción Bastida, Manuel Pertegaz, Enriqueta Pascual i Benigani, André Ricard, MACHIN MACHIN (Fred Sionis i Jérôme Garzon), Álvaro Catalán, Martín Azúa, Carles Riart, Luís Eslava, Sabiote Innova, ChLl – Randes, Lierah Martínez, Miriam Ponsa, Eduardo Bosch de Serrano, Miguel Milà, Quim Larrea, BAG Disseny STUDIO (Xavier Mora i Sandra Compte), Pepa Reverter, Azúamoliné (Martín Azúa i Gerard Moliné), Luesma & Vega (Ester Luesma i Xavier Vega), GR Industrial Design (Adrià Guiu i Iñaki Remiro), Àngel Jové, Santiago Roqueta, Agustina Ros Niveyra

I de la seva banda, Artesania Catalunya ha seleccionat peces de 15 artesans contemporanis: Marc Monzó, Cristina de Prada, Nina Pawlosky, Llauneria Roura, Cerabella, Mònica Guilera, Castañer, Jesus Reigosa, Isidre Magre, Meles Must, Aldanondo y Fdez., Oscar H Grand, Josep Manel Llop, Núria Torrente, Ferran Collado.

L’exposició compta amb una publicació de la col·lecció Nexes, editada pel Museu del Disseny, que recull, descriu i posa en context els 56 treballs que es podran veure a la mostra.

Imatges de l’exposició

CCAM-Artesania Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

Museu del Disseny de Barcelona

El Museu del Disseny de Barcelona és el gran museu de les arts de l’objecte i del disseny. És la seu d’un vast patrimoni de la ciutat, una gran col·lecció de col·leccions d’objectes amb un fons de més de 70.000 peces que tradicionalment s’han classificat sota la denominació d’arts decoratives o arts aplicades i que abracen del segle III dC fins a l’actualitat. Aquestes arts de l’objecte enllacen amb les col·leccions de disseny del segle XX i XXI -de producte, gràfic i de moda-. La majoria són o han estat “objectes per viure”, és a dir, propis de la vida quotidiana, personal o col·lectiva.

 Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

4  

Imatges

Mostra temporal " Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies"

Mostra temporal " Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies" 860

Barret de Cristina de Prada de 2019.

Barret de Cristina de Prada de 2019. 39

Rajola d'ofici de barretarire del s.XVII

Rajola d'ofici de barretarire del s.XVII 64

Barret de Manuel Pertegaz de 1940 de la col·lecció del Museu del Disseny de Barcelona.

Barret de Manuel Pertegaz de 1940 de la col·lecció del Museu del Disseny de Barcelona. 31

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 962

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia