El 2019 les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 8,48% en valor i un 1,43% en volum respecte l’any anterior, sumant un total 10.677,42 M€ i 6.458.195,05 Tones, segons les dades provisionals que acaba de fer públiques Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.
D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.
Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior). Representen un increment d’un 1,25% respecte 2018.
Les exportacions catalanes han registrat, per tant, un molt bon any, tot i el context econòmic i polític mundial de creixent incertesa i alentiment del comerç. Cal recordar que l’any 2019 ha destacat per l'augment del proteccionisme a nivell mundial, liderat pel govern nord-americà de Trump, així com la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
Els sectors Carni i Fine Food lideren el comerç exterior
El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%. Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 32,80% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó. Aquest increment del porcí contribueix positivament a la taxa de variació anual de les exportacions en 0,8 punts.
El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. Aquest sector ha contribuït positivament a la taxa de variació anual del creixement total de les exportacions agroalimentàries en 0,3 punts. El lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,71% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (9,19%), extractes, essències i concentrats (7,14%), articles de confiteria (6,90%), productes a base de cereals (6,88%), productes làctics (6,64%), cafè (6,55%), fruits secs (5,53%), confitures i melmelades (4,60%), sucs vegetals (3,86%), cervesa (2,96%), aigües (2,03%), sucs de fruites (1,97%).
La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.
Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%. Aquesta categoria decreix un 12,90% en valor, mantenint pràcticament el volum amb un lleuger increment del 0,36%, i totalitza 631,34 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva decreix les seves exportacions un 13,43% en valor, tot i incrementar el seu volum exportat en un 19,78%.
El sector del vi i cava, després de dos anys consecutius de creixements, presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior. Es manté com el cinquè sector exportador, representant el 5,35% de les exportacions catalanes i assolint els 571,73 M€ exportats.
Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, i s’hi observa un creixement del 3,32% en valor.
El sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018. Aquest fet s’explica pel decrement del volum exportat en un 16,36%, tot i que el sector presenta la millor ràtio valor/volum exportat.