• La consellera de la Presidència, Meritxell Budó i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han presidit aquest matí la primera reunió de la Comissió Mixta bilateral entre les dues institucions
  • La consellera Budó assegura que “el país s'ha de construir poble a poble i ciutat a ciutat, compartint visions, compartint estratègies i compartint treball"
  • Dimecres vinent s’inicien les obres per obrir al darrer trimestre de l’any una nova planta de la residència de Gent Gran Mossèn Homs
Comissió Bilateral Generalitat-Ajuntament Terrassa

El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Terrassa han acordat establir un acord estratègic de cooperació amb visió de país, en base a la capacitat d’incidència d’aquesta ciutat en el conjunt de Catalunya, en àmbits com l’universitari, la ciència i la innovació, l’audiovisual, la salut, la indústria i les polítiques mediambientals. Així, les dues institucions han acordat desenvolupar un protocol de cooperació que definirà un catàleg de projectes, fixant objectius i actuacions, garantint la progressiva transferència de coneixement i experiències a altres municipis catalans, en un marc estable de cooperació en el qual compartir experiències i projectes locals però amb visió de país. Aquest acord ha estat fruit de la primera reunió de la comissió mixta bilateral Generalitat-Ajuntament, que han presidit aquest matí a Terrassa la consellera de la Presidència, Meritxell Budó i l’alcalde, Jordi Ballart.

 

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha agraït la feina realitzada pels departaments de la Generalitat i les regidories de l’ajuntament de Terrassa que han fet possible la celebració de la Comissió Mixta, ha incidit en la “vocació municipalista” del Govern de la Generalitat i ha assegurat que “el país s'ha de construir poble a poble i ciutat a ciutat” i això s'ha de fer possible “compartint visions, compartint estratègies i compartint treball”.

 

Segons ha explicat l’alcalde, “Terrassa ha generat al llarg del temps una sèrie de projectes, estratègies i actuacions, tant en l’àmbit públic com el privat, que poden aportar valuosos exemples i orientacions per tal d’afrontar els canvis econòmics, socials i culturals que Catalunya té plantejats com a reptes de present i de futur». Aquesta proposta d’acord estratègic, doncs, «ens pot permetre compartir totes aquelles experiències destacades o d’èxit que Terrassa té identificades i que pot aportar, a través del Govern, a molts altres municipis de Catalunya». Ballart ha afegit que “volem obrir una nova agenda amb tots aquells temes en els quals Terrassa pot fer una aportació constructiva al conjunt del país i al costat del Govern. Volem treballar, en resum, per construir des de Terrassa una  visió de Catalunya, i per aportar des de Terrassa tot allò que creiem útil per construir un país millor”.

 

Treball conjunt en temes estratègics

A la reunió de la Comissió Mixta s’han tractat diversos temes d’interès per a la ciutat, relatius a salut, gent gran, capacitats diverses, habitatge, esports, rieres, territori, cultura, Parc Audiovisual de Catalunya i promoció econòmica, en els quals els dos governs estan treballant de manera conjunta, i en els quals s’ha avançat per concretar calendaris o coordinar accions.

 

En concret, en matèria de salut i serveis socials, les dues administracions s’han compromès a elaborar una agenda i treballar conjuntament la planificació i les necessitats sanitàries de la ciutat de Terrassa. En aquest sentit s’ha anunciat que la setmana vinent s’inicien les obres per obrir al darrer trimestre de l’any una de les tres plantes, actualment buides, de la residència de Gent Gran Mossèn Homs. La Generalitat s’ha compromès a iniciar, tot seguit, els tràmits per posar en funcionament les altres dues plantes buides. També ha acordat impulsar l’ampliació del centre de dia i residencial per persones amb discapacitat, així com elaborar conjuntament actuacions en l’àmbit de la gent gran a Terrassa. Pel que fa temes d’urbanisme, han acordat impulsar actuacions d’urbanització i rehabilitació del projecte d’esponjament del barri de Can Anglada, així com avançar en la preparació i disseny d’un model de futur per les rieres de Terrassa. Pel que fa a infraestructures i mobilitat, tant Generalitat com Ajuntament han expressat la necessitat de prioritzar la reordenació i millora de la N150 Sabadell –Terrassa. En matèria de promoció econòmica s’ha acordat establir un marc d’acord de col·laboració institucional per fomentar l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball al polígon industrial de Bellots II. Pel que fa a l’àmbit de la Cultura les dues institucions aposten per establir un marc estable de finançament per la Casa de la Música, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, el Centre Cultural i el Festival Jazz Terrassa. Ambdós governs s’han compromès a fer una aposta conjunta del parc audiovisual i la seva internacionalització. Finalment, les dues administracions han corroborat la seva implicació en la celebració del mundial de hoquei femení a Terrassa, el 2022.

 

La creació de la Comissió Mixta Bilateral que s’ha reunit avui per primera vegada va ser acordada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcalde de Terrassa en la reunió que van mantenir el passat setembre al Palau de la Generalitat, amb l’objectiu de treballar conjuntament els temes considerats estratègics i prioritaris per ambdues institucions, en un marc d’interlocució contínua de l’Ajuntament amb els diferents Departaments de la Generalitat per abordar les qüestions que afecten a Terrassa a curt, mig i llarg termini. La consellera ha subratllat la voluntat del Govern de la Generalitat de “treballar des de la bilateralitat” amb les grans ciutats del país i ha recordat que fins ara ja s’han celebrat les comissions mixtes amb els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i avui amb Terrassa. Una ciutat, tercera de Catalunya en nombre d’habitants, “referent al nostre país pel seu passat industrial, per haver sabut transformar aquets passat en una realitat actual i també haver sabut projectar una ciutat amb activitat econòmica però també cultural, amb sensibilitat social i amb vocació de construir una ciutat per a totes i per a tots”.

 

La portaveu del Govern ha recordat que un dels objectius del Govern és garantir l'equilibri territorial del país “per tal que tothom que vulgui pugui desenvolupar el seu projecte de vida allà on ha nascut i d'allà on vol viure”. Des del Govern es treballem diferents iniciatives en aquesta direcció i en aquest sentit, la consellera considera que la ciutat de Terrassa  una “porta que uneix i recús el país des de la regió metropolitana de Barcelona amb la Catalunya central”. Per això Budó ha assegurat que  la comissió mixta d’avui  també s’ha fet amb aquesta visió que va més enllà del que és la ciutat de Terrassa, és a dir, amb aquest  “compromís de construir aquest país”.

 

En paraules de l’alcalde de Terrassa, “inaugurem oficialment una nova etapa de relació bilateral, en què enviem un missatge claríssim a la societat catalana: que és possible i necessari que treballem plegats, de forma constructiva, per millorar la vida de les persones, a Terrassa i arreu de Catalunya»

 

A la reunió de la Comissió Mixta han pres part a més de la consellera Meritxell Budó, el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar; la secretària general de Presidència, Meritxell Masó; els secretaris generals dels Departaments de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó; d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; i d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer; la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit; la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura, Maria Àngels Torras; el responsable d’Acció Territorial de l’Esport de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, Santi Siquier i la gerent de la Regió Sanitària de Barcelona de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran. Per part de l’Ajuntament de Terrassa, han participat el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Isaac Albert; la tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Núria Marín; la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares; el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque; la regidora de Presidència i de Rieres, Jennifer Ramírez; la regidora de Salut i Gent Gran, Mónica Polo; el regidor de Projectes Audiovisuals; Pep Forn; la regidora de Cultura, Rosa Boladeras; i el regidor d’Esports, Miguel Ángel Moreno. Per part del

Prèviament a la reunió, l’alcalde de Terrassa, acompanyat de representants dels Grups Municipals ha presidit a l’Ajuntament la recepció institucional a la consellera de la Presidència, que ha signat el Llibre d’Honor de la Ciutat.