Direcció General de Comunicació

Premsa Govern

La Generalitat destina fins ara 8,8 milions d'euros a la reparació dels danys provocats pels aiguats de l'octubre passat a Lleida entre despesa ja executada i compromisos adquirits

query_builder   27 febrer 2020 18:27

event_note Nota de premsa

La Generalitat destina fins ara 8,8 milions d'euros a la reparació dels danys provocats pels aiguats de l'octubre passat a Lleida entre despesa ja executada i compromisos adquirits

  • El delegat del Govern, Ramon Farré, avança que més d’un terç d’aquesta despesa s’haurà executat o, en el seu cas, transferit als ajuntaments en un termini màxim d’un mes i mig
  • La directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, anuncia la propera constitució de la Comissió Territorial de Lleida de suport al Gabinet de coordinació del Programa de mesures postemergències aprovat pel Govern
Reunió danys aiguats 27-2-2020
Ramon Farré i Rosa Vestit en la roda de premsa, amb el president de la Diputació de Lleida i el subdelegat del Govern central

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, han anunciat la propera constitució de la Comissió territorial de Lleida de suport al Gabinet de coordinació del Programa de mesures postemergències que va aprovar el Govern el 29 de gener d’enguany. Els diferents departaments i organismes dependents de la Generalitat implicats han destinat a hores d’ara 8,8 milions d’euros per a fer front als efectes dels forts aiguats que el mes d’octubre del 2019 es van produir a Lleida. Aquesta quantitat inclou la despesa de les actuacions ja finalitzades o en execució i les que l’administració catalana s’ha compromès a dur a terme

Arran dels forts aiguats del 22 i 23 d’octubre del 2019, que van provocar quantiosos estralls a diverses comarques lleidatanes, es va convocar una reunió institucional de seguiment de les actuacions per fer front a aquelles afectacions, amb la participació de la Delegació del Govern, la Diputació de Lleida, la Subdelegació del govern central i els consells comarcals en representació dels municipis amb incidències. Aquella primera reunió, convocada a la seu de la Delegació del Govern, va servir a les institucions, d’una banda, per conèixer amb precisió l’abast de l’afectació, avaluar la situació d’emergència generada al territori i començar a treballar conjuntament en el restabliment dels serveis bàsics i els accessos afectats pel temporal, i, d’un altra, per posar a l’abast dels afectats pel temporal, d’una manera coordinada, eines de finançament per atendre les diferents necessitats dels municipis i de les persones i restituir la capacitat productiva del territori.

A aquesta primera reunió l’han seguit dos més en què s’han anat posant en comú les respectives actuacions de les institucions i les possibilitats d’ajuts als afectats, fent un seguiment de la tramitació de les sol·licituds de subvencions.

En la tercera de les reunions, celebrada avui, s’ha anunciat que se’n modifica el format, amb l’ampliació de la seva composició als ajuntaments afectats, del seu  abast i dels seus objectius, que s’ajustaran a les previsions de l’Acord de Govern, de 29 de gener, pel qual es crea el Programa de coordinació de les mesures postemergències, en els casos de desastres naturals i altres emergències. D’aquesta manera, properament es constituirà la Comissió territorial de Lleida de suport al Gabinet de coordinació de l’esmenat Programa.

En la presentació del Programa als representants institucionals a la reunió d’avui, Rosa Vestit ha explicat que fenòmens com el DANA i el Glòria que s’han produït darrerament amb poc temps de diferència demostren que les situacions que abans eren “extraordinàries” ja estan passant a ser “estructurals”. És per això, ha dit, que el Programa de coordinació de les mesures postemergència pretén possibilitar una resposta institucional adaptada, coordinada entre els diferents departaments de la Generalitat i les administracions i més operativa a aquesta nova realitat. “Ja no podem actuar de manera improvisada ni puntual, sinó que tots els actors que hi estem implicats hem de buscar una forma de fer-ho consensuada i amb un protocol d’actuació”, ha afirmat Vestit, que ha lloat el model de reunions institucionals dut a terme a Lleida com a embrió a desenvolupar a nivell del país.

Les funcions que tindrà aquest Programa seran la recopilació i l’anàlisi dels danys i els perjudicis; la coordinació de les mesures de diferents departaments o administracions; la redacció del pla de recuperació que reculli les mesures adoptades per totes les administracions; el seguiment de l’execució de les mesures adoptades i l’avaluació del seu impacte o la realització de propostes de millora. Totes aquestes actuacions, que s’hauran de fer amb el marc del gabinet de coordinació que es va constituir la setmana passada a Deltebre, tenen l’objectiu de fer més ràpida la valoració dels danys ocasionats i el cobriment dels danys econòmics. El Govern creu que és molt important la participació en aquest programa de les dues entitats municipalistes perquè aportin l’òptica i la visió del mon municipal.

Per altra banda, atès l’impacte econòmic que produeixen els fenòmens naturals adversos, que fins ara es nodreixen d’ajuts extraordinaris, Vestit ha posat sobre la taula la necessitat de començar a plantejar l’habilitació d’una partida específica per fer front als desastres naturals i emergències climàtiques.

Inversió per a la reparació dels danys provocats pels aiguats

Els diferents departaments i organismes dependents de la Generalitat implicats han destinat a hores d’ara 8,8 milions d’euros per a fer front als efectes dels forts aiguats que el mes d’octubre del 2019 es van produir a Lleida. Aquesta quantitat inclou la despesa de les actuacions ja finalitzades o en execució i les que l’administració catalana s’ha compromès a dur a terme.

Així ho ha donat a conèixer avui el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré en acabar la tercera reunió institucional de seguiment de les actuacions per fer front als danys dels aiguats de l’octubre passat a les comarques de Lleida, en què ha estat acompanyat per la per la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit, i els directors de serveis territorials dels departaments implicats. També han assistit a la reunió el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el subdelegat del Govern central, José Crespín, i els presidents dels consells comarcals en representació dels municipis afectats per les fortes pluges.

Ramon Farré ha avançat que en un termini màxim d’un mes i mig ja s’haurà executat les obres o, en el seu cas, transferit als ens locals subvencions per valor d’uns 3,3 milions d’euros, aproximadament un 37% dels 8,8 milions que la Generalitat destinarà a la restitució dels danys dels aguats de l’octubre a Lleida. Aquests recursos corresponen bàsicament a les actuacions de reparació de carreteres, d’abastaments municipals en alta i de sistemes de sanejament, i algunes transferències a ajuntaments.

Les actuacions realitzades i compromeses fins ara per part de la Generalitat es detallen a continuació.

Presidència: equipaments municipals

El Departament de la Presidència, a través de la Secretaria d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran, preveu subvencionar una vintena d’intervencions de reparació de danys en serveis bàsics, equipaments i infraestructures municipals que afecten zones habitades. El pressupost d’aquestes obres és de gairebé 5,5 milions d’euros, dels quals Presidència en pot arribar a subvencionar fins el 50 per cent.

Agricultura: restituir la capacitat productiva del territori

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està tramitant dues ordres de subvencions, una adreçada a pagesos i professionals i que anirà lligada a la DUN, i una altra per a comunitats de regants, que seran aprovades previsiblement en el termini màxim d’un mes. Les ordres establiran diversos mòduls de subvenció en funció del grau de l’afectació i tipus de conreu.

Cal recordar que el Govern ha acordat fer extensiva als danys causats per les pluges torrencials del 22 i 23 d’octubre del 2019 la partida d’11 milions d’euros provinents del fons de contingència aprovada el 4 de febrer per pal·liar els efectes del temporal Gloria que va afectar Catalunya el mes passat.

Territori i Sostenibilitat: carreteres

El Departament de Territori i Sostenibilitat té previst acabar d’executar en un termini aproximat de quatre setmanes les obres de reparació del pont que dóna accés al municipi del Vilosell, a la LP-7013, al terme municipal de l’Albi, així com les dels trams danyats de la carretera LV-7023, que uneix Juneda i Castelldans.

Han estat finalitzades les actuacions per resoldre les afectacions en trams de l’L-200 que enllaça les Borges Blanques i Mollerussa, de l’Eix de les Garrigues (C-233) a les Borges Blanques, de l’LV-2001 entre Mollerussa i Juneda, de l’L-702 entre Castelldans i Lleida i de la C-13 a Lleida.

Un cop finalitzades, el conjunt d’aquestes intervencions hauran tingut un cost de 2.120.000 euros.

Agència Catalana de l’Aigua: lleres, abastaments municipals en alta i sistemes de sanejament

L’actuació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) arran de l’episodi de pluges dels dies 22 i 23 d’octubre, ha actuat sobre els danys en el domini públic hidràulic (lleres) i sobre els desperfectes en els sistemes de sanejament i d’abastament d’aigua.

Lleres

En un primer moment, l’ACA es va centrar en els treballs més urgents de retirada de vegetació acumulada, incloent-hi les infraestructures de pas, per eliminar les situacions de risc detectades. En paral·lel, es van iniciar les tasques de valoració provisional de les actuacions necessàries per restaurar els danys a les lleres i a les infraestructures de protecció perjudicades pels aiguats.

Les afectacions corresponen a les lleres del riu Set (inclosos els rius dels Gorgs, de les Tapiades i de l'Oró, els barrancs del Crucifici i del Perer i la vall d'en Marc), el riu Corb (inclosos la riera de Maldanell, el riu Boixeró i els afluents del Corb), el riu Ondara (inclosos el rec d’Altet, el barranc de la Figuerosa i afluents del tram baix de l’Ondara), el rec de la Femosa (inclosos la vall de Vinaixa, els fondos dels Trulls i dels Aiguamolls i el barranc de l’Aranyó) i la clamor de les Canals (inclosos el barranc de les Borgetes i el fondo del Corb).

L’ACA està realitzant 23 actuacions d’aquest tipus, amb una despesa aproximada prevista de 2,8 milions. En les tasques de reparació de les lleres l’ACA ha comptat amb la col·laboració d’equips tècnics de l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya Forestal Catalana, S.A.

Abastament municipal en alta

L’ACA ha restituït el servei malmès atenent les sis sol·licituds d’ajut rebudes. Es tracta dels municipis garriguencs de Vinaixa (142.517 euros), les Borges Blanques (89.073 euros), la Pobla de Cérvoles (49.544 euros) i el Vilosell (7.004 euros), així com la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues (283.415 euros) i el Consell Comarcal de l’Urgell (14.000 euros).

En totes aquestes sis peticions, l’ACA s’ha fet càrrec del cent per cent de la despesa de les obres, que, en total, ha estat de gairebé 600.000 euros.

Sistemes de sanejament

Les accions més rellevants s’han centrat en l’afectació a col·lectors i pous de registre i danys electromecànics per inundació d’estacions depuradores d’aigües residuals a la capital de les Garrigues i a Juneda-Torregrossa, Barbens-Ivars d’Urgell, Bellvís, Linyola i Fondarella. El cost agregat ha estat de 370.000 euros.

Cultura: jaciments arqueològics, monuments i altres elements del patrimoni cultural

El Departament de Cultura ha tramitat diversos expedients en relació a les afectacions del aiguats de l’octubre passat sobre jaciments arqueològics, monuments i altres elements del patrimoni cultural, en funció de les declaracions de danys aportades pels ajuntaments. Aquests expedients fan referència a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, la Torre Blanca de Castelló de Farfanya, el Castell de Tàrrega, la Roca dels Bous de Sant Llorenç de Montgai (Camarasa), el Parc Arqueològic de Iesso a Guissona, el poblat i la necròpolis de la Font a Verdú, el Castell i la Font quadrada de l’Albi i el Pont del Boc de Lleida.

El compromís de Cultura és, a hores d’ara, el d’aportar en conjunt uns 200.000 euros per a l’arranjament dels desperfectes.

Empresa i Ocupació: plans de foment del turisme

Els plans de foment territorial del turisme, que pretenen fomentar el reequilibri turístic arreu del país, prioritzaran les zones més perjudicades pels aiguats del passat més d’octubre i pel temporal Glòria, de manera que els projectes que presentin aquells municipis obtindran una major puntuació.

Per altra banda, ateses les afectacions provocades pel temporal a les línies elèctriques, la qüestió va ser tractada en el transcurs de la reunió que va promoure la setmana passada el departament amb Endesa i els presidents dels consells comarcals per abordar la qualitat del servei de subministrament elèctric, amb el compromís d’actuar amb prestesa per resoldre els problemes ocasionats per les pluges.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia