Interior

Conseller Buch:

Conseller Buch: "De desplegar la Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra se n'ha parlat molt però ho hem fet ara"

query_builder   20 febrer 2020 15:38

event_note Nota de premsa

Conseller Buch: "De desplegar la Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra se n'ha parlat molt però ho hem fet ara"

Foto
  • Com a policia ordinària i integral a tot el territori català els Mossos d’Esquadra assumiran les funcions en l’àmbit marítim d’acord amb les competències que estableix la normativa vigent

 

  • Els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar acolliran les bases policials d’aquest servei que tindrà competències en aigües marítimes territorials, incloent-hi el tram marítim del riu Ebre

 

  • El desplegament es farà en diferents fases, la primera de les quals preveu la incorporació d’una trentena d’efectius policials que començaran a treballar a partir de l’1 de juliol

 

  • Al llarg d’aquest any es farà la licitació per a l’adquisició de tres embarcacions, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, que tindran al voltant de dotze metres d’eslora i una capacitat de com a mínim deu persones

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presentat avui al Port de l’Ametlla de Mar la nova Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, iniciant així el desplegament del Cos en aigües marítimes.

El conseller Buch ha posat en valor aquest “nou desplegament, el de la Policia Marítima del Cos de Mossos d’Esquadra, que s’inicia just a les Terres de l’Ebre, el mateix lloc on va finalitzar el desplegament de terra”. “Aquell, que va començar fa 25 anys en una comissaria a la comarca de l’Osona, va anar guanyant territori per tot Catalunya fins que van acabar desplegats aquí a les Terres de l’Ebre”, ha explicat.  

Buch s’ha mostrat satisfet per aquest avanç i, en aquest sentit, ha manifestat que “de desplegar la policia marítima se n’ha parlat molt però ho hem fet ara”.

El conseller ha afirmat que “avui comencem a normalitzar les funcions principals del Cos de Mossos d’Esquadra, que són seguretat ciutadana i policia administrativa, iniciant un desplegament al llarg del mar amb una unitat subaquàtica”.

El titular d’Interior, ha explicat que “som conscients que és un desplegament modest però anirem treballant per acabar desplegant el mateix que tenim amb el Cos de terra, establint bases en els més de 800 quilòmetres que tenim de litoral català”.

Per la seva banda, el cap de la Comissaria general de Mobilitat, comissari Joan Carles Molinero, ha explicat que “el model de policia marítima és un model de proximitat, una policia propera que conegui les necessitats i la idiosincràsia del sector i que ajudi des del Cos a que aquest se senti protegit”.

Segons Molinero “el desplegament en aigües marítimes de Catalunya el contemplem en un període de 3 anys. Iniciem aquesta primera fase desplegant aquestes unitats de policia Marítima a  tres ports: Palamós, Vilanova i la Geltrú i Ametlla de Mar”. “En aquest primer període no comptarem amb tots els recursos materials. A partir del 1 de juliol, quan ens despleguem als tres ports, farem una adaptació del territori en tots aquelles entorns socials que tenen la seva vida en el port i el mar. A final d'any tindrem les embarcacions i a començament del 2021 les posarem al mar, el que suposarà l'inici d' aquesta segona fase”, ha detallat.

L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, el director general de la Policia, Pere Ferrer, el gerent dels Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, i del director dels serveis territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan, entre d’altres autoritats.

La nova Policia Marítima

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra inicia a partir d’aquest estiu  el desplegament en aigües marítimes de Catalunya amb la creació de la Policia Marítima, que actuarà d’acord amb el marc competencial vigent i donarà resposta a les funcions policials en l’àmbit marítim com a policia ordinària i integral a tot el territori català. El desplegament marítim es durà a terme en diferents fases, la primera de les quals s’iniciarà l’1 de juliol amb la incorporació d’una trentena d’efectius policials que començaran a treballar des dels ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Ametlla de Mar, on s’ubicaran les bases policials del nou servei. L’àmbit d’actuació d’aquesta unitat s’estén també a totes les instal·lacions portuàries de Catalunya.

Les funcions de la nova Policia Marítima, que dependrà de la Comissaria General de Mobilitat, seran:

  • La vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i les infraccions administratives en l’àmbit marítim.
  • La protecció, auxili i informació als usuaris de les instal·lacions portuàries així com el suport i auxili a les persones i embarcacions que ho necessitin.
  • La denúncia de les infraccions administratives en l’àmbit de la reglamentació nàutica sobre les tres marines objecte d’actuació: marina comercial, pesquera i esportiva.
  • La inspecció i control dels entorns naturals marítims i la persecució de les activitats que atemptin contra la normativa mediambiental.
  • El salvament marítim, en col·laboració amb la resta d’organismes i institucions que hi participen.
  • La col·laboració i auxili mutu amb altres forces i cossos de seguretat que, en ús de les seves competències, comparteixen l’espai marítim amb el cos de Mossos d’Esquadra.

La Unitat Aquàtica del cos de Mossos d’Esquadra, creada l’any 2008 i on actualment hi treballen disset mossos amb competències en aigües marítimes interiors (rius, canals, embassaments..), s’integrarà a partir d’aquest estiu a la Policia Marítima. D’aquesta manera aquest nou servei, amb competències tant en aigües marítimes interiors com a la resta del mar territorial de Catalunya, estarà format per 49 efectius policials ( disset de la Unitat Aquàtica i 32 en procés de selecció) que exerciran les seves funcions de vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i d’infraccions administratives en l’àmbit marítim.

La Unitat Aquàtica, amb coneixements tècnics sobre el medi aquàtic i  amb intervencions policials en salvament marítim i en aigües marítimes,  ha treball conjuntament amb la Comissaria General de Mobilitat en el disseny de la futura Policia Marítima.

Procés de selecció en marxa

Actualment està en marxa el procés de selecció dels mossos que treballaran en aquest servei. L’oferiment de places va comportar la presentació de 400 candidats (de les tres categories: sergent/a, caporal/a i mosso/a) interessats en formar part de la nova àrea policial. En el marc d’aquest procés es van realitzar proves aquàtiques a 207 dels candidats  que van superar un total de 155 persones. Durant aquesta setmana s’estan realitzant les entrevistes als aspirants per seleccionar els 32 primers policies que juntament amb els efectius de la Unitat Aquàtica començaran a treballar aquest estiu al llarg del litoral català i que es desplegaran en tres sectors de la costa: sector nord, centre i sud. La plantilla inicial de la Policia Marítima constarà d’un inspector/a, quatres sergents/tes, nou caporals/es i 18 mossos/es.

Un cop superades les proves els agents hauran de sotmetre’s a la formació específica que l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya ha preparat sobre “Intervenció en Medi Marítim”. La formació preveu una durada de 1.000 hores repartides en tres mòduls (Àrea professional d’àmbit general, Àrea Professional de Navegació i Pràctiques Formatives).

Les dependències policials de la Policia Marítima estaran ubicades als ports de Palamós (sector nord), Vilanova i la Geltrú (sector centre) i l’Ametlla de Mar (sector Sud). Així s’establirà en el conveni que estan ultimant la Direcció General de Policia i Ports de la Generalitat de Catalunya en què es preveu la cessió a la Policia de la Generalitat d’infraestructures i serveis necessaris com ara amarratge, magatzems i dependències policials, amb l’objectiu de dur a terme les noves tasques.  

Al voltant d’1,2 milions d’euros per adquirir tres embarcacions

Durant aquest any es farà una licitació pública per a l’adquisició de tres embarcacions amb cabina amb capacitat mínima per a deu persones amb unes dimensions del voltant d’onze metres d’eslora, amb doble motor extern de 300 cv cadascun i amb velocitat màxima no inferior a 30 nusos.  Estaran dotades amb tot el material per treballar i desenvolupar el patrullatge marítim. Al llarg d’aquest any també s’anirà adquirint l’equipament, material i uniformitat per aquest nou servei amb l’objectiu que al llarg de les diferents fases que contempla el desplegament puguin desenvolupar les funcions de policia marítima.

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia