Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern encarrega a Infraestructures.cat l'actualització del nou col·lector de salmorres (Súria-Castellgalí)

query_builder   25 febrer 2020 15:09

event_note Nota de premsa

El Govern encarrega a Infraestructures.cat l'actualització del nou col·lector de salmorres (Súria-Castellgalí)

  • L’Executiu també ha aprovat el Pla economicofinancer d’Infraestructures. cat en relació amb les actuacions i aportacions de l’ACA per un import de 6.164.050 euros

El Govern ha acordat avui encarregar a l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU (Infraestructures.cat) la redacció de la modificació del projecte del nou col·lector de salmorres en el tram entre Súria i Castellgalí, infraestructura hidràulica necessària per al desenvolupament i viabilitat del pla Phoenix, que havia estat declarat d’interès general per a la reindustrialització del Bages mitjançant l’acord del Govern de 4 d’agost de 2015.

L’acord de Govern inclou l’aprovació del Pla economicofinancer d’Infraestructures.cat en relació amb les actuacions i aportacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la redacció d’aquests dos projectes per part d’Infraestructures.cat un import de 6.164.050,00 euros, els quals es finançaran amb càrrec als presuspostos de l’Agència Catalana de l’Aigua.

  • Modificació del Projecte del col·lector de salmorres Conca del Llobregat. Ramal Llobregat. Tram: El Prat
  • Modificació del Projecte del col·lector de salmorres Conca del Llobregat. Ramal Llobregat. Tram: Balsareny - Castellgalí
  • Modificació del projecte del col·lector de salmorres Conca del Llobregat. Ramal Cardener. Tram: Cardona - Castellgalí amb la incorporació de la canonada d’impulsió de l’aigua regenerada de l’EDAR de Manresa

El 13 de novembre de 2015, els departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Ocupació van signar un conveni amb l’empresa Iberpotash (filial de ICL Iberia), per al desenvolupament del Pla Phoenix, l’objectiu essencial del qual és mantenir l’activitat minera a la comarca i evitar la pèrdua de llocs de treball i el despoblament del territori.

Per materialitzar aquest projecte són necessàries  dues infraestructures de transport d’aigua. Per una banda, una canonada d’impulsió d’aigua regenerada, que des de la depuradora de Manresa permeti aportar el recurs necessari  al nou centre productiu - i eviti la detracció directa d’aigües de la conca del Llobregat. Per una altra banda, un nou col·lector de salmorres que permeti substituir l’actual, ja obsolet després de més de 30 anys en servei, i evacuar fins al mar les aigües salobres resultants de l’activitat minera.

Des del punt de vista de l’execució de les dues infraestructures hidràuliques, per tal de minimitzar l’afecció al territori i aprofitar sinergies és convenient que el projecte d’impulsió d’aigua regenerada des de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Manresa fins al centre productiu que l’empresa Iberpotash té a Súria i les obres del tram del col·lector de salmorres entre aquesta localitat i Castellgalí s’executin simultàniament, seguint el mateix traçat que el previst per al col·lector, motiu pel qual s’ha de modificar el projecte del col·lector de salmorres en aquest tram i incloure la canonada d’impulsió a la planificació hidrològica.

Les despeses derivades de la modificació del projecte seran repercutides íntegrament a l’empresa Iberpotash, així com els costos de construcció de la nova canonada d’impulsió d’aigües regenerades. Per la seva part, els costos de construcció del nou col·lector de salmorres seran repercutits al 90% entre els diversos beneficiaris d’aquesta nova infraestructura.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia