- L’objectiu de l’acord és impulsar les visites i les activitats culturals a la finca que l’artista Carles Fontserè tenia al municipi de Porqueres i divulgar la vida i l’obra d’un artista polifacètic reconegut principalment per la seva faceta de cartellista
El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l'Ajuntament de Porqueres, han signat un conveni de col·laboració per a la gestió conjunta de l’Estudi Taller de l’artista Carles Fontserè, ubicat a la finca de Can Tista i Montguix, al terme municipal de Porqueres (Pla de l’Estany). Amb aquesta iniciativa, les dues institucions volen impulsar diverses actuacions encaminades a donar a conèixer la figura de Carles Fontserè (Barcelona, 1916 – Porqueres, 2007) i fer-ho des de la casa de Porqueres on l’artista va establir la seva residència, estudi i taller després del seu retorn de l’exili l’any 1973.
El conveni neix amb la intenció d’adoptar un model de gestió de proximitat, arrelat al territori, que permeti impulsar aquest espai de la manera més eficient possible. L’acord preveu que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural assumeixi la gestió i el cost de manteniment dels immobles, que Fontserè i la seva dona, Terry Broch, van llegar a la Generalitat de Catalunya, mentre que l’Ajuntament es farà càrrec de la gestió de les visites guiades i les tasques de neteja i jardineria.
Les actuacions previstes en el conveni van encaminades a obrir aquest espai a la visita pública durant aquest 2020 de manera que sigui visitable un dissabte al mes i que també es pugui visitar amb concertació prèvia de grups altres dies de la setmana. L’Agència i l’Ajuntament de Porqueres esperen que el projecte capti l’interès del públic i atragui visitants a l’Estudi Taller Carles Fontserè. En aquest sentit, també es preveu col·laborar en la realització d’activitats culturals que contribueixin a la dinamització i promoció de l’equipament, en especial els mesos d’estiu, en el marc del programa d’activitats “Viu el Patrimoni”.
La presentació del conveni de col·laboració ha tingut lloc aquest matí a l’Estudi Taller Carles Fontserè i ha anat a càrrec del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda i de l’alcalde de Porqueres, Francesc Castañer. Tots dos han coincidit en què l’Estudi Taller Carles Fontserè és un actiu turístic del municipi que pot esdevenir un referent patrimonial del territori. La seva promoció ha de contribuir a ampliar l’oferta cultural i turística del territori i dinamitzar-lo social i econòmicament.
Carles Fontserè i Carrió
Nascut el 1916 a Barcelona i traspassat l’any 2007 a Porqueres, Carles Fontserè va ser un artista de dilatada trajectòria en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. Es va iniciar de ben jove com a dibuixant i ben aviat va destacar en el camp del cartellisme. Durant la Guerra Civil Espanyola va realitzar un intens treball per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat i es va incorporar a les Brigades Internacionals a favor de la República. Amb la derrota republicana, s’exilia a França l’any 1939 on és internat en un camp de concentració a Perpinyà. Surt del camp i reprèn la seva activitat com a il·lustrador però diversificant la seva obra en cartells, escenografies i còmics.
L’any 1948 es va instal·lar a Mèxic on va dissenyar l’escenografia per a una revista musical amb la col·laboració de Mario Moreno “Cantinflas”. L’any següent es va establir a Nova York on va continuar treballant com a il·lustrador en el camp editorial i publicitari i, també, com a escenògraf, dissenyant decorats i vestits. Des de Nova York feu nombrosos viatges per Europa i el continent americà i desenvolupà una intensa activitat professional. Fou director artístic de “Dana Perfumes Internacional” i de la revista “Temas Magazine”. Va dissenyar i executar escenografies per a l’ajuntament de Nova York i va col·laborar amb Salvador Dalí en el disseny d’escenografies. A Nova York, comença a realitzar treballs de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles. Pinta la sèrie d’acrílics “Cases catalanes vora el mar” abans del seu retorn a Catalunya el 1973.
Des de mitjans de l’any 1973 i fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista-Montguix, a la vora de l’estany de Banyoles, on va continuar treballant en diverses facetes de la seva professió artística. L’any 1994 va cedir en vitalici, juntament amb Terry Broch, la seva esposa, el seu patrimoni a la Generalitat de Catalunya.
En els darrers anys de la seva vida va començar la redacció de les seves memòries: Memòries d’un cartellista català (1931-39) (1995); Un exiliat de tercera (1999), premi Crítica Serra d’Or, i París-Mèxic-Nova York. Memòries 1945-1951 (2004). Els darrers anys de la seva vida fou un actiu membre de la Comissió de la Dignitat, dedicada a reivindicar el retorn dels documents requisats a la Generalitat de Catalunya per l’exèrcit franquista i dipositats a Salamanca. Dos mesos després de la seva mort va rebre un homenatge pòstum al Palau de la Generalitat.
En el cinquè aniversari de la mort de l’artista, l’any 2012, Bonart Cultural, la Fundació Lluís Coromina i la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el suport dels ajuntaments de Banyoles i de Porqueres, i amb la complicitat de Terry Broch van impulsar un seguit d’activitats per posar de relleu la seva figura.
L’any 2013 l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany va efectuar l’inventari total del fons de Carles Fontserè, que es trobava a la casa familiar de Porqueres. Consta de trenta metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916- 2008, entre la que hi ha les fotografies professionals de Carles Fontserè, fotografies familiars, pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita que va generar l’artista i la seva esposa referent a la gestió i administració de la seva carrera professional i artística. El febrer de 2014 es van traslladar totes les fotografies professionals de Carles Fontserè a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Són 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tot de fotografia en blanc i negre realitzada entre els anys 1959-1991. Corresponen a fotografies de Nova York, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya, majoritàriament. I, també, fotografies de personalitats del món artístic i cultural, com Salvador Dalí, Camilo José Cela, Josep de Creeft, Rafael Alberti, etc.
El fons també inclou originals de pintures i dibuixos en paper, cartells i litografies, còmics, escultures i objectes, així com, documents sobre la carrera artística de Carles Fontserè. El fons consta, a més, de 1.800 llibres i 300 discs de música.
L’any 2016 la Generalitat de Catalunya va commemorar amb la col·laboració de nombroses institucions i professionals el centenari del seu naixement. Prop d’una quarantena d’activitats van donar gruix a una commemoració, que va comptar amb tres exposicions sobre l’artista, conferències, publicacions i altres actes destinats a divulgar el llegat artístic i vital de Carles Fontserè.