Empresa i Treball

ACCIÓ destina 10 milions d'euros a 14 grans projectes d'R+D en els àmbits del disseny i de les indústries culturals

INDÚSTRIA

ACCIÓ destina 10 milions d'euros a 14 grans projectes d'R+D en els àmbits del disseny i de les indústries culturals

query_builder   24 febrer 2020 10:00

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

ACCIÓ destina 10 milions d'euros a 14 grans projectes d'R+D en els àmbits del disseny i de les indústries culturals

  • Són projectes que durant 3 anys es desenvoluparan en el marc de dues noves Comunitats RIS3CAT, associacions sectorials formades per empreses, centres tecnològics, universitats i entitats d’R+D que desenvolupen projectes tecnològics transformadors per a l’economia catalana

 

  • Les dues noves Comunitats RIS3CAT, anomenades ONEIDA i MEDIA, iniciaran projectes d’R+D per crear nous productes tèxtils intel·ligents, processos de tintura sostenibles o per introduir la intel·ligència artificial i la realitat virtual a l’àmbit audiovisual

 

  • Amb aquesta convocatòria ja són 13 Comunitats RIS3CAT que en conjunt, des del 2015 i fins al 2022, hauran dut a terme 72 projectes entre 480 empreses i entitats de sectors estratègics per a la indústria catalana com l’alimentació, la salut, l’energia, la mobilitat sostenible, el disseny i les indústries culturals

 

ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- destinarà 10 milions d’euros per impulsar 14 grans projectes d’R+D en els àmbits del disseny i de les indústries culturals. Aquests projectes, en què participen una setantena d’entitats (51 de les quals són empreses), es duran a terme en el marc de dues noves Comunitats RIS3CAT acabades d’acreditar.

Una Comunitat RIS3CAT és una associació sectorial público-privada impulsada per ACCIÓ i formada per diferents entitats (empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d’R+D) amb l’objectiu de desenvolupar durant 3 anys projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana. Amb aquesta convocatòria, la tercera del programa, s’arriba a les 13 Comunitats RIS3CAT.

Les dues noves Comunitats RIS3CAT aprovades i que desenvoluparan els 14 projectes innovadors són:

  • La Comunitat RIS3CAT per a l’especialització intel·ligent a les indústries de la moda i l’hàbitat a Catalunya (ONEIDA), que coordina el Clúster Català de la Moda (Modacc), membre del programa Catalunya Clústers, i que impulsarà 6 projectes en què participaran 33 empreses i entitats. Les principals empreses i entitats que desenvoluparan aquests projectes són Punto Blanco, Escorpion, Munich, Unitext, l’A3 Leather Innovation Center de la Universitat de Lleida, Gescode, Lamigraf, Martiderm, i2CAT, Leitat, el Centre Nacional de Microelectrònica, el Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (CENFIM) i la Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil d'Igualada (FITEX), -aquestes dues darreres entitats, estretament implicades en l’impuls de la Comunitat-. Entre d’altres, els projectes que es desenvoluparan se centraran en el desenvolupament de nous productes tèxtils intel·ligents, processos de tintura sostenibles, la integració de l’economia circular al sector de la pell o la digitalització de processos.

 

  • La Comunitat RIS3CAT de les indústries creatives i del disseny (MEDIA), coordinada per Eurecat, a través de la qual es desenvoluparan 8 projectes amb la participació de 34 empreses i entitats del sector de les indústries culturals i creatives per impulsar la transformació del sector i posicionar Catalunya com a referent a escala internacional. Entre les principals empreses i entitats que desenvoluparan aquests projectes hi ha Eurecat, i2CAT, la Universitat Pompeu Fabra, Connociam, Creactivitat, BMAT, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la Universitat de Barcelona, l’Enciclopèdia Catalana, el diari ARA, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Joan Miró, el Centre de Visió per Computador, Lavinia i Penguin Random House. Se centraran en àmbits com la intel·ligència artificial i l’automatització, la realitat virtual i l’augmentada, l’anàlisi de dades, la ciberseguretat i la criptografia o el desenvolupament de nous formats audiovisuals, entre d’altres.

 

Les Comunitats RIS3CAT

La Generalitat, a través d’ACCIÓ, va posar en marxa l’any 2015 les primeres Comunitats RIS3CAT. Amb aquestes dues noves Comunitats, tots els sectors estratègics per a la indústria catalana estan representats en una o dues Comunitats que els impulsin. Així, el sector del disseny i el de les indústries culturals s’afegeixen als projectes dels àmbits de l’alimentació, la salut, l’energia, la mobilitat sostenible i dels sistemes industrials.

El pressupost total per impulsar les 13 Comunitats RIS3CAT és de 53 milions d’euros, uns ajuts gestionats per ACCIÓ i part dels quals provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu de Catalunya 2014-2020. Aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 140 milions d’euros per part dels socis integrants de les Comunitats RIS3CAT que, en el conjunt de les tres convocatòries, duran a terme 72 grans projectes d’innovació i R+D i agruparan 480 entitats (322 de les quals són empreses).

Llistat complet d’empreses i entitats

La Comunitat RIS3CAT Oneida està integrada per: Industrias Valls (Punto Blanco), Aretex (Condor), Defiber, Carinsa, Grupo Desarrollo Empresarial, Fitex i Martiderm, que desenvolupen el projecte Cosmetotex. Al projecte Tintenible hi participen Branding (Escorpión), Color Center, Fitex, Institut Microelectronica, Unitex i Condorchem Envitech. El projecte Innopell està format per la Universitat de Lleida, Leather Quimica, Curtits Badia, Industrial Igualadina, Combalia, Miret, Curtits Aqualata i Igualadina de Depuració. Pel que fa al projecte RFID hi participen Gescode, Berneda (Munich), La tormenta perfecta i Fitex. El Digitalprintil el lideren Lamigraf, Inedit Software i Cenfim. I finalment el projecte Smartspaces el tiren endavant Cenfim, Eurecat, Bustper, Figueras, Linear, Fundació I2CAT i Leitat.

La Comunitat RIS3CAT Media està integrada per: ARA - Edició d’Empresa Periòdica, BMAT Licensing, Centre de Visió per Computador (CVC), Connociam Consulting, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Cornelius Films, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), CREACTIVITAT 2001, Ediciones Don Bosco (EDEBÉ), Enciclopèdia Catalana, Estudio Bay (Visyon), Eurecat, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona Centre de Disseny (BCD), Fundació Joan Miró, Grup Include 3, Internet i Innovació Digital a Catalunya (i2CAT), Incubation and Open Innovation Services (PENINSULA), Indissoluble, Konodrac, Lavinia Next (Grup Lavínia), Lead to Change, Mobile Media Content (MMC), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Nextret, Ormograf (Grup Ormo), Penguin Random House, Rebold Marketing and Communication, S.B.S. Seidor, Soft for you, Universitat de Barcelona (UB), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Wildbytes.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia