- Es tracta de la plataforma ‘Catalonia Industry Suppliers’, que permet a empreses de tot el món trobar 32.200 productes de proveïdors catalans d’una trentena de sectors
- La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat l’eina de cerca intel·ligent desenvolupada per ACCIÓ, que s’emmarca dins del Pacte Nacional per a la Indústria
- Les 3.000 empreses catalanes que formen part del directori són totes exportadores, tenen centres de producció a Catalunya, facturen com a mínim 2 milions d’euros i tenen 10 treballadors
El Departament d’Empresa i Coneixement ha creat el primer directori d’empreses industrials de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar la internacionalització del teixit industrial català. Es tracta d’una plataforma digital anomenada ‘Catalonia Industry Suppliers’ que conté informació de 3.000 empreses industrials que operen a Catalunya per facilitar-ne la seva connexió internacional i que esdevinguin proveïdores d’empreses de tot el món.
La creació d’aquest directori, desenvolupat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, deriva de les actuacions contemplades al Pacte Nacional per a la Indústria. Ha estat presentat aquest dilluns a la seu d’ACCIÓ per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya.
Durant la presentació del nou directori, la consellera Chacón ha destacat que es tracta d’una “eina que permetrà visualitzar les empreses industrials catalanes a escala global, adreçada sobretot a fabricants, importadors o inversors internacionals perquè trobin de manera ràpida quines són les oportunitats que tenen de treballar amb empreses catalanes”. “Som un país industrial, amb una economia potent i oberta al món, tal com ho demostra el rècord històric que les exportacions catalanes han tornat a registrar al 2019 per novè any consecutiu”, ha explicat Chacón.
La titular d’Empresa i Coneixement ha explicat que l’objectiu de la plataforma és “donar a conèixer les empreses que produeixen a Catalunya i promoure, així, la indústria del país a escala internacional”. Chacón també ha animat el teixit empresarial industrial català ha adherir-se a la plataforma perquè “guanyin visibilitat i aconsegueixin noves oportunitats de negoci internacionals”.
Per la seva banda, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha explicat les característiques de la plataforma, “una eina intel·ligent i pionera al nostre entorn i l’única d’aquestes característiques que inclou un cercador per aplicacions i no només per productes”. Villarroya ha explicat que es treballarà “perquè el nombre d’empreses incloses a la plataforma creixi i per actualitzar contínuament la informació de les que hi són presents”
El nou directori industrial té registrades actualment 3.066 empreses catalanes industrials i exportadores que tinguin més de 10 treballadors i facturin a partir de 2 milions d’euros. La plataforma proporciona un cercador intel·ligent en anglès que permet trobar tant empreses com productes industrials específics segons paràmetres com el sector, la mida de l’empresa o la seva localització, entre d’altres. De fet, el ‘Catalonia Industry Suppliers’ classifica els proveïdors industrials en 35 sectors i inclou un llistat de més de 32.200 productes i serveis que s’aniran actualitzant i ampliant periòdicament.
El perfil de les empreses industrials catalanes
Cadascuna de les 3.066 empreses identificades disposa d’una fitxa amb informació com el sector de la seva activitat, els productes que fabrica i les seves aplicacions, la descripció de la seva activitat i el llistat de plantes productives, entre altres dades. La totalitat d’aquestes empreses són exportadores (de mitjana, venen el 45% de la seva facturació a altres països) i gairebé el 20% té filials a l’estranger. A més, prop de la meitat tenen una facturació d’entre els 5 i els 50 milions d’euros i el 60% té una plantilla de 10 a 50 treballadors. Pràcticament la totalitat de les empreses (el 94%) tenen més de 10 anys de vida. Un altre dels requisits per incloure aquestes empreses és que tinguin plantes productives a Catalunya i, de fet, se n’han localitzat gairebé 3.600 i l’11% en té més d’una.
A nivell territorial, el 20% de les plantes productives estan situades al Vallès Occidental, seguit del Barcelonès (13,5%), el Baix Llobregat (12,2%) i el Vallès Oriental (11,3%). Per demarcacions, a Barcelona la majoria de plantes productives són de maquinària i equipament (19,6%), química i plàstics (13%), metalls i metal·lúrgia (10,2%), paper i packaging (8,8%) o automoció (6%). A Girona, es tracta de l’alimentari i els productes gurmet (23,8%), la maquinària i l’equipament (16,5%), el metall i la metal·lúrgia (13,5%), la química i els plàstics (13,3%) i el paper i el packaging (10%). Les plantes productives de Tarragona, per la seva banda, s’especialitzen en l’alimentació i els productes gurmet (21,4%), la química i els plàstics (19,5%), l’agricultura (14,5%), la maquinària i els equipaments (14,1%) i el metall i la metal·lúrgia (12,2%). Finalment, les empreses lleidatanes disposen de plantes de maquinària i equipament (22,7%), l’alimentació i els productes gurmet (21%), el metall i la metal·lúrgia (14,2%), l’agricultura (14,2%) i la química i els plàstics (10,8%).
Acompanyament transversal a l’empresa industrial
La plataforma ‘Catalonia Industry Suppliers’ es complementa amb altres serveis d’ACCIÓ que tenen per objectiu impulsar la internacionalització de l’empresa catalana i l’acompanyament d’empreses estrangeres a Catalunya. D’aquesta manera, des de la xarxa de 40 oficines de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ es proporcionaran alertes de manera anticipada sobre oportunitats de negoci internacionals a les empreses que s’hagin adherit al directori.
A banda, ACCIÓ també posa a disposició de les empreses estrangeres que ho requereixin un servei personalitzat de cerca de proveïdors industrials per posar en contacte empreses estrangeres amb socis locals, el Supplier Search Service. De fet, l’acte també ha inclòs una taula rodona amb les empreses catalanes industrials Morenot, Europerfil i la britànica Ananas Ananam que han explicat la seva experiència en la cerca de proveïdors industrials per als seus projectes empresarials.