La publicació ‘Fer nova ciutadania des del món local’ vol ser una guia per desplegar polítiques vinculades a l’acollida i els drets de ciutadania de totes les persones que viuen a Catalunya

El conseller El Homrani presenta la guia

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat avui la guia ‘Fer nova ciutadania des del món local: propostes per la inclusió, la interacció i la diversitat’, acompanyat del secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Mercè Bosch, i el vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Àlex Garrido. El conseller ha reconegut les bones pràctiques liderades per diferents municipis en matèria d’immigració i que han estat exposades en el marc d’una jornada de treball organitzada per aquest motiu.

El Homrani ha destacat el treball que es fa des de l’àmbit local, social i ciutadà per la diversitat i per la cohesió social, i ha cridat a prendre consciencia que la societat “cada vegada serà mes diversa”. “La diversitat ens planteja nous reptes, però com a societat i comunitat ens fa mes forts. No és un antònim, ser una comunitat diversa i cohesionada, més aviat és un requisit imprescindible en el món actual”, ha afirmat.

Sobre la publicació, ha observat: “És una molt bona guia perquè mostra aquesta capacitat de generar aliances, aquesta complicitat que s'ha anat treballant dia a dia en l’àmbit local. Una política en minúscules, que no pretén majúscules ni el gran titular, sinó treballar, treballar i treballar. Aquesta política en minúscules que vol transformar la societat es la nostra quotidianitat i ens permet tenir aquesta guia”, ha posat en valor el conseller. També ha destacat la necessitat d’incorporar els sentiments i l’empatia en la lluita contra els discursos d’odi: “La irracionalitat i la por són un perill, però la millor resposta en la qual ens enfortim tots ve d’un àmbit que és absolutament dels sentiments, que és aquella cosa que ens fa éssers socials, humans, que és l'empatia”.

El secretari Oriol Amorós ha observat que es tracta d’una àrea de gran complexitat perquè “és una política que depèn del que fan 7,5 milions de ciutadans, cada dia, amb les seves interaccions, i per això la voluntat de fer un manual que tradueixi en fets concrets, en idees estructurades i clares allò que és molt complex”. “En aquest àmbit, la ciutadania, agents locals i Generalitat no només treballem junts, sinó que som un equip”, ha destacat.

La guia presenta casos pràctics que exemplifiquen la bona gestió dels drets de ciutadania a nivell municipal, com ara el dret a l’empadronament i l’accés als serveis d’acollida dirigits a les persones nouvingudes, per exemple. També dedica un apartat als programes que es despleguen a diferents municipis per tal d’adaptar els diferents serveis a la societat real i diversa, com la millora de la mobilitat i accessibilitat o l’èxit educatiu, entre d’altres programes. Finalment, tracta temes relacionats amb la gestió de la diversitat i, en aquest context, s’han presentat experiències com el Projecte Salam liderat per la Universitat de Vic, així com la gestió de la diversitat religiosa que es fa des del consorci social de la Garrotxa.

Representants i tècnics d’ajuntaments com Manresa, Tarragona, Salt, l’Hospitalet, Vic, Lleida i Barcelona, entre d’altres, han compartit les seves experiències a nivell local i han destacat la necessitat de posar en comú i recopilar, en una publicació com la que s’ha presentat, les diferents estratègies dissenyades per tal de donar respostes concretes a preguntes reals i quotidianes.

1  

Fitxers adjunts

Fer nova ciutadania des del món local

Fer nova ciutadania des del món local
PDF | 1297