• Aquest matí ha visitat l’Escòla era Garona i l’Institut d’Aran a Vielha e Mijaran, i l’Escòla d’Ostalaria Les-Val d’Aran

 

  • El conseller i el Síndic d’Aran han signat un conveni per promoure els ensenyaments esportius al territori

 

  • Bargalló ha assegurat que “la propera campanya publicitària del Departament d’Educació que té a veure amb la preinscripció farà servir l’aranès”

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha visitat avui diferents centres educatius de la Vall d’Aran, on ha manifestat en declaracions al mitjans de comunicació el seu “compromís i corresponsabilitat” en matèria educativa i en llengua amb la Vall d’Aran. A primera hora ha arribat a Vielha, on l’ha rebut el Síndic d’Aran, Paco Boyam, al Conselh Generau dera Val d’Aran, i després s’ha traslladat a l’Ajuntament, on l’ha rebut l’alcalde del municipi, Juan Antonio Serrano.

 

Josep Bargalló ha afirmat que “el més important és entendre que la Vall d’Aran és diferent a la resta de Catalunya i que és un territori on la corresponsabilitat l’hem d’exercir amb el Conselh Generau dera Val d’Aran”. En aquest sentit, ha lamentat que “des de les estructures generals de les institucions de Catalunya no ens hem acabat de creure la pràctica en la legislació de l’Aranès”. És per això, que el conseller ha assegurat que “la propera campanya publicitària del Departament d’Educació que té a veure amb la preinscripció farà servir l’aranès”. 

Signatura conveni

El titular d’Educació ha reconegut que “tenim defectes en la realitat, proves de competències bàsiques que no tenen l’aranès de forma completa a totes les proves, o aplicatius del Departament als que no s’hi pot accedir en aranès”. També ha dit que “si un alumne vol estudiar aranès fora de la Vall d’Aran, que és un dret que té al ser una llengua oficial, nosaltres no tenim mecanismes perquè això sigui possible”. “Lamento profundament que ningú abans hagués pensat en aquesta solució i en poder trobar l’equilibri o les eines. Es pot pensar que és un problema de costos però els costos no poden ser un problema quan es tracta de garantir drets”, ha remarcat.

 

En la visita al Conselh, el conseller i el Síndic han signat un conveni de col·laboració entre el Departament d’Educació i el Conselh Generau dera Val d’Aran per tal de promoure els ensenyaments esportius al territori, tant en la categoria de tècnic com en la de tècnic superior. Així, l’acord estableix que el Departament pot adaptar el currículum a determinats perfils professionals i a necessitats específiques del sector comunicades pel Conselh Generau.

Visita escola

Sobre la trobada amb el Síndic, el titular d’Educació, ha afirmat que “estem d’acord que la realitat de l’Aran és diferent a la de la resta de Catalunya, i de la mateixa manera que el sistema educatius de la Val d’Aran ha de ser diferent també”. Bargalló ha afegit que “a la LEC tenim una eina que ens permet fer-ho, que és la zona educativa, això ens permet treballar en la corresponsabilitat, de forma conjunta amb un territori: la planificació, la gestió, els problemes i les solucions”.

 

A continuació, el titular d’Educació ha recorregut les instal·lacions de l’Escòla era Garona, i s’ha reunit amb l’equip directiu del centre. En aquest sentit, el conseller ha dit que  al centre “caldrà fer unes obres d’adequació per una infraestructura que no acaba de funcionar”. L’escola és un centre de 487 alumnes d’educació infantil i primària, i que participa en projectes educatius com Generació Plurilingüe (GEP) o Escoles Verdes.

Visita institut

En acabar, la comitiva s’ha traslladat a l’Institut d’Aran per visitar alguns dels espais del centre i mantenir una trobada amb l’equip directiu. L’Institut té 425 alumnes matriculats d’ESO i batxillerat, i 76 alumnes de formació professional  dels següents cicles: Conducció d'activitats físicoesportives en el medi natural i gestió administrativa en grau mitjà; i ensenyament i animació socioesportiva en el grau superior. L’institut ofereix als seus alumnes la doble titulació batxillerat-baccalauréat, i és un dels 75 centres catalans que participa en aquest programa de currículum mixt.

 

Posteriorment, Josep Bargalló s’ha desplaçat a Les on ha estat rebut per l’alcalde Andreu Cortes a la Casa Consistorial. Finalment, el conseller ha arribat a l’Escola d’Ostalaria Les-Val d’Aran i ha fet un recorregut per les instal·lacions. El titular d’Educació ha remarcat durant la visita que és “hi ha la necessitat de reforçar-la i de poder fer un pas cap a algun tipus d’estudi agroalimentari”. El centre, amb 100 alumnes, ofereix cicles formatius de la família d’Hoteleria i Turisme: cuina i gastronomia, forneria, pastisseria i confiteria, i gestió d’allotjaments turístics. També s’hi pot cursar un Programa de formació i inserció d’auxiliar d’hoteleria.

 

14 de febrer de 2020