Salut

Comunicat del Departament de Salut

query_builder   2 març 2020 19:04

event_note Nota de premsa

Comunicat del Departament de Salut

El Departament de Salut confirma dos casos nous de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. Es tracta d’una jove de 20 anys de Girona i d’un home de 38 anys resident a Barcelona. L’estat de tots dos casos és lleu i en tots dos casos el contagi s'ha produït per contacte amb dos casos diferents anteriorment confirmats.

Dissabte la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar noves mesures per combatre el coronavirus, com ara que les persones que requereixen fer la prova per comprovar si han estat infectades pel coronavirus, ja no hauran de desplaçar-se a un centre sanitari, sinó que se’ls farà la prova a domicili. Així, qui pensi que pot patir la malaltia ha de trucar al 061 Salut Respon, on un facultatiu l’atendrà i, juntament amb els serveis d’epidemiologia, determinaran si compleix criteris de sospita. En cas que sigui pertinent, els serveis d’emergències mèdiques es desplaçaran al domicili de la persona per tal de recollir les mostres necessàries per fer la prova.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que el 80% dels casos de coronavirus arreu del món són lleus. De fet, tots els confirmats fins ara a Catalunya són lleus, i de tots es té completament identificada la seva procedència i recorregut.

Els criteris per sospitar que pugui haver-hi infecció són tenir febre alta, tos, malestar general o dificultat per respirar i haver tingut contacte estret amb algú que pugui tenir coronavirus o haver viatjat recentment a països i zones amb evidència de transmissió comunitària del coronavirus SARS-CoV-2: la Xina, Corea del Sud, el Japó, l’Iran, Singapur i quatre regions del nord d'Itàlia (Llombardia, Vèneto, Emília-Romanya i Piemont).

Mesures de prevenció
Salut també recorda les mesures genèriques a seguir de protecció individual enfront de malalties respiratòries:

  • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
  • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.
En cas de qualsevol dubte, cal trucar al 061 Salut Respon o el web Canal Salut: canalsalut.gencat.cat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia