• També s’instal·larà una nova senyalització informativa més clara sobre com funcionen les barreres tarifàries per a PMR o cotxets i un nou disseny dels plànols de zona
  • Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Ferrocarrils de la Generalitat organitza una acció als entorns de les estacions de Pl. Catalunya, Pl. Espanya i Balaguer, on tres artistes pintaran en temps real un mural per posar de relleu comportaments que són assetjament i sobre els quals FGC expressa tolerància zero a les seves instal·lacions

 

FGC
A dalt, els nous pictogrames inclusius. A sota, els actuals pictogrames als seients reservats.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) canviarà els pictogrames que acompanyen els seients reservats als trens per uns nous pictogrames inclusius. El nou disseny mostra la imatge d’un home amb un nadó a coll, en comptes d’una dona com ara, i una dona amb el braç trencat, en comptes d’un home amb crosses. Aquest canvi és fruit d’una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere que FGC ha dut a terme amb l’objectiu d’introduir criteris de gènere en la millora de les estacions.

De l’auditoria n’han sortit altres actuacions en relació amb la millora de l’accessibilitat. En aquest sentit, ja s’està instal·lant una nova senyalització informativa per explicar, amb més claredat, com funcionen les barreres tarifàries per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) o que portin cotxet, bicicleta o maleta, i uns nous dissenys de plànols de zona que incorporen la indicació de nous serveis i que informen, també, de les distàncies des de l’estació a altres punts d’interès com ara parades de bus més properes, zones de vianants o llocs turístics.

FGC
Nou model de plànol de zona.

Contra els comportaments d’assetjament

 

Centrat en el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, FGC ha programat una acció a l’entorn de les estacions de Pl. Catalunya (línia Barcelona-Vallès), Pl. Espanya (línia Llobregat-Anoia) i Balaguer (línia Lleida-La Pobla de Segur) on tres artistes pintaran en temps real uns murals amb forma de ma per posar de relleu actituds que encara que no ho semblin són en realitat assetjament. Les actuacions que es volen combatre a través d’aquests murals són el contacte físic innecessari, les mirades lascives i els comentaris sexistes. L’acció a l’estació de Pl. Catalunya es realitzarà demà dissabte, dia 7 de març, i hi assistiran el president d’FGC, Ricard Font, i la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon (13 hores vestíbul Bergara). Les altres dues accions es duran a terme el mateix diumenge dia 8. Els artistes que realitzaran els murals són els il·lustradors Cristina Daura, Amaia Arrazola i Iván Bravo.

FGC

Els tres murals formaran part de la campanya Tolerància Zero que FGC impulsa des de l’any 2018 i que, entre altres actuacions, inclou el mecanisme per alertar de situacions de violència masclista a l’app d’FGC.

 

A nivell intern, FGC ha iniciat una campanya de conscienciació sobre l’assetjament sexual o per raó de sexe en el lloc de treball, amb l’objectiu de difondre el protocol d’actuació en aquests casos. Així, des de començament d’any, 729 treballadors i treballadores han rebut formació de sensibilització, prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe dins de l’empresa, en base al protocol existent.

 

D’altra banda, i en col·laboració amb la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, personal d’FGC està realitzant un curs per aprendre a identificar situacions abusives i saber com actuar i com atendre les persones que hagin patit violència masclista. Quan acabi aquest 2020 el nombre total de persones que hauran fet aquesta formació serà de 900. Aquesta és una de les accions derivades de l'adhesió d'FGC, el desembre de 2019, al Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci.

 

Primera Jornada Anna Aresté, dones empoderades

 

Els dies 27 i 28 de març, FGC organitzarà la Primera Jornada Anna Aresté, dones empoderades, que se celebrarà a Montserrat. L’objectiu d'aquesta jornada és crear un grup, inicialment de dones, que impulsi les polítiques d’igualtat de l’empresa. Precisament, el nom de la jornada és un reconeixement a Anna Aresté, que va ser la primera cap d'estació d’FGC, l'any 1979, i que va lluitar perquè les dones poguessin treballar en llocs tradicionalment ocupats per homes.

 

El Tren de les Dones

 

A més, el dia 26 de maig està previst que circuli el Tren de les Dones entre Pl. Espanya i Igualada. Es tracta d’una actuació conjunta entre FGC i l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona per presentar el transport públic, i en particular el ferroviari, com un sector atractiu perquè les dones desenvolupin la seva carrera professional així com donar impuls a la Plataforma de Conselleres i Directives, que promou l'ODEE per a fomentar el talent femení i incrementar les seves oportunitats, contribuint a aconseguir una realitat més paritària.

 

En la seva política de persones, Ferrocarrils té el foment de la igualtat efectiva de dones i homes en el treball, la promoció del desenvolupament professional de les dones en condicions d’igualtat amb els homes, així com l'increment de la seva presència en posicions directives i òrgans de decisió. Amb aquesta acció, FGC vol continuar actuant com a tractora de les polítiques d’igualtat i de promoció de la dona en els òrgans de presa de decisió en l’àmbit del sector públic empresarial a Catalunya.

 

FGC ha col·laborat també, amb el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona i l’Agència Catalana de Turisme, en unes jornades inclusives on tres dones amb cadires de rodes han realitzat, del 29 de febrer al 5 de març, diferents activitats per les comarques de la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya, el Gironès i el Pla de l'Estany. FGC ha ofert les instal·lacions de Vall de Núria i La Molina per a la realització d’aquestes activitats. En l’àmbit de les estacions d’esquí i de muntanya, FGC també està duent a terme una campanya a xarxes socials. Sota el títol Setmana de les dones, els diferents perfils de les estacions estan donant a conèixer l’activitat de les dones vinculada amb la neu.

Ferrocarrils s’incorpora al Target Gender Equality

 

Finalment, Ferrocarrils s'acaba d'incorporar al Target Gender Equality, un programa accelerador de la igualtat de gènere centrat en donar suport a les empreses que participen al Pacte Mundial de les Nacions Unides en l'establiment i l'acompliment d'objectius empresarials ambiciosos per augmentar la representació i el lideratge de les dones a l'empresa.

2  

Imatges

Pictogrames antics

Pictogrames antics 48

Pictogrames nous

Pictogrames nous 45

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 361