• Durant la manifestació en defensa de la pagesia de Lleida, la consellera ha avançat que el Departament treballa en una Llei catalana d'equitat de la cadena alimentària
  • El Departament d’Agricultura està enllestint una línia de crèdits tous perquè els productors de fruita catalans puguin disposar de liquiditat
Teresa Jordà:

“No és just i no té cap sentit que una persona que treballa la terra, que ho fa amb amor perquè és la seva feina, cobri o percebi un preu inferior al que li suposa produir aquest producte”. Així de contundent s’ha expressat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, durant la manifestació d’avui en defensa de la pagesia que s’ha fet a Lleida.

La manifestació és una gran oportunitat, segons la consellera, per abordar la problemàtica del sector. Jordà ha insistit en què la unitat d’administració, partits polítics, productors, organitzacions agràries, ajuntaments, consumidors és totalment imprescindible: “A Catalunya hem de ser granítics, hem d’anar tots a la una, hem de reivindicar tot el què estigui a les nostres mans”. 

Línia de crèdits

En el decurs de la manifestació, la consellera ha  recordat  que el Departament està treballant en una línia de crèdits per a circulants que podrien arribar fins a 35.000€ a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i amb l’assumpció de risc del 80% per part del Departament.

La consellera Jordà va anunciar aquesta mesura la setmana passada en el marc de la fira Fruit Logística de Berlin. Es tracta d’una nova acció perquè els productors de fruita catalans puguin disposar de liquiditat per fer front a la campanya actual en el context de crisi de preus.

Els detalls d’aquesta mesura s’explicaran en una reunió que mantindran la consellera, el president Quim Torra  i nombrosos alcaldes de Ponent amb la Plataforma de Suport al Sector Agrícola el pròxim dia 19 de Febrer a Lleida. 

Llei catalana d'equitat de la cadena alimentària

El Departament també està treballant en una Llei catalana d'equitat de la cadena alimentària, i  a l’hora, manté reunions amb representants de la distribució i la comercialització. “Es tracta de salvar aquells que produeixen els nostres aliments, sans, segurs i de qualitat perquè salvant els pagesos a banda de salvar un sector imprescindible també salvem el nostre País”.

Jordà ha explicat que la crisi del sector és estructural i que el Departament d’Agricultura va posar en marxa, l’any 2017, el Pla de la Fruita Dolça per intentar pal·liar la problemàtica. La consellera ha deixat clar que el Departament ha complert amb tots i cadascun dels compromisos adquirits del Pla d’acció de la fruita dolça, acordat  amb els diferents agents del sector per intentar superar les dificultats econòmiques, conseqüència dels baixos preus que percep el productor, especialment en fruita de pinyol.

Davant de l’anunci d’ahir del Ministeri d’Agricultura de modificar de manera “immediata” la Llei de cadena alimentaria del 2013, la consellera ha demanat la màxima celeritat i diligència. També ha anat més enllà i ha exigit  “que els deures els hem de fer tots, si només és Catalunya la que fa arrencades no ens serveix de res. Aquestes modificacions de la Llei són benvingudes. Que es posin línies vermelles i que ningú cobri menys per un producte del que li ha costat produir-lo”.

Finalment, Jordà també ha volgut apel·lar a la Unió Europea en temes com la Política Agrària Comuna (PAC) on el sector de la fruita no hi entra, la regulació de mercats, de tercers mercats o del gasoil professional, entre d’altres. “La Generalitat de Catalunya no disposa d’aquestes eines pròpies per gestionar directament amb la UE perquè si no, ja els hauríem abordat”.

1  

Imatges

La consellera Jordà durant la manifestació a Lleida

La consellera Jordà durant la manifestació a Lleida 1014