Foto

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presentat aquest matí a alcaldes del Camp de Tarragona, representants dels sindicats i de les indústries químiques, el paquet de mesures en les que el Departament d’Interior, a través de la Direcció General de Protecció Civil, treballa per millorar la gestió de les emergències químiques a Tarragona, el pol industrial químic més important del sud d’Europa.

El conseller ha explicat que “la feina, que es realitza des de fa mesos pels serveis territorials a Tarragona i pels serveis centrals de Protecció Civil, busca assolir tres objectius principals: adaptar la resposta del sistema d’emergències i seguretat del país a la singularitat del risc químic a Tarragona, reforçar els elements de comunicació directa a la població, i millorar i facilitar les capacitats d’anàlisi i presa de decisions respecte les emergències químiques”.

En aquesta línia, Buch ha destacat que “estem treballant amb 5 mesures que ja hem presentat al Consell Executiu i que pretenem dotar-nos d’eines que ens aportin més i millor informació per poder anticipar-nos en la presa de decisions”.

Les 5 mesures en les quals s’hi treballa són:

  1. Recuperar una eina de planificació d’emergències específica per al risc químic de Tarragona com el Plaseqta, a mida de la implantació industrial, i dels riscs que comporta.

 

  1. Reforçar el rol i implicació dels municipis en la presa de decisions, reforçant la co-responsabilitat en la gestió i coordinació de la resposta de les emergències i facilitant la implantació dels plans municipals d’emergències.

 

  1. Avaluar i simplificar els criteris d’activació de les sirenes de risc químic, actualment vinculats a l’ordre de confinament per núvol tòxic o similar que pugui afectar la població, amb especial participació dels ajuntaments del Camp de Tarragona per a les emergències que tinguin lloc en el polígon Sud i Nord. En conseqüència, també s’avaluarà el format actual de les proves de sirenes de risc químic, per reforçar el coneixement dels criteris d’activació i la participació efectiva de tota la població.

 

  1. Reforçar i millorar la informació pública creant nous canals de comunicació directa amb la població mitjançant sistemes d’enviaments massius i geolocalitzats de SMS, a partir de la necessària transposició de la directiva europea per part de l’Estat. Aquest sistema serà complementari dels altres existents com les sirenes, xarxes socials, etcètera. També es potenciarà la comunicació proactiva en casos d’incidents menors que no impliquen l’activació del Pla d’emergències però que generen inquietud entre la població, com purgues amb emissió de força fum, per exemple, dels que s’informarà per a coneixement de la ciutadania.

 

  1. Dissenyar una proposta de xarxa de sensors químics situats entre la indústria i els sectors habitats per poder conèixer de forma automàtica si hi ha risc per a la població per presència d’un núvol tòxic o inflamable abans de la seva arribada a la població, per superar l’actual dependència dels avisos inicials de les empreses afectades alhora de prendre decisions operatives.

 

1  

Imatges

Foto

Foto 171