• S’obre una línia d’ajuts per incorporar el català en productes tecnològics
  • Fins el 18 de març, les empreses que incorporin el català en els productes digitals, especialment aplicacions i videojocs, poden sol·licitar una subvenció per traduir-los. Tota la informació de la línia d’ajuts, que té una dotació de 100.000 euros, es pot consultar en aquest enllaç
  • Un 73,3 % dels ciutadans usen el català, amb el castellà i altres llengües, en la missatgeria mòbil i un 72,8 % ho fan en les xarxes socials, segons revela el darrer estudi “Llengua i consum’ impulsat per la Direcció General de Política Lingüística

La presència del català en videojocs i aplicacions

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha obert una línia d’ajuts que té com a objectiu promoure l’ús del català en l’àmbit tecnològic i molt especialment en l’entreteniment digital dels joves.

La convocatòria s’inscriu en les mesures de Política Lingüística per impulsar el català en el món digital i sobretot en l’entreteniment digital. També respon a la necessitat que hi hagi disponibilitat de productes tecnològics en català per als ciutadans que trien aquesta llengua d’ús: el 45,7 % dels ciutadans de Catalunya tenen configurat el mòbil en català i el 46,4 % el sistema operatiu de l’ordinador i el 40,2 % el de la feina, i el 43,3 % la tauleta tàctil, segons la darrera enquesta oficial sobre les TIC a la llar.

Aquest interès ciutadà ha de ser un clar estímul per al sector tecnològic i ratifica l’encert de les mesures d’impuls del català en l’àmbit digital per mitjà de la contractació pública de productes i serveis aprovada recentment pel Govern i l’Acord per incorporar noves clàusules lingüístiques vinculades a l’actual entorn tecnològic i digital en la contractació administrativa de la Generalitat de Catalunya.

Altres accions de promoció del català a l’esfera digital

  • El Govern dona a conèixer el projecte de creació d’un motor públic de veu en català amb mòduls oberts de  reconeixement de la parla (ASR), interpretació del llenguatge natural (NLU), gestió del diàleg (DM), generació de resposta (NLG) i síntesi de parla (TTS). Aquests mòduls es posaran a disposició de l’Administració de la Generalitat per a l’aplicació en serveis públics perquè es prestin en la llengua pròpia de Catalunya, i a disposició també de les empreses privades i les organitzacions i altres administracions que vulguin incorporar la veu en català a la seva oferta de productes i serveis.
  • El Govern aprova un acord per promoure el català a Internet i a les tecnologies digitals avançades fomentant-ne l'oferta. Per portar-ho a terme, s’ha previst intensificar la relació amb proveïdors de serveis de veu (Google, Amazon i Apple entre d’altres) i donar suport a iniciatives de codi obert en català que incideixin en tecnologies d’intel·ligència artificial o d’aprenentatge profund (deep learning) a més de la promoció d’una indústria pròpia d’aplicacions complementàries en català (aplicacions, actions, skills, etc.) que enriqueixin amb capes culturals i lingüístiques aquestes tecnologies.
Bases específiques i convocatòria https://llengua.gencat.cat/ca/direccio_general_politica_linguistica/subvencions/productes-i-serveis-tecnologics/