Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que fomenta l'ús de la mediació en conflictes familiars

El Govern aprova el Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que fomenta l'ús de la mediació en conflictes familiars

query_builder   3 març 2020 18:06

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que fomenta l'ús de la mediació en conflictes familiars

 

  • Els jutges podran forçar una sessió de mediació per evitar que les separacions i la custòdia dels fills acabin en judici
  • Justícia calcula que la norma triplicarà les reunions informatives sobre els avantatges dels acords extrajudicials
  • L’objectiu de la nova llei és fomentar les fórmules alternatives de resolució de conflictes, que són menys traumàtiques i més ràpides que les sentències judicials

El Consell Executiu ha aprovat el Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que fomentarà l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment amb menors implicats. Amb aquesta llei, els jutges podran decidir si obliguen les parts a participar en una sessió obligatòria per conèixer els avantatges de resoldre els conflictes a través d’una mediació, en lloc de continuar per la via judicial. La sessió també serà obligatòria si les parts ho haguessin pactat amb caràcter previ al conflicte. Entre els conflictes familiars, s’hi compten tots els assumptes sobre custòdia i tutela dels fills, divorcis, separacions i pàtria potestat. 

Multiplicar els casos resolts amb mediació

L’objectiu de la nova llei és donar a conèixer la mediació entre la ciutadania, l’advocacia i els jutjats per promoure-la com a via alternativa a la resolució judicial de conflictes. El Departament de Justícia calcula que, amb aquesta norma, les sessions informatives de mediació es multiplicaran per tres.

El 2019, el Centre de Mediació de Catalunya, organisme adscrit al Departament de Justícia, va rebre 1.358 derivacions judicials relacionades amb casos de l’àmbit de la família. Segons l’Idescat, l’any 2018 hi va haver a Catalunya 17.705 divorcis i separacions. Un de cada 4 casos va acabar amb una sentència judicial. Són 4.250 casos que s’haurien pogut resoldre a través d’una mediació.

Una solució més ràpida: de dos anys a només dos mesos

Per la via judicial, el procés per resoldre un cas de l’àmbit de la família es pot arribar a allargar fins a 2 anys -depenent de la congestió del jutjat- i s’ha de fer front als honoraris d’advocats i procuradors. En canvi, la mediació pot escurçar aquest procés i resoldre’l en un termini que se situa a l’entorn dels dos mesos, amb un màxim de sis sessions. Cada sessió costa 40 euros per persona implicada. L’Administració de justícia també facilita mediadors d’ofici gratuïts en els casos en què es justifiqui la falta de recursos econòmics. Resoldre un conflicte mitjançant la mediació és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat.

Més diàleg, menys togues

Les sessions per conèixer els avantatges d’una solució extrajudicial les conduirà un mediador, que explicarà el valor, els avantatges, els principis i les característiques de la mediació, amb la finalitat que les parts puguin assolir un acord. Les persones enfrontades seran, no obstant, qui tinguin l’última paraula i prenguin la decisió final: explorar les solucions del conflicte amb l’ajuda del mediador o bé seguir als tribunals i deixar-ho en mans de jutges, fiscals i advocats. D’aquesta manera, el Govern promou eines que posen el focus en la cultura del diàleg i no en la de la confrontació. 

El mediador és un professional que treballa amb imparcialitat, neutralitat i confidencialitat. La seva feina és ajudar les parts en conflicte a trobar consensos i, per tant, afavorir un millor clima entre les persones en disputa. Això és especialment important en aquells supòsits en què hi ha menors involucrats, que poden patir les conseqüències dels enfrontaments judicials entre els seus pares.

També es tracta, per tant, de fomentar unes relacions familiars adequades després de situacions de crisi i vetllar per la protecció dels fills petits, preservant-los de la judicialització dels conflictes entre els adults.

La mediació, una eina desconeguda però efectiva

Segons dades de la Unió Europea, menys d’un 1% dels conflictes civils i mercantils es resolen per aquesta via. A Catalunya, un 60% de les persones que reben una sessió informativa sobre la mediació acaben sol·licitant aquest procediment. Quasi la meitat de mediacions acaben amb un acord entre les parts implicades. Per incrementar aquestes xifres, el projecte de llei obliga els professionals col·legiats a informar els seus clients de la conveniència de gestionar i resoldre els conflictes que els afectin per mitjà d'acords extrajudicials.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia