Direcció General de Comunicació

El Govern facilita l'accés a les indemnitzacions a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles

El Govern facilita l'accés a les indemnitzacions a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles

query_builder   10 març 2020 14:57

event_note Nota de premsa

El Govern facilita l'accés a les indemnitzacions a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles

 

  • Es preveu que la modificació del decret en relació a les Indemnitzacions per violència masclista faci incrementar les sol·licituds significativament
  • Un dels canvis més rellevants és l’habilitació de les professionals dels Serveis d’Intervenció Especialitzada per efectuar l’acreditació necessària per demanar la indemnització

El Govern ha aprovat avui la modificació del decret que regula les indemnitzacions per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés. Amb aquests canvis, el Govern preveu que s’incrementin les sol·licituds d’aquesta ajuda, que considera imprescindible en el procés de reparació i recuperació.

A petició del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s’ha modificat el  Decret llei 80/2015, incorporat a la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i pel qual es concedeix una prestació econòmica a dones víctimes de violència masclista, que hagin patit danys físics i psíquics greus, així com a fills i filles de víctimes d’assassinats masclistes que siguin menors de 26 anys.

El resultat del decret vigent fins ara no ha respost  als objectius esperats pel Govern, a causa de les dificultats per accedir a l’ajut i la poca informació facilitada a les persones interessades. Tot i que l’any 2019 es van produir més de 20.000 denúncies per violència masclista i més de 1.500 sentències judicials condemnatòries, només 10 dones van accedir a la indemnització;  pel que fa als 9 feminicidis que ocorregueren l’any 2019 a Catalunya, només 2 fills/filles de mares assassinades per les seves parelles o exparelles van ser beneficiaris dels corresponents ajuts.

Més facilitats per sol·licitar la indemnització i més informació

És per pal·liar aquesta situació que el Govern, mitjançant aquesta modificació del decret, alleugereix la quantitat de documents necessaris que dificulta la petició  de les indemnitzacions i facilita els requisits de les víctimes  per obtenir-les; també s’augmenta la informació que reben les dones i els seus fills i filles sobre els seus drets, amb l’objectiu de facilitar la recuperació i reparació de les persones víctimes de la violència masclista.

Amb el nou text, i amb la finalitat de determinar l’abast de les seqüeles, la dona podrà presentar un informe emès per un metge o metgessa de la xarxa de salut pública de Catalunya o per un servei especialitzat en recuperació de dones en situació de violència masclista, per tal d’acreditar les lesions corporals o danys en la salut física o psíquica, requisit per accedir a la indemnització. Aquest és un dels canvis més importants del Decret, ja que fins ara només s’acceptava una resolució judicial.

Per altra banda, el Decret modificat estableix   l’obligació dels i les professionals de la xarxa de serveis socials a facilitar informació i accés a les indemnitzacions.

Per últim i per tal d’alleugerir les càrregues burocràtiques, els fills i filles víctimes de violència masclista ja no hauran de presentar la declaració de la renda per tal de sol·licitar la indemnització.

El Govern estima que aquestes mesures faran incrementar les sol·licituds significativament i alhora es reduiran les denegacions. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia