Direcció General de Comunicació

Museu Lleida

El Govern aprova la modificació dels Estatuts del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal

query_builder   11 febrer 2020 13:29

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la modificació dels Estatuts del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal

El Govern ha aprovat ratificar la modificació dels Estatuts del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, organisme que té per objecte la creació i la gestió d’aquest Museu com a centre de recollida, estudi, conservació i exposició de les col·leccions i dels fons que l’integren. Aquesta modificació resta pendent de la seva aprovació per part de les altres administracions que formen part del Consorci. 

 

Els nous estatuts amplien aquest objecte i atribueixen al Consorci la funció de donar suport a la xarxa de museus de Lleida i Aran, així com a la gestió de serveis de suport a les xarxes territorials i temàtiques dels museus del territori i altres funcions anàlogues, en el marc dels acords amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

 

La modificació dels estatuts respon a la necessitat d’adaptar-los al nou règim jurídic dels consorcis i dels òrgans col·legiats que estableix la Llei estatal 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

 

Aquesta Llei estableix que els estatuts de cada consorci han de determinar l’administració pública a què queden adscrits, d’acord amb els criteris que estableix el mateix precepte. L’Administració de la Generalitat té la majoria de vots en el Ple i en la Comissió Executiva del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, per la qual cosa aquesta entitat s’hi adscriu. A més, els consorcis han d’estar subjectes al règim pressupostari, comptable i de control de l’administració d’adscripció, en aquest cas la Generalitat de Catalunya. La Llei estableix limitacions respecte al personal que està al servei dels consorcis, que han de procedir, com a regla general, de les administracions participants i també regula la possibilitat de crear un òrgan de control economicofinancer intern del Consorci.

 

La modificació ara aprovada adequa el sistema de finançament de l’organisme al que estableix la Llei. En conseqüència, s’afegeix el percentatge que correspon a cada entitat consorciada en el finançament del funcionament ordinari del Consorci i l’Administració de la Generalitat n’assumeix el 50%. També s’afegeixen clàusules per limitar les activitats del Consorci si les entitats consorciades incompleixen els compromisos de finançament o de qualsevol altre tipus i l’obligació d’acreditar degudament les aportacions compromeses amb caràcter previ a la realització d’activitats pressupostades.

 

Així mateix, la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, regula les causes i el procediment per a l’exercici del dret de separació d’un consorci, els efectes d’aquest exercici i la dissolució del consorci. Per aquest motiu, s’ha ampliat la regulació dels Estatuts sobre separació, dissolució i liquidació del Consorci.  També s’han afegit les potestats que el Consorci pot exercir, ja que constitueix un dels elements mínims que han de contenir els seus estatuts, d’acord amb l’article 114.h) de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia